Büyük deprem felaketi sonrasında deprem bölgesinde yaşayanların genellikle “şok içine” girdiklerini biliyorduk.
Şimdi bir şey daha biliyoruz. Meğer büyük deprem felaketi sonrasında yönetimde bulunanlar da şok yaşıyorlarmış.
Yönetimde bulunanların şoka girmiş olduklarını, yaptıkları açıklamalarda görüyoruz.
Dün büyük bir övünçle bundan sonra deprem felaketi yaşandığı zaman insanların “bir daha nerede bu devlet” demeyeceklerini “ifade edenler” bugün büyük sukutuhayal yaşıyorlar!
Çünkü büyük deprem felaketi sonrası felaketi yaşayanların “nerede bu devlet” yakınmasından çok daha öte şeyler söylediklerine kulak misafiri oluyorlar.
Bu şokla da ağızlarından bambaşka laflar dökülüyor. Dünün iddialı söylemleri bugün hep karşılıksız kalıyor. Mesela “hazırlığımız İstanbul depremiydi” gibisinden laflar ediyorlar! İstanbul depremine hazırlık yaparken deprem Kahramanmaraş’ta olunca şaşırmış gibiler.
Bu iddianın sahipleri, sözlerinin yarısının kesildiğini ileri sürseler de konuşmalarından anlaşılan bundan başka bir şey değil!
Sanırsınız ki deprem, sağ gösterip sol vurmuş!
Bunlar da “ters köşeye yatınca” bu felaket ortaya çıkmış gibi bir hava estiriliyor.
Dün söyledikleri “bir daha nerede bu devlet denilmeyecek” ifadesinin hiçbir karşılığının olmadığı bugün ortada!
Şimdi en samimi dileğimiz yarın bugün söylediklerinin benzer bir durumla karşılaşılmaması!
Yani “hazırlığımız İstanbul depremiydi” söyleminin de bugün olduğu gibi karşılıksız kalmaması.
Evet, bir “hazırlıktan” söz ediliyor! Ama bu “hazırlığın” ne olduğu hakkında ortada doğru dürüst bir bilgi yok!
Sanırız yönetimde bulunanlar “tatbikat” ile “hazırlığı” birbirine karıştırıyorlar. İki üç yıl önce de Kahramanmaraş’ta bir “deprem tatbikatı” yapmışlardı!
Tatbikat sonrası gerekli hazırlıklar yapılmayınca bugünkü manzara ortaya çıktı!
Yerbilimciler İstanbul ile ilgili uyarı üstüne uyarı yapıyor ve yaklaşan tehlike için eli kulağında diyorlar.
Ancak bu uyarıların işe yaradığını söylemek ve gereken tedbirlerin alındığını söylemek mümkün değil!
Galiba önce yaşanan büyük şokun atlatılması gerekiyor!