Yaşam

Portakal Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Abone Ol

Kış aylarında en çok tüketilen meyvelerden biri olan portakal, özellikle mandalina muz ile yapılan meyve tabaklarının değişmez besin ögesidir. Soyularak tüketilen portal aynı zamanda suyu sıkılarak sağlıklı bir meyve suyu elde edilmesi de sağlık açısından oldukça faydalıdır. Tüm bu tüketim süreçlerinin sonunda çöpe atılan portakal kabukları ise en portakalın kendisi kadar şifalıdır.

Portal suyu, bu meyvenin en çok tüketildiği formlarından biridir. Bunun yanı sıra portakal reçeli de ülkemizde sıklıkla yapılmaktadır. Öte yandan portakal, pasta gibi farklı tatlı çeşitlerinin içerisinde de tercih edilir. Portakal kabuğu kullanımı ise genel olarak bakıldığında, rendelenmiş hali ile kek ve kurabiye yapımlarından tercih edilmektedir.

Portakal Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Tam olarak vitamini kabuğunda barındıran meyvelerden biri olan portakal, genel sağlık sisteminin desteklenmesinden cilt bakımına kadar farklı birçok alanda tercih edilebilir. Portakal kabuğunun insan sağlığına sunduğu yararlar arasında şunlar yer alır;

* Portakal kabuğu kilo verme konusunda kişilere yardımcı olur

* Alerjilerin neden olduğu ve kişilerin günlük yaşamını etkileyen semptomların hafifletilmesini sağlar

* Sahip olduğu vitamin ve mineraller ile bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar

* Cilt üzerinde meydana gelen yaşlılık lekelerinin ve kırışıklıkların önlenmesini sağlar

* Kan basıncını düşürür ve dengeler

* E vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olan portakal kabuğu, cilt üzerinde meydana gelen iltihaplanmaların tedavisinde etkilidir

* Dişlerin beyazlatılmasında ve özellikle sigara lekelerinin giderilmesinde etkilidir

Portakal Kabuğu Nasıl Kullanılır?

Portakal kabuğu kullanımı için farklı yöntemler tercih edilebilir. Bu aşamada, portakal kabuğunun ne için kullanılacağı da dikkate alınmalıdır. Öksürüğün giderilmesinde etkili olan portakal kabuğundan öksürük şurubu yapılabilir. Bunu için bir adet portakalın kabuklarının ufak ufak doğranması ve bir bardak su içerisine eklenerek kaynatılması gerekir. Ardından kabuklar süzülür ve içerisine bir ya da iki yemek kaşığı bal ilave edilerek tüketilebilir.

Portakal kabuklarının yatay ve ince kesilmesinin ardından üzerine kaya tuzu dökülmesi ile iki ila üç hafta etkili olacak oda kokuları elde edilebilir.

Cilt bakımı için iki yemek kaşığı rendelenmiş portakal kabuğunun yarım tatlı kaşığı karbonat ile karıştırılması gerekir. Üzerine bir miktar gül suyu ilave edilerek kıvam alması sağlanır ve daha sonra bu karışım yüz bölgesine uygulanır. Yarım saat kadar bekledikten sonra bol su ile durulanır.

Diş beyazlatma konusunda da etkili olan portakal kabuklarının beyaz kısımları bu aşamada kullanılır. Beyaz kısımlar ile dişler fazla baskı uygulanmadan bir dakika boyunca ovalanır. Bu uygulamadan on beş dakika sonra dişler fırçalanır. Ancak bu yöntemin belirli aralıklar ile yapılması gerekir. Nitekim yüksek asit oranına sahip olan portakal, sık kullanımda diş minelerine zarar verebilir.

Portakal Kabuğu Çayı Nasıl Yapılır?

Portakal kabuklarının şifasından en iyi şekilde yararlanmak için çayının tüketilmesi tercih edilebilir. Bunun için portakal kabuklarının yıkanması, kurulanması ve rendelenmesi gerekir. Ardından sıcak su ile karıştırılarak çay formu elde edilebilir. Bu çayın içerisine bal ya da limon suyu ilave edilebilir.

Aynı zamanda rendelenmiş portakal kabukları hamur işi ürünlerin içerisine ilave edilebilir. Farklı yemeklerin yapımında da yine rendelenmiş portakal kabukları kullanılabilir. Fazla oranda rendelenene kabuklar, cam bir kavanozda muhafaza edilebilir. Bu sayede uzun ömürlü bir kullanım da sağlanmış olur.