Bayburt şehrinin artık yeni bir ismi daha var..MZT adlı bir firma tarafından gerçekleştirilen bir araştırma sonucunda yapay zeka, güzelliği ve tarihi ile göz kamaştıran Bayburt şehrine "Narlıca" ismini verdi. Bu isim 2023 yılında, bir sosyal medya kullanıcısı, yapay zekadan Türkiye'deki şehirlerin isimlerini değiştirmesini istemesi üzerine ortaya çıktı. Yapay zeka ise, Bayburt için "Narlıca" ismini önerdi.
Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde bulunan ve Çoruh Nehri'ne yaslanan, Kuzeyde Trabzon ve Rize ile doğuda Erzurum güneyde Erzincan ve batıda Gümüşhane illeri ile komşu olan Bayburt, doğal güzellikleri, M.Ö 3000 yıllarına dayanan tarihi alt yapısı ve derin tarihinden izler taşıyan kültürel yapısıyla turistlerin uğrak yerleri arasında gelmektedir.
Bayburt, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Şehir, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bayburt'ta Selçuklu, Osmanlı ve Artuklu dönemlerine ait birçok tarihi eser bulunmaktadır. Doğal güzellikleri ile de öne çıkan bir şehir, Çoruh Nehri'nin eşsiz manzarasına sahiptir. Ayrıca, Bayburt'un çevresinde birçok yayla ve dağ bulunmaktadır. Sakin ve huzurlu bir şehir olan Bayburt, doğa ile iç içe bir yaşam sürmek isteyenler için ideal bir destinasyondur.
Bayburt'un görülmesi gereken başlıca turistik yerleri şunlardır:
- Aydıntepe Yeraltı Şehri: 3 bin yıllık tarihi ile görenleri büyüleyen Aydıntepe’de bulunan yer altı şehri 1996 yılında yapılan kazı çalışmalarında tesadüfî bir şekilde ortaya çıkmıştır. Yerin 5 metre altında yer alan şehirde, 2 metre yüksekliğe sahip 20 oda bulunmaktadır. Önceden sığınak olarak kullanıldığı tahmin edilen Aydıntepe Yeraltı Şehri, yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.
- Bayburt Kalesi: Köklü bir tarihi yapı olan Bayburt Kalesi, tarih severler için özellikle ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir. Zaman içerisinde Bizans, Arap, Roma ve Ermeni kültürleri gibi farklı kültürlerin egemenliğine girmiş olan Bayburt Kalesi zaman içerisinde pek çok onarım sürecinden geçmiştir.
- Çımağıl Mağarası: Bayburt Merkez’e 35 kilometre uzaklıktaki Aşağı Çımağıl Köyü’nde bulunan eşsiz bir doğal güzellik..
- Helva Köyü Buz Mağarası: Bayburt’un sahip olduğu eşsiz doğal güzellikler arasında yer alan bir doğa harikası olan Helva Köyü Buz Mağarasına Bayburt geziniz sırasında bir şans tanımalısınız.
- Bayburt Saat Kulesi: Bayburt’un simgesi olarak bilinen Saat Kulesi, Bayburt merkezde neredeyse her noktadan görülebiliyor.
- Bayburt Ulu Camii: 13 yüzyılda Sultan 2. Gıyaseddin Mesut Dönemi’nde yaptırılan oldukça eski bir yapıdır.
- Baksı Müzesi: Çağdaş sanat ile geleneksel el sanatlarını bir arada sergilemek amaçlanmıştır.
- Şehit Osman Türbesi: Mimari olarak Selçuklu dönemi özellikleri yansıtan yapı, Bayburt’un batısında bir tepede konumlanıyor. Saltuk kumandanlarından biri olan Mengüç Gazi’nin kız kardeşi ve erkek kardeşi için yaptırılmıştır.
- Kaleardı Şehir Parkı
- Sırakayalar Şelalesi
- Korgan Köprüsü
- Bayburt Gençlik Parkı
- Kop Şehitleri Abidesi
- Dede Korkut Türbesi
- Pamuktaş Tabiat Parkı
- Halis Bayramoğlu Hatıra Ormanı
- Çoruh Nehri
- Kop Dağı Milli Parkı
- Soğanlı Geçidi
- Kenan Yavuz Etnografya Müzesi
Bayburt'un Yöresel Yemekleri:
Bayburt yöresel yemekleri her damak tadına hitap eden ve oldukça lezzetli yemeklerdir. Bayburt yöresel yemeklerinde görülen genel özellik, un ve una bağlı yemeklerle, etli yemeklerin sebze ve zeytinyağlı yemeklerden çeşit olarak daha fazla oluşur . Bu da yörenin coğrafi şartlarının kültürel yapı üzerindeki etkisini göstermesi bakımından önemlidir. Bunlardan öne çıkanları ise şunlardır:
- Kara Pancar
- Su Böreği
- Ekşi Lahana
- Galacoş
- Kesme Çorbası
- Lor Dolması
- Süt Böreği
- Tatlı Çorba
- Tel Helva
- Yalancı Dolma
- Herse