Türk mutfağının en lezzetli başlangıçlarından olan çorbalar, birçok yörede severek tüketiliyor. Özellikle de geleneksel hale gelmiş olan çorbalar, farklı yörelerde bambaşka isimlerle anılsa da benzer bir şekilde yapılıyor. O çorbalardan biri olan yoğurt çorbası, tarifinin doğduğu ilk günlerden bu yana birçok yöremizde severek tüketildiği gibi pek çok evde de yapılıyor.  

Lezzetli bir yoğurt çorbası yapmanın birkaç püf noktası bulunuyor. Bu püf noktalarının en önemlisi ise, çorbanın kesilmemesini sağlıyor. Kesilmeyen bir yoğurt çorbası daha lezzetli olacağı için yoğurt çorbası yaparken kesmemeye özellikle dikkat etmek gerekiyor. Peki yoğurt çorbası tarifi malzemeleri nelerdir, nasıl yapılır? Yoğurt çorbasının kesilmemesi için ne yapılır? İşte püf noktaları… 

YOĞURT ÇORBASI TARİFİ MALZEMELERİ NELERDİR? 

Yoğurt çorbasını evde yapabilmek için çorbanın ana malzemeleriyle birlikte çorbayı son derece lezzetli hale getiren sosunun malzemelerini de hazırlamak gerekiyor. İşte yoğurt çorbası tarifi için gerekli malzemeler:  

1- Çorba için
2- 1 fincan pirinç
3- 1 su bardağı yoğurt
4- 1 yumurta
5- 2 kaşık un
6- 7 su bardağı su
7- Tuz
8- Üzeri için
9- 2 yemek kaşığı tereyağı
10- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
11- Nane 

YOĞURT ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR? 


Yoğurt çorbasını evde yapmak isteyenlerin birtakım adımları takip etmesi gerekiyor. Bu adımlar lezzetli bir çorba ortaya çıkarıyor. İşte yoğurt çorbası tarifi:  

Orta büyüklükte bir tencereye su eklenir.  
Pirinç yıkanır ve suyu süzülür.  
Su ısınınca tencere içerisine pirinçler eklenir.  
Pirinçler pişerken bir kasede un, yoğurt ve yumurta karıştırılır.  
İyice çırpılan malzemeler oda sıcaklığına gelene dek bekletilir. 
Karışıma tencereden sıcak su eklenerek, karışım bir kez daha çırpılır.  
Pirinç pişince yoğurtlu karışımı tencereye eklenir ve bir yandan çorba karıştırılır.  
Çorba kısık ateşe alınır ve terbiyenin çorbayla homojen bir şekilde karışması için çorba karıştırılmaya devam edilir.  
Çorbanın kaynamasının ardından bir taşım daha kaynatma işlemi yapılırken tereyağı ve sıvıyağ ile hazırlanan naneli karışım sos tenceresinde hazırlanır. 
Pişen çorba ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sosla birlikte servis edilir.  

YOĞURT ÇORBASININ KESİLMEMESİ İÇİN NE YAPILIR? 

Yoğurt çorbasının lezzetli olabilmesi için terbiyesinin doğru bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. Terbiyesi doğru yapılmayan çorbalar, kesildiği için lezzetli bir tat vermeyebiliyor. Bu nedenle yoğurt çorbasının terbiye edilmesi halinde kesilme gibi bir durum ortaya çıkmıyor. Yoğurt çorbasının kesilmemesinin püf noktası ise, çorba suyu ile yoğurtlu karışımı birbirine karıştırırken her iki karışımın da ılık olması yani soğuk olmaması gerekiyor. Bunun için yoğurtlu karışıma birkaç kaşık çorba suyu eklenerek, terbiyenin ılıtılması ve ılıtılan terbiyenin tencereye aktarılırken, çorbanın sürekli olarak karıştırılması tavsiye ediliyor.  

YOĞURT ÇORBASI YAYLA ÇORBASI AYNI MI? 

Türkiye’nin her yöresinde yapılan geleneksel çorba tariflerinden biri olan yoğurt çorbası, aynı zamanda yöreye göre değişiklik göstermekle birlikte; ayran çorbası, yayla çorbası, düğün çorbası gibi birçok isimle de anılabiliyor. Birçok insanın damak zevkine hitap eden yoğurt çorbası, yoğurdu temel malzeme olduğu için beyaz renkli çorbalar arasında yer alıyor. Son derece pratik olduğu için yoğurt çorbası her mutfakta yapılabiliyor.  

YOĞURT ÇORBASI HANGİ YÖREYE AİT?

 Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde yapılan yoğurt çorbası, geleneksel çorba tarifleri arasında yer alıyor. Türkiye’nin mutfağına özgü lezzetlerden biri olan yoğurt çorbası, özellikle Yozgat ve çevresindeki illerde sıklıkla yapılıyor. Aynı şekilde sadece Türkiye’de meşhur olmayan yoğurt çorbası; Irak, Suriye ve İran mutfaklarının da vazgeçilmez çorba tarifleri arasında yer alıyor. Bu çorbanın ana malzemelerini ise; yoğurt, un, pirinç, yumurta, nane gibi malzemeler oluşturuyor.  

YOĞURT ÇORBASI KAÇ KALORİ? 

Beslenme programını kalori kontrolü üzerine hazırlayanların en çok merak ettiği yemeklerin kalorileri oluyor. Yoğurt çorbası da kalorisi merak edilen yemekler arasında yer alıyor. Özellikle kış aylarında sıcak bir başlangıç yapma olanağı tanıyan yoğurt çorbası, kalorisi düşük olan çorbalar arasında bulunuyor. 100 gramında yaklaşık 75 kalori olan yoğurt çorbasının 1 kasesi yani 150 gramı 112 kaloriye denk geliyor. 100 gram yoğurt çorbasının sadece 9,6 gramı karbonhidrat içerirken; 2,11 gramı protein içeriyor. Çorbada 3,01 gram kadar yağ bulunurken; 0,32 gram kadar da lifli içerik yer alıyor.  

Muhabir: Haber Merkezi