Arıcılıkla uğraşmak isteyen kişilerin ilgili devlet ya da özel eğitim kurumlarına kayıt yapması gerekir. Bu eğitim sürecinde arıcılıkla ilgili tüm detaylar öğrenilir. Süreci başarı ile tamamlayan kişiler arıcılık sertifikası almaya hak kazanır. Özellikle ekonomik anlamda kalkınmak adına gençlerin arıcılık girişimi teşvik edilir. Günümüzde arıcılık popüler bir hal almıştır.

Arıcılık sertifikası almak için Halk Eğitim Merkezleri ve Tarım Orman Bakanlığı’nın onay verdiği eğitim merkezlerine kayıt yaptırılması gerekir. Eğitim sürecinin ardından katılımcılar başarı gösterdiyse sertifika kazanır. Devlet, arıcılık sertifikası sahiplerine çeşitli kolaylıklar sağlar. Arıcılık için kredi ya da kovan başı destek parası almak için mutlaka arıcılık sertifikasına sahip olma şartı aranır.

Arıcılık Sertifikası Ne İşe Yarar?

Meslek olarak arıcılık yapmak isteyenlerin mutlaka sertifika sahibi olması gerekir. Sertifika almak için girilen eğitim sürecinde arıcılığın incelikleri öğrenilir. Hem teorik hem pratik eğitim aşamasından sonra katılımcılar arıcılık için gerekli olan birikimi elde etmiş olur.

Arıcılık sertifikası aynı zamanda kredi çekme ya da destek parası alma konusunda da gereklidir. Çiftçilere verilen destek kapsamında arıcılık yapanlar da kredi alabilir. Bunun için sunulması gereken belgeler arasında arıcılık sertifikası da vardır. Girişimcilere verilen bu destek kolon başına yapılır.

Arıcılık Kursundan Hangi Eğitimler Görülür?

Arıcılık için verilen eğitim teorik ve pratik bölümlerden meydana gelir. Mesleki yeterlilik sağlamak için eğitimden başarılı bir sonuç almak şarttır. Katılımcılar arı verimliliğini arttırmaya yönelik ders görür. Aynı zamanda bal üretimi, arı kolonisi yönetimi ve arı üretimi gibi temel bilgileri edinir. Arıcılık sahasında meydana gelebilecek zararlarla baş etme yöntemleri yine bu eğitimin bir parçasıdır.

Arıcılık Kursuna Nasıl Başvuru Yapılır?

İlk olarak kayıt yaptırılacak arıcılık kursu belirlenmelidir. Devlet ve özel teşvikli olmak üzere çok sayıda arıcılık kursu vardır. Bunlar içinden güvenilir bir eğitim merkezi seçilmelidir. Seçilen eğitim merkezinin internet sitesi üzerinde yer alan kayıt formu doldurularak müracaat oluşturulur. Kayıt için talep edilen ücret her eğitim merkezi için farklı olabilir.

Kayıt esnasında standart prosedürlerin sorunsuz ilerlemesi için adayların belli başlı belgeleri eğitim kurumuna ulaştırması gerekir. Bunlar sırasıyla T.C. kimlik fotokopisi, öğrenim belgesi fotokopisi ve bir adet biyometrik fotoğraftır. Aynı zamanda Arıcılık Kayıt Sistemi Belgesi de ilgili kuruma teslim edilir. Söz konusu belge İl Arı Yetiştiricileri Birliği ya da İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri’nden alınabilir.

Arıcılık Kursu Ne Kadar Sürer?

Arıcılık konusunda deneyimi olmayan kişilerin devlet tarafından verilen kurslara kayıt yapması tavsiye edilir. Bu kurslar giriş bilgilerini teorik olarak vermekle başladığı için deneyimi olmayan kişiler daha az zorluk çeker. Teorik bilgileri öğrenen katılımcılar zaman içinde pratik yapmaya başlar. Arıcılık kursunun süresi eğitim programına göre değişse de genel olarak 72 ile 76 saat arasında devam eder.

Arıcılık Kursu Kazanımları Nelerdir?

Kursu başarılı bir şekilde bitiren kişiler arı yetiştiriciliğine hâkim olur. Sağlık bir koloninin nasıl kurulacağı eğitim sürecinden sonra öğrenilir. Arı nasıl temin edilir ve bal üretiminden en yüksek verim nasıl alınır gibi soruların cevabı bu eğitimlerle alınır. Arı yetiştiriciliği denince akla gelen kritik bir konu olan ana arı yetiştiriciliği de bu kursun kazanımları arasındadır.

Muhabir: Haber Merkezi