Haziran- temmuz döneminde tezgahların en gözde meyveleri arasında yer alan kiraz, insan sağlığı açısından son derece faydalı bir içeriğe sahiptir. Düzenli kiraz tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve dolayısı ile de birçok hastalığa karşı koruyucu olduğunu belirten uzmanlar, bu meyvenin sapları ile de şifa dağıttığını vurguladı.
Ülkemiz başta olmak üzere; Amerika, İtalya, İran, Rusya, Ukrayna, İspanya, Yunanistan ve Romanya gibi ülkelerde de yetiştirilen kiraz, bol miktarda A, B1 ve C vitaminleri içermektedir. Düşük kalorili olduğu için diyet listelerinde de sık sık yer alan bu meyve, saplarında da birçok faydayı barındırır. Peki, kiraz sapı nasıl tüketilir? İşte kiraz sapına dair tüm merak edilenler…
KİRAZ SAPI NASIL KULLANILIR?
Kiraz sapının birçok kullanımı bulunur. En çok kullanılan yöntem ise sapların çay olarak demlenmesidir.
Kiraz sapı çayının yapımı için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:
· Kirazların saplarını bir kağıdın üzerine yayın ve kurumaları için birkaç gün bekleyin.
· Kuruyan sapları muhafaza etmek üzere kağıt veyahut da bez bir torbaya aktarın.
· Kiraz sapı çayı için 2 çay kaşığı kuru kiraz sapı yeterli olacaktır. Bir bardak suda kaynattığınız sapları 10 dakika boyunca suda bekletin. Kiraz sapı çayınız tüketime hazır!
KİRAZ SAPININ FAYDALARI
Kiraz sapı en az kirazın kendisi kadar güçlü bir içeriğe sahiptir. Saplar ile ilgili araştırmalar yürüten uzmanlar bu ürünün öne çıkan faydalarını şu şekilde sıralamışlardır:
· Sinir sistemini güçlendirir.
· Sulu bir yapıda olduğu için vücudun su ihtiyacının karşılanmasında etkilidir.
· Böbrek taşı oluşumunu engeller, böbrek sağlığını destekler.
· İdrar söktürücüdür.
· Kanı temizler.
· Romatizma ve kireçlenmeye karşı etkilidir.
· Damar tıkanıklığına karşı savaşır.
· Kolesterolü düşürür.
· Vücut ağrılarını dindirir.
· Kilo vermeye yardımcı olur.
· Sindirim sistemini düzenler.
· Karaciğeri korur.
· Öksürüğü giderir.
· Balgam söktürür.
· Soğuk algınlığı belirtilerini dindirir.