Son dönemlerde hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde sağlıklı beslenmeye yönelik ilginin artması ile birlikte arama motorlarında sorgulanan içeriklerde de değişiklikler gözlenmeye başlandı. Popüler kültürün de etkisi ile sağlıklı beslenme rutini oluşturmanın peşine düşen birçok kişi, vücutlarına iyi gelecek, bağışıklık sistemlerini güçlendirecek besinleri yakın takip altına aldı.
Sağlıklı beslenme tutkunlarının, sağlıklı beslenmek isteyenlerin son dönemlerde en çok sorguladıkları ürünlerden birinin de kefir olduğu görüldü. Özellikle süt içmenin faydalı olmadığını düşünen birçok kişi kendilerinin yanı sıra çocukları için de kefirin faydalarını ve diğer özelliklerini öğrenmek üzere sorgulamalarını hızlandırdı. Bizler de bu içeriğimizde o kişiler için kefire dair tüm merak edilenleri bir araya getirdik.
KEFİR NEDİR? BESİN DEĞERLERİ
Kefir, en kısa tanımı ile sütün mayası ile elde edilen fermente bir süt ürünüdür. İnek, keçi veyahut da koyun sütünden elde edilebilen bu içecekte, ‘kefir mayası’ ismi verilen bir bakteri ve maya karışımı kullanılır. Yoğurt- ayran arası bir kıvamı ve ekşimsi bir tadı olan kefirin kökeni Kafkas Dağları’nda yaşayan Türklere dayanır.
Kefir hem vitaminler hem de mineraller bakımından son derece zengin bir içecektir. 100 ml kefir için hesaplanan değerler ise şu şekildedir:
- Kalori: 50- 60 kcal
- Potasyum: 100- 150 mg
- Folat (B9 vitamini): 10- 20 mcg
- Riboflavin (B2 vitamini): 0.1- 0.2 mg
- B12 vitamini: 0.4- 0.5 mcg
- Fosfor: 100- 150 mg
- Kalsiyum: 100- 150 mg
- Karbonhidrat: 4- 5 gram
- Yağ: 2- 3 gram
- Protein: 3- 4 gram

KEFİR NASIL YAPILIR? FAYDALARI
Kefirin öne çıkan faydaları şu şekildedir:
- Sindirim sistemini düzenler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kemik sağlığını destekler. Kemik yoğunluğunu artırır.
- Günlük vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmını karşılar.
- Mide rahatsızlıklarının semptomlarını giderir.
- Kolesterolü düşürür.
- Cilt sağlığını iyileştirir.
- Sinir sistemini destekler.
- İltihaplanmayı azaltır.
Evde kefir yapmak için ihtiyaç duyulan malzemeler 2 litre çiğ süt ve 100 gram kadar kefir tanesidir. Kefir tanesi, aktarlarda satılmaktadır.
Sütü kaynattıktan sonra oda sıcaklığında ılımasını bekleyin. Oluşan kaymağı topladıktan sonra sütün içine kefir tanelerini ilave edip tahta kaşık ile bir güzel karıştırın. Hazırladığınız karışımı cam kavanozlara aktarın ve kavanozun üzerini bir bez ile kapatın. 24 saat bu şekilde bekledikten sonra kavanozun ağzını kapağı ile sıkıca kapatın ve kefiri bir gece buzdolabında dinlendirin. Sabah olduğunda kefiri süzün. Afiyet olsun!