Yaşam

SGK Çıkışı Kaç Gün Geriye Dönük Yapılır?

Abone Ol

Sigortalı bir çalışanın işten ayrılmasını takiben uygulanması gereken bazı yasal düzenlemeler bulunur. İşveren, sigortalı işinden ayrılan çalışanı için 10 gün içinde işten çıkış bildirgesi vermek durumundadır. Yapılan işten çıkış bildirgesi bu süre içinde güncellenebilir. Bunun yerine işten çıkış bildirgesi aynı süre içinde tamamen iptal edilip yeniden hazırlanabilir.

SGK Çıkışı Nasıl Yapılır?

İşverenlerin, sigortalı çalışanları için yapması gereken işten ayrılış bildirgesini elektronik ortamdan göndermesi mümkündür. Çalışanın işten ayrılmasını takiben bu bildirgenin 10 gün içinde sisteme girilmesi son derece önemlidir. Aksi taktirde işveren bazı cezai yaptırımlara maruz kalabilir. Sigortalı çalışanlar için işveren tarafından yapılması gereken SGK çıkışı şu şekilde yapılır:

·         SGK’nın internet sitesine girin. Anasayfada yer alan “işveren” butonuna tıklayın. İşveren uygulamaları içinden “sigortalı işe giriş ve işten çıkış bildirgesi” seçeneğini açın.  “Uygulamaya giriş için tıklayın” butonuyla ilerleyin. Kullanıcı adı ve şifre bilgileriyle sisteme giriş yapın.

·         İşten çıkış bildirgesi ile ilerleyin. Bildirgenin “Sosyal Güvenlik Sicil Numarası” bölümüne çalışana ait T.C. kimlik numarasını yazın. Eğer çalışan yabancı uyrukluysa Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün verdiği numarayı girin.

·         İşten çıkış bildirgesinde yer alan “B-Sigortalının Sosyal Güvenlik Bilgileri” bölümünde bazı çalışanlar için 13 yazar. Bunun anlamı çalışanın 2008 Mayıs öncesi SSK, BAĞKUR, emekli sandığı ve 506 sayılı Kanunun 20. maddesine bağlı sandık çalışanı olduğudur. Böyle bir durumda ilgili bölüme sicil, iştirakçi veya sandık numarası yazılır.

·         Bildirgede yer alan 14 numaralı “Meslek adı ve kodu” bölümünde sigortalı çalışanın mesleği ve meslek kodu işaretlenir. Her mesleğin kendine has bir kodu bulunur.

·         Bildiride yer alan “C-Sigortalının Hizmet Bilgileri” eksiksiz doldurulmalıdır. Buradaki 15 numaralı bölüme işten ayrılış nedeni yazılır. 16 numaralı boşluk ise eksik gün nedeni ile doldurulur. Son olarak 17 numaraya yüzde usulü ücret bilgisi girilir.

İşten Çıkış Bildirgesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İşverenlerin yasal bir durumla yüz yüze gelmemesi için işten çıkış bildirgesini düzgün bir şekilde hazırlaması gerekir. Bu nedenle işten ayrılış tarihi ve işten çıkış kodu doğru bir şekilde yazılmalıdır. Meslek kodunun güncel olması da büyük önem taşır. Çalışan için eksik gün bildirilecekse buna ait kod da hatasız girilmelidir.

İşten Çıkış Bildirgesine Hatalı Bilgi Yazılırsa Ne Olur?

İşverenin hazırladığı işten çıkış bildirgesine yazdığı bilgileri çalışanın işten ayrılışını takiben 10 gün içinde düzeltme şansı vardır. Eğer yazılan bilgilerde herhangi bir eksik ya da yanlış varsa bu süre içinde düzenlenmelidir. Çalışanın işi terk edişinin ardından 10 gün geçtiyse düzenleme işlemi yapılamaz. Böyle bir senaryoda çalışanın yanlış bilgilere yönelik yasal yollara başvurması mümkündür.

İşten Çıkış Bildirgesi Verilmezse Ne Olur?

İşten çıkış bildirgesinin verilmemesi durumunda işveren bir dizi cezai işlemle yüz yüze gelmek durumunda kalır. Yasal düzenlemeye göre para cezasına çarptırılan işveren asgari ücretin 10’da 1’ini öder.

İş Çıkışı SGK Sağlık Sigortası Devam Eder Mi?

Çalışanlar, işten ayrılış sürecini takiben 10 gün içinde sağlık sigortasından yararlanmayı sürdürebilir. Eğer bir yıl içinde 90 gün sigortalılık süresi bulunuyorsa 10 güne ek olarak 90 gün genel sağlık sigortası hizmeti alınabilir. Bu hem çalışan hem bakmakla yükümlü olduğu kişiler için geçerlidir.