Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan iş göremezlik ödeneği ilgili kişinin çekmesi için PTT’ye yollanır. Belirlenen süre içinde ödemenin alınmaması halinde PTT tarafından söz konusu para Sosyal Güvenlik Kurumu’na iade edilir. İade edilen bu paraya “emanete alınan rapor parası” adı verilir. Böyle bir senaryoda para çekmek isteyen kişiler “PTT emanete alındı” uyarısı ile karşılaşır.
Emanette gözüken rapor parasını almak için izlenebilecek iki yol vardır. Bunlardan ilki ikamet edilen il ya da ilçedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na yazılı bir dilekçe ile fiziksel olarak müracaat etmektir. Dilekçe içinde ödenecek olan tutarın PTT hesabına yatırılması talep edilmelidir. Diğer yöntem ise ödenecek olan tutarın banka hesabına yatırılmasıdır. İnternet üzerinden yapılan bu işlem için şu adımları izleyin:
- · İnternet tarayıcısı üzerinden e-Devlet hizmetini açın.
- · T.C. kimlik numarası ve şifrenizi kullanarak giriş işlemini gerçekleştirin.
- · Kurumlar kısmından SGK’ya tıklayın.
- · Burada listelenen işlemler içinden “Emanetteki rapor parası sorgulama” seçeneğine tıklayın.
- · Sorgulama sonucunda rapor parası ile ilgili güncel bilgi verilir. “Emanete alındı” bilgisi verilen rapor parasını hesaba aktarma seçeneğini tercih edin.
- · Hesaba aktarılan rapor parasını ATM aracılığıyla çekin.
PTT’den Rapor Parası Alma Süresi Ne Kadardır?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından PTT’ye gönderilen rapor parasını çekmek için belirli bir zaman dilimi bulunur. Rapor parasının 2 ay içinde çekilmemesi halinde PTT tarafından bu ödeme Sosyal Güvenlik Kurumu’na geri gönderilir. Böyle bir durumda rapor parası almak için işlemlerle uğraşmak gerekir. Üstelik rapor parasını geri alana kadar hatırı sayılır bir süre geçer. Bu nedenle 2 ay içinde rapor parasının en yakın PTT’den alınması tavsiye edilir.
Rapor Parası Banka Hesabına Tanımlanır Mı?
PTT üzerinden rapor parası almak istemeyen kişiler hesap bilgisi olarak banka hesaplarını girebilir. Böyle bir durumda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ödenen rapor parasının zaman aşımı nedeniyle emanete alınması söz konusu olamaz. Banka hesabına yatırılan rapor parası çekilmediği sürece orada kalır.
Rapor Parası Hangi Bankalar Üzerinden Tanımlanabilir?
Rapor parasını almak için hesap bilgisi verecek olan kişilerin banka ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında anlaşma olup olmadığına dikkat etmesi gerekir. Güncel olarak kullanılabilecek bankaların listesi şöyledir:
- · PTT Bank
- · Akbank
- · Burgan Bank
- · Fibabanka
- · Garanti Bankası
- · Yapı Kredi Bankası
- · İş Bankası
- · Şekerbank
- · TEB
- · Ziraat Bankası
- · Vakıfbank
- · Halkbank
- · Vakıf Katılım Bankası
Emanete Alınan Rapor Parası İçin Nasıl Dilekçe Yazılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne yapılan başvurularda emanete alınan rapor parasının PTT’ye yatırılması istenmelidir. Bunun için aşağıda yer alan dilekçedeki boşlukların kişisel bilgilerle doldurulması gerekir:
- · İkamet edilen il yazılıp “…Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne” diye bir giriş yapın.
- · Üstteki başlığı attıktan sonra “Kurumunuzun ... T.C. kimlik numaralı sigorta kayıtlısıyım.” diye bir giriş yapın.
- · Daha sonra “…/…/… tarihinde PTT’ye gönderilen rapor paramı mazeretlerim dolayısıyla alamadım.” yazıp tarih kısmını doldurun.
- · Üstteki bilgileri doldurduktan sonra “Anlaşma gereği dolan ödenek çekme süresinden dolayı param emanete alınmıştır. Paramın tekrar PTT’ye adıma aktarılmasını istiyorum. Gereğinin yapılmasını arz ederim.” kısmını birebir yazın. Bu şekilde dilekçeyi teslim edin.
Rapor Parası Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Rapor parası ödemesinin yapılıp yapılmadığını öğrenmek için ALO 170 çağrı hattını kullanmak mümkündür. Aynı zamanda e-Devlet üzerinden de sorgulama yapılabilir.