Yaşam

Duvardaki Küf Lekesi Nasıl Temizlenir?

Abone Ol

Duvarların küflenmesinin temel nedenleri arasında alanın fazla nemli olması yer alır. Aynı zamanda su tesisatındaki sızıntılarda duvarlardaki küf oluşumlarının nedenleri arasında yer alır. Özellikle banyo ve mutfak gibi alanlarda meydana gelen küfler, ortamdaki sıcak hava ile soğuk havanın sürekli değişikliğe uğramasından da oluşabilir.

Küf lekelerine zamanında müdahale edilmemesi, küf oluşumlarının hızlı bir şekilde yayılmasına neden olur. Birçok kişi duvarlarında oluşan küf lekesinin hangi yöntemler ile temizlenebileceğini araştırıyor. Bu içeriğimizde en etkili küf temizleme yöntemlerini sizler için derledik.

Küf Temizliğinde Kullanılacak Yöntemler

Duvarlarda oluşan küf lekelerinin temizlenmesi için ilk olarak bölgenin kuru bir bez ile silinmesi gerekir. Bu aşamadan sonra alan zımpara yardımı ile temizlenebilir. Ardından tercihinize göre çamaşır suyu, yumuşatıcı ya da leke çıkarıcı herhangi bir ürün ile duvarı silebilirsiniz.

Çamaşır suyu ile silinen duvar ardından ılık bir bez ile silinip, kuru bezle durulanmalıdır. Pencere kenarlarında oluşan küf lekelerinin giderilmesi için ise yüzde 70 ya da yüzde 80 oranında alkol içeriğine sahip dezenfektanların kullanımı tercih edilebilir. Bu bölgelerin temizlenmesi için ise kullanılmayan bir fırçadan yardım alınabilir.

Sirke Kullanarak Küf Lekesinden Kurtulun

Birçok kişinin ev temizliğinde sıklıkla tercih ettiği beyaz sirke, küf lekelerinin giderilmesinde de etkili bir malzeme olarak kullanılır. Beyaz sirke ile karbonatın birleştirilmesi ile elde edilen karışım yüzey temizliğinden banyo ve mutfak temizliğine kadar birçok alanda tercih edilir. Küf lekesi temizliğinde de hem sirkenin hem de karbonatın mucizevi temizlik özelliklerinden yararlanılabilir.

Boş bir sprey şişesi içerisine karbonat ve beyaz sirkeyi koyduktan sonra çalkalayarak karıştırılır. Bu aşamada karışımın köpürmemesi için ilk olarak beyaz sirkenin sprey şişesine konulması daha doğru bir tercih olacaktır. İki ürünün karışım miktarı, temizlenmek istenilen alanın genişliğine göre belirlenmelidir. Hazırlanan karışım küflü bölgenin üzerine sıkılır ve yarım saat bekletilir. Ardından ıslak bir bez ya da sünger yardımı ile silinerek alan temizlenir.

Küf Oluşumunu Önlemek İçin Alınacak Önlemler

Herkesin şikayetçi olduğu küf oluşumunun önlenmesi için alınabilecek bazı önlemler bulunur. Bu önlemler şu şekilde sıralanabilir;

  • Düzenli olarak her gün evin havalandırılması
  • Küf oluşumuna neden olabilecek ıslak ya da nemli alanların düzenli olarak kurulanması
  • Küf oluşumunun meydana gelme olasılığının yüksek olduğu alanların temizliğinin daha sık yapılması
  • Su tesisatlarında herhangi bir sızıntının olup olmadığının kontrol ettirilmesi ve böyle bir durumun olması halinde tamir ettirilmesi
  • Düzenli olarak ev temizliğinin yapılması
  • Özellikle banyoların duştan sonra havalandırılması
  • Banyolarda bulunan havalandırmaların işlevlerini yerine getirip getirilmediğinin kontrol edilmesi

Küf Türleri Nelerdir?

Evlerde genellikle duvarlar meydana gelen küf lekeleri, farklı alan ve yüzeylerde de kendini gösterebilir. Küf lekelerine müdahale etmeden önce küfün türünün bilinmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. Mutfakta ve gıdalarda da meydana gelebilen küfler, sağlığı tehdit eden küf türlerinin başında yer alır. Küf türleri ve bu türlere nasıl müdahale edilmesi gerektiği şu şekilde sıralanabilir;

  • Alerjik küfler; genel olarak dezenfekte edici ürün kullanımları ile kolaylıkla temizlenebilir.
  • Patojenik küfler; ebatlarına göre farklı müdahale yöntemlerine sahiptir. Patojenik küfler küçük ebatlara sahip ise alerjik küf türlerinde kullanılan dezenfektan ürünler ile temizlenebilir. Ancak büyük ebatlara sahip oluşumlarda kişilerin profesyonel yardımlara başvurması gerekebilir.
  • Zehirli küflerin tespit edilmesi halinde küf oluşumunun meydana geldiği eşya ya da gıdaların direkt olarak imha edilmesi gerekir. Bu küf türünde de kişilerin profesyonel yardım alması sağlık açısından daha doğru bir tercih olacaktır.