Bel tutulması nedeniyle hareketi kısıtlanan kişilerin yapması gereken ilk şey sırt kaslarını gevşetmektir. Bel tutulmasının ardından ilk 3 gün içinde 15 ile 20 dakika arasında süren buz torbası uygulaması büyük yarar sağlar. Bu işlem 2 saat aralıklarla yapılmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta buzların doğrudan tene temas etmemesi gerektiğidir. Eğer bir şekilde temas ederse tende buz yanıkları oluşur.

Bazı doktorlar bel tutulmasına karşı sıcak uygulamalarının daha iyi sonuç verdiğini savunur. Hamama gitmek ya da kaplıca suyuna girmek gibi sıcak uygulamalar bel tutulmasına iyi gelir. Sıcak su aniden gelişen bel tutulmaları ile adale spazmlarında ilaç etkisi gösterir. Kaslar rahatladığı için ağrı giderilmiş olur. Bacakları yüksek bir noktaya kaldırmak ya da omurgayı bastırmak da ağrının hafifletilmesine yarar.

Bel Tutulması Neden Meydana Gelir?

Günümüzün en yaygın fiziksel ağrıları içinde yer alan bel tutulması birden fazla nedenden kaynaklanıyor olabilir. Bazı hastalar için bu sağlıksız alışkanların bir sonucu olarak görülür. Bazen bel tutulması ciddi bir hastalığa işaret eder. Bel tutulmasının başlıca nedenleri şu şekildedir:

Bel Kası: Beli dik tutma ve dengeyi sağlama görevine sahip olan bu kas anormal hareketler sonucu omurganın zarar görmesine mâni olur. Söz konusu kaslar omurgaya yönelik bir tehdit algısı hissettiği zaman istem dışı kasılır. Bel kası, karın adaleleri ile uyumlu bir şekilde hareket eder. Eğer karın kası zayıf düşerse bu uyum bozulur. Bel kaslarının kasılması sonucu şiddetli bir ağrı oluşur. Bele oturan bu ağrı kişinin hareket edemez bir hale gelmesine yol açar.

Omurga Arasındaki Diskler: Omurgalar arasında yastıkçık görevini yerine getiren diskler bulunur. Bu disklerin aşınması, bütünlüğünün bozulması ya da yüksekliğini kaybetmesi bel tutulması yaşanması ile sonuçlanır. Bozulan diskler vücudun eğilme, sağa ve sola dönme hareketlerini yerine getirme işlevlerini yapmasını çok zor bir hale getirir.

Fıtık: Sinir köklerinin hasar görmesi sonucu enflamasyon meydana gelir. Bu baskı sonucunda belde ağrı, uyuşma ve karıncalanma hissedilir.

Omurga Kayması: Anormal bir durum sonucu oluşan bu durum bel tutulması nedenleri arasındadır.

Skolyoz: İskelet eğriliği olarak bilinen bu durum ani bel tutulması yaşatabilir.

Romatizma: İltihaplanmaya neden olan bu hastalığın etkilerinden biri bel tutulmasıdır.

Kemik Erimesi: Bel tutulmasına yol açan bu hastalık sonucu bazı hastalar hareket yetisini kaybeder.

Şişmanlık: Karın kaslarının zayıfladığı senaryolarda aşırı yük bindiği için bel tutulur.

Bel Tutulması Nasıl Tedavi Edilir?

Günlük hayat içinde aniden ortaya çıkan bel tutulması durumunda en yakın sağlık kuruluna gidilmesi tavsiye edilir. Her ne kadar ev ortamında uygulanabilecek bazı yöntemler olsa da bir doktor kontrolü şarttır. Uzmanlara göre bel tutulması için en etkili tedavi yöntemi ilaçtır. Hastanın durumuna bağlı olarak merhem uygulanabilir.

Beldeki Kas Ağrısı Neden Meydana Gelir?

Bele aşırı yük binmesi ya da bilinçsiz spor yapılması nedeniyle beldeki kaslarda ağrı hissedilebilir. En çok ağırlık kaldırma, itme ile çekme hareketleri yapma, yaralanma ve masa başında hareketsiz durma beldeki kas ağrısını tetikler.

Beldeki Kas Ağrısı Nasıl Geçer?

Bel bölgesinde oluşan kas ağrısını geçirmek için doğal yöntemler kullanılabilir. Hint yağı, lahana yaprakları, zencefil ve kırk kilit otu seçeneklerinden biri ağrı olan bölgeye uygulandığı taktirde rahatlama yaşatır.

Muhabir: Haber Merkezi