İBB merkezli yolsuzluk ve terör soruşturmasında 5. dalga operasyonlarında Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar da gözaltına alındı. Aydar'ın biyografisi ve neden gözaltına alındığı kamuoyu tarafından merak ediliyor.
5. Dalga Operasyonunda Gözaltı: Kadir Aydar da Listede
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik 19 Mart 2025 tarihinde başlatılan yolsuzluk ve terör bağlantılı soruşturmada 5. dalga gözaltılar gündeme bomba gibi düştü. 31 Mayıs Cumartesi günü gerçekleştirilen operasyonda aralarında belediye başkanlarının da bulunduğu 47 kişi gözaltına alındı. Bu isimlerden biri de Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar oldu.
Kadir Aydar Kimdir, Kaç Yaşında?
Kadir Aydar, 6 Haziran 1988 tarihinde Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. Eğitim hayatına Piri Reis Üniversitesi Uzak Yol Vardiya Kaptanlığı bölümünde başladı. Ardından Çukurova Üniversitesi Yönetim Pazarlama ve Muhasebe Bölümü ile Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun oldu.
Siyasi kariyerine henüz 18 yaşında atılan Aydar, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) çatısı altında aktif görevlerde bulundu. 2015 yılında CHP Ceyhan İlçe Başkanlığı görevine getirilen Aydar, partisi içinde yükselen genç siyasetçilerden biri olarak dikkat çekti.
Ceyhan Belediye Başkanlığı Görevi
Kadir Aydar, 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Ceyhan Belediye Başkanı olarak seçildi. Görev süresi boyunca sosyal belediyecilik projelerine ve altyapı çalışmalarına ağırlık veren Aydar, özellikle gençlik ve istihdam projeleriyle öne çıktı. Ancak görev süresi, zaman zaman yargı süreçleriyle de gündeme geldi.
Kadir Aydar Neden Gözaltına Alındı?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen ve İBB'yi hedef alan yolsuzluk soruşturması kapsamında, 5. dalga operasyonları 31 Mayıs 2025 tarihinde sabah saatlerinde başladı. Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar da bu kapsamda gözaltına alındı.
Aydar hakkında gözaltı kararı, İBB ile bağlantılı olarak "mali suçlar ve görevi kötüye kullanma" iddiaları kapsamında verildi. Henüz resmi açıklamalarda ayrıntılı bir suçlama listesi paylaşılmamış olsa da, operasyonun kapsamının genişletildiği ve yeni isimlerin de ilerleyen günlerde gözaltına alınabileceği bildirildi.
Gözaltına Alınan Diğer İsimler
5.dalga operasyonu kapsamında gözaltına alınan diğer isimler şöyle sıralandı:
- Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün
- Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe
- Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara
- Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin
- Eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu
Bu isimlerin tamamı hakkında, İBB ile çeşitli kamu ihaleleri ve belediye iştirakleri üzerinden bağlantılı olarak "ihaleye fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma ve kamu zararına sebebiyet verme" gibi suçlamalar yöneltiliyor.