Türkiye'de uzun süredir gündeme gelen 8. Yargı Paketi yani  Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Haziranda yürürlüğe girmesi bekleniyor.

BAYRAM İKRAMİYELERİ RESMEN ZAMLANDI

Geçtiğimiz günlerde Meclis'e sunulan  Türk Ceza Kanunu'na yeni düzenlemeler getiren 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu'nda üç gün süren görüşmelerin ardından 2 Mart'ta kabul edilmişti.

Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, emekliler bayram ikramiyelerini Ramazan ve Kurban bayramı öncesinde 3'er bin lira olarak alacak.

Düzenlemeyle, TCK'nin 52. maddesindeki adli para cezaları da artırılacak. Bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya çıktı.

İtiraz, istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süreleri eşitlenerek 2 hafta oldu. Hükmün geriye bırakılması kararlarına karşı temyiz yolu da açıldı.

SUÇ İŞLEME DÜZENLEMELERİ YER ALDI

Yürürlüğe giren  8. Yargı Paketi  kapsamında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eylül ayında iptal ettiği, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 220/6 maddesinde yer alan, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" fiiline ilişkin olmuştu. Yeni düzenlemede, “somut gerekçeler olmalı” denilen ve "örgüt adına" kavramının belirsizliğine işaret edilen AYM kararı dikkate alınmamış ve bu fiil müstakil bir suç sayılmıştı.

Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla, "örgüt adına suç işleme" fiiline getirilen yeni düzenleme de yürürlüğe girdi. Buna göre, "örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" iddia edilen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek.

Kişi, TCK'nın "devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar" bakımından "silahlı örgüt" maddesini düzenleyen 314. maddesine de eklenen fıkrayla da ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilecek. 

Muhabir: Haber Merkezi