Alım satımıyla uğraşan meslek grubunun tanımlanması için kullanılan tüccarlar, kendisi için çalışabileceği gibi farklı bir kurum adına da çalışabilir. Genel olarak başka bir kişi ya da bir kurum tarafından üretilen malları ya da bir hizmeti üzerine kar payı koyarak satışını yapan kişilere tüccar denilmektedir.
Tüccarlar perakende, tekstil ya da elektronik gibi çok farklı sektörlerde çalışma imkanına sahiptir. Tüccarlar malları satın alır, depolar ve daha sonra pazarlar. Aynı zamanda bu kişiler satış sonrası müşteri ilişkileriyle de yakından ilgilenir. Envanter tutmak gibi diğer yan işleri de yapan tüccarlar Vergi Usul Kanunu’na göre tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmaktadır. Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutmakta iken ikinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına göre defter tutar. Aynı zamanda envanter, günlük ve büyük defterlerin ibrazı gibi gerekli vergi işlemlerini de yaparlar.
Tüccar Olmak İçin Aranan Eğitim Seviyesi
İlk olarak tüccar olmak için herhangi bir eğitim seviyesine sahip olunmaması gerektiğini belirtelim. Tüccarlar hem kendi sermayesi için hem de başka bir şirket için çalışabilir. Kendi sermayesiyle kurulacak bir iş için belli bir eğitim şartı bu meslek için aranmaz. Ancak farklı bir şirket için tüccar olarak görev alınacaksa bu pozisyon için ilgili şirket bazı eğitim kriterleri belirleyebilir. Bu konuda özellikle ticaret ve finansla ilgili üniversite bölümleri ön plana çıkar.
Tüccar Olmak İçin Gerekli Kriterler
Tüccar olmak için gerekli şartlar ise kişilerin yeteneklerine dayalıdır. Eğitimin yanı sıra kişilerin sahip olması gereken bu yetenekler şu şekilde sıralanabilir;
* Tüm satıcılar ile iyi bir iletişim kurarak satın alma işlemlerinin sorunsuz bir şekilde tamamlayabilmeli
* Müşteriler tarafından gelebilecek sorunları ve istekleri hızlı ve mantıklı şekilde çözümleyen bilecek yeteneğe sahip olunmalı
* Farklı alanlarda yeni ürünlerin piyasaya sürülmesi aşamalarını yakından takip edebilmeli
* Yeni bankacılık işlemleri seçeneklerini müşterilerine sunabilmeleri
* Tüketicilerin ihtiyaç ve istekleri konusunda iyi bir pazar araştırması yapmayı başarabilmeli
* Hedef pazara en doğru şekilde belirleyebilmesi ve çalışmaların bu doğrultuda yürütebilmeli
* Potansiyel yatırım alanlarını önceden fark edebilmeli
* Kar oranlarını belirlemek için mal ve ürünlerin pazar araştırmasını düzenli olarak yapabilmeli
* Rakip firmaların hareketlerini öngörmeye ve bunlara karşı önlem alabilmeyi iyi bir şekilde sürdürülmeli
* Belirlenen finansal hedeflere ulaşmak için tasarruf planı hazırlayabilmeli
* Maksimum karlılık için gerekenleri planlayabilmeli
* Çalışanların olması halinde iyi bir lider özelliklerini taşıyan bilmeli
* Depolama alanında iyi planlamalar yapabilmeli
* Satış becerilerini geliştirmeli ve müşteriyle iş ilişkisi kurarken bu becerilerini devreye sokabilmeli
* Çalışanlarını motive edici ve destekleyici olmalı
* Özellikle müşterilerin fikirlerini ve davranışlarını değiştirmeye ikna edebilme yeteneğine sahip olmalı
* Kriz anlarını iyi bir şekilde yönetebilmeli
İkinci Sınıf Tüccarlar Hangi Defteri Kullanır?
İkinci sınıf tüccarlar tarafından işletme hesabı defteri kullanılmaktadır. İşletme hesabı defteri tek yanlı kayıt sistemine göre tutulan bir defterdir. Bu defterin karşılıklı sayfalarından sol tarafa giderler sağ tarafa ise gelirler kaydedilir.
İkinci sınıf tüccarlar, birinci sınıf tüccar olma sınırını aşmayan diğer tüccarlar olarak tanımlanabilir. Bu tüccarlar işletme hesabı esasına göre defterlerin tutarlar. Aynı zamanda ikinci sınıf tüccarların tutmaları zorunlu tek muhasebe defteri işletme hesabı defteridir.