Yaşam

Maraş usulü tirşik nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası nelerdir?

Abone Ol

Tirşik çorbasını ilk kez duyanlar için ilk olarak tirşik bitkisinin ne olduğundan bahsedelim. Tirşik pancarı ya da yılan pancarı olarak bilinen bu bitki genel olarak Akdeniz ikliminde yetişir. Halk arasında Andırın otu olarak da bilinen tirşik özellikle Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve bilhassa Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde çorba olarak hazırlanır.

Bu bitkinin bilinen diğer isimleri arasında nivik, yılan yastığı, kabargan, yılan otu, ayı kulağı, gavur pancarı ve yaban pancarı yer alır. Bu yazımızda sizlere Maraş usulü tirşik çorbasının nasıl yapılacağını ve yapım aşamasında dikkat edilmesi gereken püf noktalarından bahsedeceğiz.

Tirşik İçin Gerekli Olan Malzemeler

Maraş usulü tirşik çorbası hazırlamak için gerekli olan malzemeler şunlardır;

* 1 kg tirşik pancarı

* 1 su bardağı nohut

* 1 su bardağı döğme

* 1 su bardağı un

* 5 su bardağı ev yoğurdu

* 3 su bardağı ılık su

* 3 yemek kaşığı un

* 1 kase Kahramanmaraş tarhanası (isteğe bağlı)

Servis için gerekli olan malzemeler;

* 1 baş sarımsak

* Tuz

Tirşik Nasıl Hazırlanır?

Maraş usulü tirşik yapmak için gerekli malzemelere değindiğimize göre gelelim çorbanın nasıl yapılacağına. Tirşik yapmak için ilk olarak tirşik otunun temizlenip ayıklanması gerekir. Kurutma işleminden sonra ince ince kıyılan otların üzerine bir miktar tuz dökülüp yoğurulmalıdır. Ardından birkaç kez daha yıkama işleminin yapılması gerekir.

Hazırlanan otlar düdüklü tencereye alındıktan sonra üzerine yıkanıp temizlenmiş olan nohut ve döğme çiğ olarak ilave edilir. Malzemelerin üzerini geçecek kadar sıcak su ekledikten sonra pişmeye bırakılır. Bu aşamada isteyenler tarhana ilavesini de yapabilir. Ayrı bir yerde sulu ev yoğurduna üç yemek kaşığı unu ve üç su bardağı suyu koyup karıştırılır. Koyu kıvamda bir ayran elde edilene kadar karıştırma işlemine devam edilir. Elde edilen bu karışım tenceredeki tirşiğin üzerine yavaş yavaş karıştırılarak ilave edilir. Düzenli olarak serçe parmak ile kontrol edilerek ısının, yoğurt mayalama ısısında olup olmadığına dikkat edilmelidir.

Tencereye bir su bardağı un ilave edilir ve sonra tencerenin üzeri kapatılır. Sofra bezine sararak sıcak bir yerde on iki saat bekletilir. Ertesi gün karışımın üzerindeki un alınır ve tencere ocağa koyularak kaynatılır. Bu aşamada sürekli olarak karıştırılmaya dikkat edilmelidir. Kaynadıktan sonra düdüklü tencerenin kapağı kapatılır ve kısık ateşte bir saat pişirilir. Çok koyu bir kıvam olması halinde su ilavesi yapılabilir. Servis aşamasında tuzla ezilen sarımsak çorbaya karıştırılır ve afiyetle tüketilir.

Tirşik Çorbasının Püf Noktaları ve Faydaları

Tirşik çorbası yaparken kullanılacak olan yoğurdun ev yoğurdu olmasına özen gösterilmelidir. Aynı zamanda mayalanma aşamasındaki ısının, yoğurt mayalama ısısı ile aynı seviyede olması da oldukça önemlidir. Birçok derde deva olan tirşik pancarı ile hazırlana bu çorbanın bilinen faydaları şu şekilde sıralanır;

* Tirşik otunun iştah açıcı özelliği vardır. Bu nedenle bu çorba özellikle zayıf ve iştahsız kişilere içirilir

* Mide salgısını ve tükürük bezlerinin çalışmasını hızlandırarak hazımsızlık ve sindirim sistemi problemlerinin giderilmesini sağlar

* İdrar söktürücü özelliğe sahiptir

* Tirşik otu ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Aynı zamanda bu bitkinin çorbası soğuk kış aylarında kişilerin hastalıklara karşı korunmasına imkan sunar

* Bağışıklık sistemini güçlendirir