Kuzu eti, çok lezzetli bir kıvama ve pek çok faydaya sahiptir. Türk mutfağının ayrılmaz bir parçası olan bu et ile çeşitli yemekler hazırlanabilir. Kuzu incik haşlama, külbastı, kuzu güveç gibi yemekler, davet sofralarında sıklıkla tercih edilir. Ancak kuzu eti konusunda genel bir ön yargı vardır. Koktuğu gerekçesi ile bu eti pek çok kişi yemek istemez. Bu nedenle pek çok kişi bu kokuyu gidermenin yollarını araştırır.

Yemeklere ilave edilen bazı malzemelerle kokuyu giderebilirsiniz. Böylece kuzu etinin birçok faydasından ve lezzetinden yararlanmanız mümkün olur. Kuzu etinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

  • B vitamini yönünden zengindir ve B12 ihtiyacını büyük ölçüde karşılar.
  • Kuzu eti içerisinde bulunan çinko bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Kasları daha güçlü hale getirerek fiziksel performansın artmasını sağlar.

Her ne kadar faydaları olsa da kuzu eti tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Aşırı et tüketimi, kolon kanseri riskini artırır. Aynı zamanda kilo alımı, kolesterol yükselmesi gibi sorunlar da meydana gelebilir. Haftalık olarak 3-4 kez kuzu eti tüketmelisiniz. Etin yetersiz tüketimi de sağlık sorunlarına yol açar. Bu nedenle sağlıklı koşullarda kesildiğinden emin olduğunuz etleri düzenli bir şekilde tüketmelisiniz.

Kuzu Eti Neden Kokar?

Kuzu etinin kokmasının çeşitli nedenleri vardır. Yediği otlar, yemler kuzunun vücuduna geçerek etin kokmasına neden olur. Ette nasıl bir koku olacağı, hayvandan hayvana değişir. Kuzu etindeki kokuyu sevmeyenler, genellikle dana eti kullanır. Aynı zamanda keçi eti de kuzu sevmeyenlerin tercihleri arasındadır.

Kuzu Etinin Kokmaması İçin Ne Yapmak Gerekir?

Kuzu etinin kokmaması için yemeğe birtakım malzemeler ilave etmelisiniz. Pişirme sırasında yemeğe defne yaprağı eklemek iyi bir çözüm olabilir. Aynı zamanda yemeğin içerisine kereviz yaprağı da ekleyebilirsiniz. Yaptığınız yemeğe göre ekleyeceğiniz malzemeler de değişir. Sarımsak, soğan ve havuç, kokunun önlenmesi açısından faydalıdır.

Baharatlarla da kokuyu baskılamak mümkündür. Özellikle kimyon ve kekik kullanarak kokunun azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Pişirme sırasında düdüklü tencere kullandığınız takdirde daha az koku oluşur. Eti marine etmek de kokuyu gidermek için tercih edilebilecek yöntemler arasındadır.

Kuzu Eti Kokmaması İçin Nasıl Marine Edilir?

Eti marine ederek koku oluşumunu engelleyebilirsiniz. İlk olarak keskin bir bıçak yardımıyla eti kemiksiz parçalara bölmelisiniz. Bir kaba şu malzemeleri ekleyerek marine için kullanabilirsiniz:

  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 dal kekik ve biberiye

Tüm malzemeleri dikkatli bir şekilde karıştırdıktan sonra eti içine batırabilirsiniz. Sosun tam olarak ete işlemesi için bir gün boyunca bekletmeniz gerekir.

Hangi Kuzu Eti Kokmaz?

Bazı kuzu etlerinde koku daha az olur. Kokunun en fazla yoğunlaştığı zamanlar temmuz ve ağustos aylarıdır. Karaman türü kuzularda daha yoğun bir koku ortaya çıkar. Kısa kuyruklu olan yayla kuzularında ise koku oluşumu daha azdır.

Kuzu Eti Kokmaması İçin Nasıl Saklanmalıdır?

Kuzu etinin kokmaması için saklama koşullarına da dikkat etmek gerekir. Buzdolabında ya da dondurucuda eti saklamanız mümkündür. Taze eti ve kıymayı 2 gün içerisinde kullanmanız gerekir. Pirzola halinde olan etler, en geç 5 gün içerisinde tüketilmelidir. Derin dondurucuda saklanan etleri 3-4 ay içinde tüketmenizde fayda vardır. Kokmaya başlayan, renginde değişim olan etler kesinlikle tüketilmemelidir.

Muhabir: Ahmet Açıkay