Latince adı ‘morus nigra’ olan karadut, dutgiller familyanın bir üyesidir. Anavatanı Türkistan olan bu meyve batıda; İran, Irak, Türkiye, Akdeniz ülkeleri ve Avrupa’da yetişir. Doğuda ise Çin’e kadar geniş bir alanda yetişmeye devem etmektedir. Genel olarak hafif bünyeli topraklarda yetişen karadut, kışın yapraklarını döker ve soğuğa karşı dayanıklıdır.

Karadut meyvesinin yaprakları oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Koyu yeşil bir renge sahip olan yapraklar, ilkbahar mevsiminin gelmesi ile yeşerir ve zaman geçtikçe iri bir boyuta oluşur. Kadifemsi bir dokuya sahip olan karadut yaprağı genel olarak sarma yapımında kullanılmaktadır. Oldukça yüksek oranda vitamin ve mineral içeren bu yaprak, doğal bir şifa kaynağıdır. Sarma yapımının yanı sıra karadut yaprağından çayda elde edilmektedir.

Karadut Yaprağının Faydaları

Karadut yaprağı, nisan ve mayıs aylarında taze bir şekilde ağaçlardan toplanabilir. Toplanma işleminden sonra kurutulan karadut yapraklarından kış boyunca yararlanılabilir. Karadut yaprağının insan sağlığına sunduğu faydaları şu şekilde sıralanabilir;

* Karadut yaprağı vücut direncinin artmasını ve enerji depolanmasını sağlar

* Antioksidan özelliğine sahip olan yapraklar, vücuttaki enfeksiyonun yok edilmesini sağlar

* İltihapların giderilmesinde etkilidir

* İdrar söktürücü özelliği vardır

* Kabızlık sorununa iyi gelir

* Kadınların regl döngüsünün düzenli olmasını sağlar

* Zayıflamaya yardımcı olur

* Vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar

* Halsizlik ve kronik yorgunluğun giderilmesini sağlar

* Bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücudun hastalıklara karşı dirençli olmasını sağlar

* Romatizma ağrılarına iyi gelir

* Cildin ölü derilerden arınmasını sağlar

* Saç dökülmelerinin önüne geçer

* Saçların daha sağlıklı ve güçlü bir şekilde uzamasını sağlar

* Damar tıkanıklığını önler

* Kansere karşı etkilidir

Karadut Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Karadut yaprağının sunduğu faydalardan yararlanmak için çay formu tercih edilebilir. Bunun için karadut yapraklarının, bir su bardağı suyun içerisinde kaynatılması gerekir. Kaynama işleminin ardından on dakika kadar beklenerek, çayın demlenmesi sağlanır. Ardından süzülerek bardağa aktarılan karadut çayı tüketilebilir. Karadut yaprağı çayı için bol damarlı ve iri yaprakların tercih edilmesine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda karadut yaprakları iğne ve ip kullanılarak belli bir düzen içerisinde dizilip, güneş gören bir alanda kurutulabilir. Bu sayede kış boyunca ihtiyaç duyulması halinde karadut yaprakları kullanılabilir.

Karadut yaprağının cilt ve saç üzerindeki etkilerinden yararlanmak için bir litre kaynamış suyun içerisine bir tutam karadut yaprağının eklenmesi ve demlenmesi için beklenmesi gerekir. Ardından bu suyun soğuması beklenir ve mümkünse sprey özelliği olan bir şişeye aktarılır. Bu sayede karadut yaprağı suyunun saçlara uygulanması daha kolay olacaktır. Öte yandan pamuk yardımı ile karadut yaprağı suyu cilt yüzeyine de sürülebilir.

Tüm bunların yanı sıra karadut yaprağından sarma yapılarak tüketilmesi de tercih edilebilir. Sarma yapılacak ise karadut yapraklarının ince, yumuşak ve açık renkli olanlarının tercih edilmesi gerekir. Bu sayede daha lezzetli sarmalar elde edilebilir.

Karadut Yaprağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karadut yaprağından elde edilen çayın tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunur. Bu noktalardan en önemlisi, kişilerin hamile ya da emzirme döneminde olmasıdır. Bu grupta yer alan kişilerin mutlaka doktorlarına danışması ve doktorların tavsiyesi ile karadut yaprağı çayını tüketmesi gerekir.

Aynı zamanda alerjik bünyelere sahip olan kişilerin de karadut yaprağı kullanımlarında dikkatli olması gerekir. Bu konu hem çay formunu tüketecekler hem de karadut yaprağının suyundan faydalanacak kişiler için önem arz etmektedir.

Muhabir: Haber Merkezi