Latince ismi Rosmarinus Officinalis Labiatae olan biberiye bitkisi, özellikle Akdeniz ve Asya mutfaklarının vazgeçilmez baharatları arasında yer alır. Et yemeklerine çok yakışan biberiye, genel olarak sıcak yerlerde yetişir. Kendine has bir aromaya sahip olan bu bitki, yemeklere de farklı bir tat katar. Sadece yemekler de değil aynı zamanda sağlık için de biberiye bitkisinin kullanımı tercih edilir.
Özellikle eski dönemlerden beri biberiye alternatif tıp dünyasında yer alır. Bitkinin baharat formunda tüketilmesinin yanı sıra yapraklarından elde edilen çayı ve soğuk sıkım olarak hazırlanan yağı da birçok sağlık problemine iyi gelmektedir. Faydaları saymakla bitmeyen bu bitkinin yetiştiriciliği de oldukça merak edilen konular arasında yer alıyor. Evde ya da kişilerin kendilerine ait alanlarında biberiye yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir.
Biberiye Fidesi Ne Zaman Dikilir?
Köklenme sürecini tamamlayan biberiye fideleri ilkbahar mevsiminde toprağa dikilir. Bunun için en uygun aylar mart ve mayıs aylarıdır. Dikimler yapılırken biberiye bitkisinin çok yıllık olduğu be üç yaşında 80 cm çapa ulaşacağı göz önüne alınmalıdır. Bu unsura göre fidelerin aralıkları belirlenmelidir. Dikim işleminden hemen sonra fidelerin can suyu verilmelidir. İlk iki sene fidelerin gelişimlerinin hızlı olması için sulama normal yapılır. İki seneden sonra ise yağ verimi ve kalitesinin yüksek olması için sulama miktarı azaltılır.
Biberiye Bitkisinin Toprak Özellikleri
Biberiye bitkisi doğal olarak Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Yazları kurak, kışları ise yağışlı olan Akdeniz iklimine alışık olan biberiye bu nedenle toprak bakımından çok seçici değildir. Ancak kültürel üretim için tınlı toprakların tercih edilmesi gerekir.
Biberiye Üretiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Biberiye bitkisinin asıl üretim şekli çelikle üretimdir. Ancak tohumla da üreme işlemi çok sık yapılmaktadır. Bitkinin uykuda olduğu geç sonbahar ve kış aylarında bitkinin sürgün uçlarından alınan sert çekikler üretim yapılabilir. Kökleme ortamı olarak perlit, kum, torf ya da orman toprağı tercih edilmelidir. Çelik ile üretimde IBA ya da IAA kullanımına gerek kalmaz. Nitekim bu yöntem kökleme yüzdesini arttırmaktadır. Bitkiden alınan beş ila yedi santimlik çelikler bünyelerindeki suyu kaybetmeden hızlı bir şekilde köklendirme ortamına dikilmelidir. Bu sayede daha fazla biberiye fidesi elde edilebilir.
Biberiye Hasat İşlemi Ne Zaman Yapılır?
Biberiye bitkisinin hangi amaç ile kullanılacağı, hasat döneminin belirlenmesini sağlar. Uçucu yağı alınacak olan biberiye bitkileri için hasat dönemi tam çiçeklenmenin gerçekleştiği haziran ve temmuz aylarıdır. Genç sürgünlerin bulunduğu üst kısmın biçilmesi ve gölgede kurutulmasının ardından damıtma makinasında buhar yöntemi ile uçucu yağlar elde edilebilir. Biberiyeler baharat olarak kullanılacak ise aynı şekilde hasat işlemi yapılır ve kurutulur. Kurutma işleminden sonra yaprak kısımları sap kısımlarından sıyrılarak paketlenir.
Biberiyenin Faydaları
Biberiye bitkisinin çay formunda tüketimi ülkemizde çok sık tercih edilmektedir. Bu şekilde tüketilen biberiyenin faydaları arasında şunlar yer alır;
* Kadınların regl döneminin düzenlenmesini sağlar
* Kan dolaşımını hızlandırır
* Antioksidan bileşenlere sahip olan biberiye çayı, cildin arınmasını ve temizlenmesini sağlar
* Solunum yollarını açar
* Saçların beslenmesini sağlarken, saç dökülmesinin önüne geçer ve yeni saç oluşumları için saç derisini destekler
* Yaşa bağlı olarak meydana gelebilen nörolojik sorunların oluşum riskini azaltır