Çalışma hayatını sonlandıran emekliler, sağlık durumları elverdiği takdirde çalışma hayatına devam etmek ister. Başka bir iş verenin yanında çalışmaya başlayan emekliler olduğu gibi kendi hesabına çalışanlar da vardır. Bu gibi durumlarda emekliler belli yasal gerekliliklere katlanmak zorundadır.
Şahıs, limited, komandit gibi farklı şirket türleri vardır. Emekliler, bu şirket türlerinden hangisini açacağına karar vermelidir. Şahıs şirketi açmak, çok yüksek gelir beklentisi olmayanlar için daha avantajlıdır. Şahıs şirketlerinin vergi yükümlülüğü daha azdır. Emekliler, iş yeri açtıktan sonra yanlarında personel çalıştırabilir.

Emekliler İş Yeri Açabilir mi?
Emeklilerin iş yeri açması önünde herhangi bir engel yoktur. Yasal şartları sağlayan tüm emekliler, iş yeri açabilir. Ancak faaliyet koluna göre iş yeri açmak için farklı şartlar söz konusudur. Sektörde tecrübeli olmak ve bazı belgelere sahip olmak, istenen şartlar arasında yer alabilir.
İş yeri açmadan önce emeklilerin sektörün durumunu doğru analiz etmesi gerekir. Bilmediğiniz bir işe girmek maddi kayıp yaşamanıza neden olur. Bu nedenle bildiğiniz bir iş yapmanızda fayda vardır. İş yeri açarken maddi anlamda da kendinizi hazırlamalısınız. Personel ve ürün maliyetleri, sektörde belli bir yere gelene kadar iş yeri sahiplerini zorlayabilir.

Emeklilerin İş Yeri Açınca Hangi Vergileri Öder?
Emeklilerin iş yeri açtıkları takdirde ödemeleri gereken vergiler vardır. Emekliler için sağlanmış herhangi bir vergi mükellefiyeti yoktur. Esnaflar tarafından ödenmesi gereken vergiler şu şekilde sıralanabilir:
-Katma değer vergisi
-Geçici gelir vergisi
-Yıllık gelir vergisi
-Stopaj
Vergi ödemelerinin yanı sıra beyanname verilmesi de gerekir. Beyanname vermek için yasal olarak belirlenen tarihlerin geçirilmemesi önemlidir. Emeklilerin vergi ve beyanname süreçlerini yürütmek için bir mali müşavirle çalışması gerekir. Bu nedenle mali müşavire de her ay ödeme yapılır.
Emekliler İş yeri Açınca Sigorta Primi Öder mi?
Emeklilerin iş yeri açması durumunda sigorta primi ödemesine gerek yoktur. Kendi adına yaşlılık, ölüm sigortası primi ödemesine gerek yoktur. İş yeri açan emeklilerin maaşlarından bir kesinti de yapılmaz. Ancak yanında çalıştırdığı personellerin prim ödemelerini düzenli olarak yapması şarttır.

Emeklilerin İş Yeri Açması İçin Nereye Başvurması Gerekir?
İş yeri açmak isteyen emeklilerin Gelir İdaresi Başkanlığına başvurması gerekir. Bu sayede vergi mükellefiyeti başlar. Aynı zamanda iş yeri açılışı için belediyeye de gerekli müracaatlar yapılmalıdır. İş yeri açıldıktan sonra düzenli olarak fatura kesmek gerekir. Elde edilen tüm gelirler ve yapılan harcamalar bildirilmelidir. Yasal olmayan işlemler söz konusu olduğunda para cezası uygulanır.
Emeklilerin İş Yeri Açma Maliyetleri Nelerdir?
Emekliler iş yeri açarken iş yeri kiralarına katlanmak zorundadır. Aynı zamanda makine ve teçhizat alımları da yüksek bir bütçe ayırmayı gerektirir. Emeklilerin iş yeri için elektrik, ısınma giderleri de olacaktır. Tüm masraflar göz önünde bulundurularak iş yeri açmanızda fayda vardır. Bu sayede sürpriz bir durum olmadan firmanızın faaliyetlerini sürdürebilirsiniz.

Emekliler iş yeri açarak aktif olarak çalışma hayatına devam edebilir. Ancak hangi işin yapılacağına doğru karar vermekte fayda vardır. Tecrübe sahibi olduğunuz bir alanda çalışarak ciddi kazanç elde edebilirsiniz. Emekliler, iş yeri açılışı sırasında bankalardan kredi desteği alabilir. Öte yandan KOSGEB kredilerinden de yararlanmak mümkündür.