Kadayıf neredeyse herkesin favorisi olan tatlıların başında gelir. Bu tatlı ülkenin çeşitli bölgelerinde farklı bir şekillerde yapılır. Adana usulü taş kadayıf bu farklı tarifler arasında öne çıkar. Taş kadayıfın en büyük özelliği irmik ve un ile yapılmasıdır. Dışının sert ve çıtır bir yapıya sahip olması nedeni ile bu tatlıya taş kadayıf denir. Tatlının şekli yarım ayı andırır. Bu nedenle bazı bölgelerde yassı kadayıf olarak anılır. En lezzetli şerbetli tatlılardan biri olan Adana usulü taş kadayıf için gerekli malzemeler şu şekildedir:

·         1 tatlı kaşığı kuru maya

·         1 bardak ılık su

·         1 tatlı kaşığı toz şeker

·         1 tutam tuz

·         3 yemek kaşığı irmik

·         1 bardak un

·         1 bardak süt

·         1 tutam karbonat

·         1 bardak ceviz

·         1 tatlı kaşığı tarçın

·         Limon suyu

·         Yağ

Adana Usulü Taş Kadayıf Tarifi Nasıldır?

Kıtır kıvamıyla lezzetli bir şekilde tüketilen Adana usulü taş kadayıfın kolay ve zahmetsiz bir tarifi vardır. Malzemeleri hazırlarken daha sonra üstüne koymak için fazla ceviz hazırlamak iyi olur. Ayrıca tarifteki un ve irmik dengesini iyi korumak önemlidir. Aksi taktirde tatlını kıvamı istenen düzeyde olmaz. Adana usulü taş kadayıfın tarifi şu şekildedir:

·         Derin bir kâsenin içine maya, bir su bardağı ılık su, şeker ve tuz ekleyip karıştırın. Hamur iyi bir kıvam alana kadar işlemi sürdürün.

·         Maya bir süre sonra kabarıp köpürecektir. Bu gerçekleştiğinde hamuru yaklaşık 10 dakika bekletin.

·         Sürenin ardından malzemelerin üstüne irmik, un, süt ve karbonatı ekleyin. Daha sonra 2 ile 3 dakika arasında çırpın.

·         Unun mayalanması için kâsenin üzerini bir kapakla kapatın. Bir saat boyunca bekletin.

·         Bir tavayı ocağa alıp orta ateşte ısıtın. Daha sonra yağ ekleyip eritin.

·         Mayalanan hamurdan 2 yemek kaşığı alın. Bunu kızgın yağın bulunduğu tavanın ortasına dökün.

·          Tavayı çevirip hamurun küçük yuvarlak bir şekil almasını sağlayın.

·         Pişen hamurun üzeri göz olup kabarmaya başlayacaktır. Bu gerçekleştiğinde 1 ya da 2 dakika daha pişirip derhal ocaktan alın.  Hamurun yalnız bir tarafının pişmesi gerekir.

·         Pişirme işlemini tüm hamur için uygulayın.

·         Bir kâse alıp içine ceviz, tarçın ve şekeri ekleyin. Daha sonra karıştırın.

·         Bir tencerede toz şekeri ve suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra limon suyunu da ekleyip ocaktan alın. Bir kenara alıp soğumaya bırakın.

·         Kızarmış kadayıf hamurunun üst kısmına cevizli harcı ekleyin. Daha sonra hamuru ikiye katlayın. Hafifçe bastırıp şekil almasını sağlayın.

·         Fırın tepsisine yağlı kâğıt serin. Daha sonra kadayıfları bunun üzerine yerleştirin.

·         Soğumuş şerbeti taş kadayıfın üzerinde gezdirin.

·         Cevizle süslediğiniz Adana usulü taş kadayıfı servis edin.

Adana Usulü Taş Kadayıf Yapımının Püf Noktası Nedir?

Taş kadayıf hamurunu yaparken sıvı bir kıvam elde edilirse üzerine biraz daha elenmiş un ilavesi yapılabilir. Hamur yoğurulduktan sonra en az 15 dakika bekletilmesi gerekir. Fırının önceden ısıtılması tatlının eşit miktarda pişmesini sağlar. İç harca tercihe bağlı olarak fındık ve fıstık eklenebilir.

Adana Usulü Taş Kadayıf Kaç Kaloridir?

Adana usulü taş kadayıfın bir porsiyonu 270 kaloridir.

Adana Usulü Taş Kadayıfı Hazırlama Süresi Ne Kadar?

Adana usulü taş kadayıfın malzemelerini hazırlama işlemi 20 dakika, pişirme süresi 30 dakikadır.

Muhabir: Haber Merkezi