Diyabet hastalığı halk arasında şeker hastalığı olarak bilinir. Şeker hastalığı, vücudun gerekli oranda insülin hormonu salgılayamamasından kaynaklanır. İnsülin, pankreas üzerinden üretilerek vücudun enerji ihtiyacının karşılanması için hücrelere glukoz gereksinimi sağlayan bir hormondur. Diyabet, glukoz oranının kanda artmasına neden olur ve ilk olarak sinir sistemi ile kardiyovasküler sistemin etkilenmesine neden olur.
Şeker hastalığının etki ettiği diğer organlar ise göz ve böbreklerdir. Bu hastalık vücut sisteminde farklı komplikasyonlarında meydana gelmesine neden olabilir. Ülkemizde hemen hemen her yerde yetişen çörek otu ise içeriğindeki vitamin ve mineraller ile şeker hastalığına oldukça faydalıdır.
Çörek Otu Kürü Nasıl Hazırlanır?
Şeker hastalarının sıklıkla kullandığı çörek otu, ince yapraklı, otsu bir tarla bitkisidir. Düzenli olarak çörek otu kürü kullanımı, şeker hastalığının kontrol altına alınmasını sağlar. Bu sayede vücuttaki insülin hormonunun da yeteri düzeyde salgılanmasına yardımcı olur. Çörek otu kürü hazırlamak için bir tatlı kaşığı çörek otu tanelerinin havan yardımı ile dövülmesi gerekir. Ardından bir çorba kaşığı yoğurdun içerisine eklenecek olan çörek otu bu şekilde tüketilebilir.
Yoğurt ile hazırlanacak olan kür günde iki defa, sabah ve akşam olacak şekilde tüketilebilir. İki öğün arasında mutlaka altı saatlik bir zaman diliminin olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bu kürün on beş gün kullanıldıktan sonra ara verilmesi ve sonra devam edilmesi de öneriler arasında yer alır.
Çörek Otunun Faydaları
İçerdiği vitamin ve mineraller ile birçok sağlık sorununa iyi gelen çörek otunun bilenen yararları şu şekilde sıralanır;
- Çörek otu kolesterolün düşmesini sağlar
- Bağışık sisteminin güçlenmesine destek olur
- Saman nezlesi ve diğer alerjik reaksiyonları yatıştırır
- Astım ve bronşitin meydana getirdiği semptomları azaltır
- Kadınların adet döngüsünün düzene girmesini sağlar
- Kanserle mücadele konusunda etkilidir
- KOAH hastalarının akciğerlerinin onarılmasında etkilidir
- Enfeksiyona yol açan bakteriler ile savaşır
- Erkeklerdeki kaliteli sperm sayılarının artmasını sağlar
- Ciltteki iltihap sorunlarının giderilmesinde etkilidir
- Mide ülserini engeller
- Eklem ağrılarının azaltılmasını sağlar
- Karaciğer sağlığının korunmasına destek olur
Çörek Otunun Zararları
Sıklıkla mutfaklarda hazırlanan hamur işlerinin üzerini süsleyen çörek otu, salatalarında vazgeçilmez malzemesi olarak karşımıza çıkar. Özellikle şeker hastaları tarafından kullanılan çörek otu, yüksek kolesterol hastaları tarafından da düzenli olarak tüketilir. Sağlık açısından birçok faydaya sahip olan bu mucizevi bitkinin gereğinden fazla tüketilmesi halinde belli başlı zararları ortaya çıkar. Çörek otunun bilinen zararları arasında şunlar yer alır;
- Çörek otunun fazla tüketilmesi böbrek ve karaciğerlerde rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur
- Çörek otu tüketiminden önce kişilerin bu besin ögesine alerjisinin olup olmadığını öğrenmesi gerekir. Aksi halde istenmeye alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir
- Çörek otu, bazı ilaçların etken maddeleri ile etkileşime girebilir. Bu nedenle düzenli ilaç kullanımı sağlayan kişilerin mutlaka çörek otu kullanımı ile ilgili doktorlarına danışması gerekir
- Özellikle hamilelik döneminde ve emzirme dönemindeki annelerin çörek otu tüketimi ile ilgili olarak doktorlarına danışmaları gerekir.
Çörek otu kullanımı ile ilgili dikkat edilecek unsurlar göz önüne alınarak vücut sağlığının kontrol altına alınması mümkündür. Çörek otu ile ilgili bilinen zararların ve yan etkilerin haricinde farklı bir semptomun gözlenmesi durumunda ise kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.