Yaşam

Tarçınlı su içmek ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Abone Ol

Tatlı ve hamur işleri içinde sıkça görülen tarçın aynı zamanda çay olarak da tüketilir. Kendine has bir tadı olduğu için sofralarda kendine yer bulan bu baharatın insan vücuduna önemli faydaları vardır. Bu nedenle tarçının yararlarından daha iyi yararlanmak için su ile karıştırıp içmek gerekebilir. Su ile tarçın karışımının insan bünyesine sayısız olumlu etkisi bulunur.

Tarçınlı su kan şekerini düzenleme etkisine sahiptir. Bu sayede şeker hastalığının oluşmasını önler. Şeker hastalığı bulunan kişilerin iyileşme sürecine destek olur. Tarçının içinde bol miktarda antibiyotik ve anti mikrobik özellikler vardır. Bunlar sayesinde ciltte meydana gelen alerjik reaksiyonların, kızarıklıkların, tahrişin ve enfeksiyonların zararının en aza indirir.

Ağız sağlığını korumak için tarçınlı su ile gargara yapmak mümkündür. Diş çürüğü, ağız kokusu ve ağız enfeksiyonu gibi hayat kalitesini düşüren sorunların önüne geçer. Yüksek tansiyona sahip olan hastalar tarçınlı su içerse kendini daha iyi hisseder. Aynı zamanda bu suyun kabızlığı önleyici etkisi bulunur. Yoğun stres altında bulunan kişiler rahatlamak için günlük olarak tarçınlı su tüketebilir.

Tarçınlı Suyun Faydaları Nelerdir?

Besin değerleri yüksek olan tarçınlı suyun insan vücudunu besleyen çok sayıda faydası bulunur. Gün aşırı tüketildiği zaman sağlığa olan etkisi hissedilebilir. Tarçınlı suyun öne çıkan faydaları şu şekildedir:

·         Günlük tüketilen tarçınlı su yağ yakmayı kolay hale getirir. Bunun yanı sıra yağların kiloya dönüşmesinin önüne geçer.

·         İnsülin direncini arttırma etkisi vardır. Bu sayede diyabet hastaları tarafından tüketilebilir.

·         Metabolizmayı hızlandırdığı için kilo verme sürecinde düzenli olarak içilebilir.

·         İştahı bastırıcı etkileri bulunur.

·         Tatlı krizlerine yönelik alınacak en iyi önlemlerden biridir.

·         Tokluk hissi verdiği için uzun süre yemek ihtiyacı hissettirmez.

·         Kötü kolesterolü düşürmeye yarar. İyi kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur.

·         Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Sindirimi zor hale getiren bakterileri vücuttan atar.

·         Vücut yer alan serbest radikallerle savaşmasının yanı sıra kanserli hücrelerin yayılmasını önemli ölçüde yavaşlatır.

·         Baş ağrısı ve migrenin etkilerini azaltır.

·         Hafızayı güçlendirmesinin yanı sıra Alzheimer riskini önemli ölçüde azaltır.

·         Boğaz ağrılarına ve kuru öksürüğe yönelik tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

·         Antibakteriyel özelliğe sahiptir. Bu sayede ağız, diş ve diş eti sağlığını korumaya yarar.

·         Adet olmadan yaklaşık 1 hafta önce düzenli içilirse adetin ağrılarını azaltır.

·         Boğazda iltihap ve enfeksiyon oluşumunun önüne geçer.

·         Gözenekleri sıkılaştırmaya yarar.

·         Yaşlanma etkilerine karşı savaşır.

Tarçınlı Su İçerek Zayıflanır Mı?

Zayıflama sürecinde tarçınlı su içilmesi büyük kolaylık sağlar. Tarçınlı su bünyede bulunan yağların yakılması hızını arttırır. Aynı zamanda tokluk hissi yaşatır. Bu sayede daha az yemek yeme ihtiyacı hissedilir. Tarçın bir baharat olduğu için sindirim sırasında metabolizmayı hızlandırır. Bu da kilo vermeyi kolaylaştırır.

Tarçınlı Su ile Nasıl Diyet Yapılır?

Diyetine tarçınlı su ilave etmek isteyen kişilerin sonuç alması için 15 gün boyunca buna devam etmesi gerekir. Çaydanlığın içine 1 bardak su eklenir. Daha sonra 3 ya da 4 adet çubuk tarçın suya eklenerek kaynatılır. Kaynayan tarçınlı suyun içine 1 tatlı kaşığı bal ve 2 tane karanfil ilave edilir. Kahvaltıdan önce aç karnına ve yatmadan önce düzenli olarak içilmelidir.

Tarçınlı Su Tüketimi Ne Kadar Olmalıdır?

Ara öğünlerde ya da aç karnına tüketilmesi tavsiye edilen tarçınlı su günlük 1 ya da 1,5 litre kadar içilebilir. Aşırı tüketim yapılması yan etkilere yol açabilir.