Gazeteci Fatih Altaylı, gündemi sarsacak bir iddiada bulunarak, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara’nın Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na doğrudan mesaj gönderdiğini açıkladı. Altaylı’nın iddiasına göre, mesajda Şara Türkiye’ye açık bir şekilde “Ben egemen bir devletin başkanıyım, küçük görmeyin” uyarısı yaptı.

Netanyahu’nun Azerbaycan ziyareti ertelendi
Netanyahu’nun Azerbaycan ziyareti ertelendi
İçeriği Görüntüle

Fatih Altaylı: “Böyle davranırsanız ilişkilerimiz bozulur”

Kendi programında konuşan Altaylı, mesajın Dışişleri Bakanlığı’ndaki önemli bir kaynaktan geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Colani, yani Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara, Türkiye’ye haber yolluyor. Diyor ki:
‘Bize uydu devletmiş gibi, sizin paryanız gibi davranmaktan vazgeçin. Ben burada egemen bir devletin başkanıyım. Beni küçük göreceğiniz tarzda biri değilim. Eğer bu şekilde davranırsanız, ilişkilerimiz bozulur.’”

Esad sonrası yeni dönem: Ahmed Şara kimdir?

HTŞ (Hey'et Tahrîru'ş-Şâm) liderliğinden Suriye Cumhurbaşkanlığı’na uzanan tartışmalı bir süreçle göreve gelen Ahmed El-Şara, bilinen adıyla Ebu Muhammed el-Golani, 2024 yılında Esad rejiminin düşmesinde etkin rol oynadı. 29 Ocak 2025 itibarıyla Suriye geçiş hükümetinin başkanı olan Şara, ülkede yeni bir siyasi dönemin başlangıcı olarak görülüyor.

Şara’nın cumhurbaşkanlığına gelişinden sonra Türkiye ile kurduğu diplomatik temaslar dikkat çekti. Göreve gelmesinin ardından, Türkiye’den Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, MİT Başkanı İbrahim Kalın ve Bilal Erdoğan Şam’ı ziyaret etti. Ancak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan henüz Suriye’ye gitmedi.

Saray’da Erdoğan-Şara görüşmesi gerçekleşmişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmed Şara’yı Türkiye’de ağırlamış ve görüşmede iki ülke arasındaki “yeni sürecin en iyi okunduğu ülkenin Türkiye olduğunu” vurgulamıştı. Bu görüşme, bölgede yeni bir diplomatik açılımın habercisi olarak yorumlanmıştı.

Diplomatik gerilim mi doğuyor?

Fatih Altaylı'nın iddiasına göre, Şara’nın “Türkiye bizi küçümsemesin” mesajı, ilişkilerde diplomatik gerilimin artabileceğine işaret ediyor. Özellikle Türkiye’nin Suriye geçiş hükümetine yaklaşımı ve Şara'nın Türkiye’de nasıl karşılandığı, iki ülke arasındaki güç dengesi tartışmalarını da beraberinde getiriyor.

Kaynak: Yeni Devir