Sağlık Bakanlığı’nın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile ortaklaşa devreye aldığı Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi, sigorta güvencesi olmayan birçok vatandaşın sağlık hizmetinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmesini sağlıyor. Ancak gelir testinden habersiz olan birçok vatandaş, bu kapsamda GSS primi ödemek zorunda kalıyor. Ödenmeyen primler ise, biriken borç olarak vatandaşın karşısına çıkıyor.

Herhangi bir gelir testi yaptırmadan GSS primlerini ödemeyen kişilerin birikmiş borçlarını yapılandırma olanağı ilgili kurumlarca sağlanıyor. Aynı zamanda belirli şartları sağlayan vatandaşlar için devlet, GSS prim borcu silme işlemini de dönem dönem gerçekleştiriyor. Peki GSS prim borcu sildirme ve yapılandırma nasıl yapılır? İşte GSS prim borcu sildirme ve yapılandırma şartları 2024…

GSS PRİM BORÇLARI SİLİNDİ Mİ?

Birçok vatandaşı ilgilendiren GSS prim borçlarının silinmesine ilişkin yapılandırma kanunu ya da bilinen adıyla vergi affı kanun teklifi, geçtiğimi yıl TBMM’den geçmiş bulunuyor. Bu kanun teklifi kapsamında GSS borcu olan kişilerin belirli şartları sağlaması halinde borçları otomatik olarak siliniyor. Ancak sadece bu şartları sağlayan kişilerin borçları silindiği için şartları sağlamayan vatandaşların GSS borcu birikmeye ve ödenmediği noktada faizlenmeye devam ediyor.

GSS PRİM BORCU SİLDİRME NASIL YAPILIR?

GSS prim borcu sildirme işlemi yapabilmek için birtakım şartların sağlanıyor olması gerekiyor. Bu kapsamda GSS prim borcu 2 bin TL altında olan vatandaşların herhangi bir işlem yapmaksızın borcu siliniyor. Bu şartı sağlayan vatandaşların borçları otomatik olarak silineceği için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek olmuyor. Ancak bu tutarın üzerinde prim borcuna sahip olanların birtakım adımları atması ve şartları sağlıyor olması gerekiyor. İşte GSS prim borcu sildirme işlemi için yapılması gerekenler:

·         31 Ağustos 2022 tarihinden önce gelir testine girmemiş olmak

·         Gelir testine başvuru yapmak

·         Testte hanedeki kişi başına gelirin asgari ücretin üçte birinin altında çıkması

·         Şartların sağlanması halinde borcun otomatik olarak kişinin üzerinden düşmesi

GSS PRİM BORCU YAPILANDIRMA NASIL YAPILIR?

GSS kapsamında prim borcunun silinmesi için başvuruların 31 Ağustos 2023 tarihine kadar yapılmış olması şartı ilgili yasa tarafından kamuoyuna bildirilmiş bulunuyor. Bu tarihten sonra yapılacak olan gelir testleri, sadece GSS primi ödememe avantajı sağlıyor. Ancak vergi affı başvurusu tarihi geçtiği için geçmiş borçlarla ilgili herhangi bir işlem 2024 yılı itibariyle yapılmıyor. Ayrıca isteyenler GSS prim borcunu son yasaya göre yapılandırabiliyor. Bu yapılandırma kapsamında başvuru yapanların SGK’ya yapmış oldukları başvuruları halinde GSS prim borcundan doğan faiz ve ceza ödemeleri siliniyor. Anapara ise ödeme gücüne göre tek seferde ya da taksitle yapılabiliyor. GSS prim borcu yapılandırması için SGK’ya dilekçe ile başvuru yapmak ya da ilgili kurumların e-Devlet üzerinden sunduğu yapılandırma hizmetine online olarak başvuru yapmak mümkün oluyor.

GSS PRİM BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

GSS prim borcu olup olmadığını merak eden vatandaşların sorgulama işlemlerini tamamlaması gerekiyor. Bu kapsamda online olarak yapılabilecek olan bu işlem e-Devlet üzerinden gerçekleştirebiliyor. Sorgulama işlemi için; T.C. kimlik numarası ve e-Devlet Kapısı şifresi ile girilen sistemin arama butonuna ‘GSS’ yazarak ‘Sorgulama’ hizmetini seçmek yeterli oluyor.

GSS PRİM BORCU OLANLAR SAĞLIK HİZMETİNDEN YARARLANABİLİR Mİ?

GSS prim borcu olanlar, sağlık hizmetlerinden yararlanıp yararlanmayacağını da merak ediyor. Olağan şartlarda sağlık hizmetlerinden yararlanamayacak olan GSS borcu olanlar, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile bu kapsamdan çıkarıldı. Başka bir deyişle, GSS borcu olanların sağlık hizmetlerinden ücretsiz bir şekilde yararlanabilmesi için belirlenmiş olan son tarih 31 Aralık 2024 olarak belirlendi.  

GSS PRİM BORCU NASIL ÖDENİR?

Vergi affı kanunu kapsamında GSS prim borcu ödeme ve yapılandırma işlemlerini yapmak isteyenler SGK’nın ilgili birimlerinden başvuru yapabileceği gibi Gelir İdaresi Başkanlığı resmi internet sayfası üzerinden ve e-Devlet aracılığıyla da başvuru gerçekleştirilebiliyor. Belirlenmiş olan taksit ödemeleri kurumların anlaşmalı bankalarının kredi kartlarıyla da yapılabiliyor.

Muhabir: Haber Merkezi