Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Suat Kılıç, son günlerde yaşanan yangın faciası ve ekonomik gelişmeler hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Kılıç, Bolu’daki yangında hayatını kaybeden 78 kişinin sorumluluğunu taşıyanların hesap vermesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ekonomik koşulların erken seçim için uygun bir zemin hazırladığını belirtti.
78 Kişinin Hayatını Kaybettiği Yangına Sert Tepki
"Gerçeklerin Karartılmasına İzin Vermeyeceğiz"
Suat Kılıç, Atakum ilçesinde düzenlediği basın toplantısında, Bolu’daki otel yangınıyla ilgili sorumlulara karşı sert eleştirilerde bulundu. "78 insanımızın yanarak veya dumandan zehirlenerek can verdiği yangın faciasında sorumluluğu bulunan isimlerin demagoji yapmaları, sorumluluğu birbirlerine atmaları kabul edilemez," diyen Kılıç, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Kartalkaya faciasında otelin yangına hazırlıksız olduğu tespit edilmiş olmasına rağmen raporun üst mercilere iletilmemesi büyük bir skandaldır. Bolu Belediyesi tali kusurlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ise asli kusurludur. Hem Belediye Başkanı hem de Bakan soruşturmanın selameti açısından derhal görevden ayrılmalı ya da alınmalıdır."
Yangın Önlemlerindeki Eksiklikler
Kılıç, facianın önlenebilir olduğunu belirterek yangın önlemlerindeki eksiklere dikkat çekti:
-
Yangın çıkışları kapalı veya yetersiz.
-
Yangın sprinkleri ve duman dedektörleri çalışmıyor.
-
Yangın söndürme tüpleri ya yok ya da yetersiz.
-
Oteller bölgesinde itfaiye aracı bulunmuyor.
Kılıç, "Otel sahibi yalnızca kazanca odaklanmış, insan sağlığını hiçe saymıştır. Ancak yetkililer de bu denetim eksikliğiyle sorumluluktan kaçamaz," dedi.
"Şehit Ailelerinin Rızası Olmadan Çözüm Süreci Olmaz"
Kılıç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çözüm süreci çağrısına da değinerek şu açıklamayı yaptı:
"Eğer bir gün geniş katılımlı bir çözüm masası kurulacaksa, Yeniden Refah Partisi olarak bu masada yer almamızın ön şartı, şehit ailelerinin süreci benimsemesidir. 40 yıldır bu ülkede 40 bine yakın ana ağladı. Bu acıyı yaşayan ailelerin rızası olmadan hiçbir çözüm süreci gerçek anlamda başarıya ulaşamaz."
Ekonomik Gelişmeler ve Erken Seçim Çağrısı
"Bu Ekonomik Tablo Erken Seçimi Kaçınılmaz Kılıyor"
Suat Kılıç, ekonomik göstergelere dair sert eleştirilerde bulunarak erken seçim çağrısı yaptı. TÜİK tarafından açıklanan 2024 yıl sonu enflasyon oranının %44 olduğunu hatırlatan Kılıç, şunları söyledi:
"Asgari ücrete %30, SSK ve Bağkur emeklilerine %15, memur emeklilerine ise %11 zam yapılmıştır. Ancak bu zamlar daha cebe girmeden açlık sınırının altına düşmüştür. Refah payı verilmediği gibi, enflasyon dar gelirliyi ezmiştir. Bu sürdürülemez tablo, erken seçimi kaçınılmaz kılmaktadır."
Kılıç, Yeniden Refah Partisi’nin muhtemel bir erken seçime hazır olduğunu belirterek seçim tarihinin 2026 ilkbaharı veya sonbaharı olabileceğini öngördü.