Yaşam

Turşu tuzlu olursa ne yapılır?

Abone Ol

Sofralardan eksik olmayan turşular ülkenin dört bir yanında meze olarak kullanılır. Özellikle kış aylarında yapılan yemeklerin yanında sunulan turşuların yapımı çok dikkat ister. Malzemeler iyi ayarlanmadığı zaman turşunun tuz oranı fazla kaçabilir. Tuz oranı yüksek olan turşular yenmeyecek bir tat barındırır. Tuzlu turşuyu çöpe atmak yerine bazı müdahaleler ile yenecek duruma getirmek mümkündür. Tuzlu turşuya yönelik yapılabilecek en etkili yöntemler şu şekildedir:

·         3 tane orta boy kuru soğan alıp bunların kabuğunu soyun. Daha sonra bu soğanları sirkenin içine koyun. Sirkeyi içindeki soğanlarla birlikte tuzlu turşunun içine ilave edin. Aradan 3 ya da 4 hafta geçtikten sonra turşunun tuz oranı önemli ölçüde azalacaktır.

·         Tuzlu turşuyu su içinde bekleterek fazla tuzundan arındırmak mümkündür. Tuz oranı yüksek olan turşuyu bir miktar suyun içine koyun. Daha sonra suyun bulunduğu kabı buzdolabına kaldırın. Zaman içinde turşunun tuz oranı azalacaktır. Turşunun tuzu istenen kıvamı aldığında yeni salamura hazırlayıp bu şekilde saklayın.

·         Birkaç adet patates ve havuç kullanarak turşunun tuz miktarı azaltılabilir. İlk olarak bu sebzeleri iyice yıkayın. Kabuklarını soyduktan sonra turşu suyunun içine ilave edin. Yaklaşık 2 hafta boyunca bu sebzeleri turşu suyunun içinde tutun. Eğer etki göstermediyse 2 hafta daha bekletin. Sonunda turşunun tuz oranı azalacaktır.

·         Lahananın tuz azaltmadaki etkisi oldukça yaygındır. İyice yıkadığınız lahanayı küçük dilimlere bölün. Lahana dilimlerini turşu suyunun içine ilave edin. Daha sonra turşu kabının kapağını sıkıca kapatarak bir güzel çalkalayın. Turşunun içinde dağılan lahana dilimleri fazla tuzu içine çekecektir. Damak zevkinize bağlı olarak lahanaları suyun içinde bir süre daha tutabilirsiniz.

Turşu Tuzu Nasıl Ayarlanır?

Turşu yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri tuz miktarını belirlemektir. Eğer dikkatli bir şekilde eklenmezse tuzun tüm turşuyu mahvettiği durumlar ortaya çıkabilir. Tuzun ilave edilmesi turşunun kaç litrelik bir kapta yapılacağına bağlı olarak değişiklik gösterir. Turşu 1 litrelik kapta yapılacaksa içine eklenecek olan tuz miktarı 1,5 yemek kaşığı olmalıdır. Bu tuz miktarı turşunun rahatsız etmeyen bir lezzette olmasını sağlar. Turşu yaparken kaya tuzu kullanılması tavsiye edilir.

Turşu Yaparken İçindeki Malzemeler Nasıl Seçilir?

Turşunun lezzetli olması için malzemelerinin üst kalitede olması büyük etki sağlar. Turşusu yapılan sebze ve meyvenin mevsiminde olması turşunun lezzetini arttırır. Sebzeleri satın alırken diri, taze ve hasar görmemiş olması önemli bir fark yaratır. Çürümeye yüz tutan ya da çok bekleyen sebzeler turşunun kalitesini önemli ölçüde düşürür. Bu tarz malzemelerde aynı zamanda bol miktarda bakteri vardır.

Turşuya Ne Kadar Limon ve Sirke Konur?

Asit oranı düşük olan taze fasulye ve bamya gibi sebzelerin turşusunu yaparken mutlaka limon suyu kullanılmalıdır. Limon suyu aynı zamanda turşunun tuz dengesini korumaya yarar. Diğer yararı ise turşunun rengini muhafaza etmesidir. Sirke ise istenmeyen zararlı bakterilerin oluşumuna mâni olur.

Turşu Hangi Kaplarda Saklanır?

Turşuyu saklarken cam kavanozlar tercih edilmelidir. Aynı zamanda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı onayını alan tek kullanımlık plastik kaplarda da turşuların saklanması herhangi bir sorun yaratmaz. Sıradan plastik kaplarda saklanan turşular kansorejen etkisi nedeniyle insan sağlığını tehlikeye atar. Saklama kabının herhangi bir noktadan hava geçirmediğinden emin olunması gerekir.