Türkiye Ziraat Odaları Birliği ( TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, eylül ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklarını değerlendirdi.
Bayraktar, limonun yüzde 338,3, kuru soğanın yüzde 232, elmanın yüzde 216,1, kırmızı mercimeğin yüzde 197,3, maydanozun yüzde 192 ve havucun yüzde 188,3 fiyat artışıyla sıralandığını belirtti.
Üretici ve market arasındaki fiyat farklarının artışına dikkat çeken Bayraktar, bunun nedenlerini inceledi. Mazot fiyatlarının son bir ayda yüzde 5,9, son bir yılda ise yüzde 75,5 arttığını ve gübre fiyatlarının da artış gösterdiğini ifade etti.
Bayraktar, mazot ve gübre desteklerinin artırılması gerektiğini vurgulayarak, gübre desteklerinin artırılmasının gübre kullanımını teşvik edeceğini ve verim ile kalitede artış sağlayacağını belirtti. Bu önlemler alınmadığı sürece, özellikle hububatta ithalatçı bir ülke olmaktan kurtulmanın zor olacağını söyledi





