Bildiğiniz gibi hazır satılan salçalar, sağlıksız koşullarda üretildikleri için vücudumuza faydadan çok zarar verebilir. Oysa kendi salçanızı evde çok rahat bir şekilde yapabilirsiniz. Bu sayede hem yemekleriniz daha lezzetli olacak, hem de misafirlerinize gururla kendi salçanızı sunduğunuzda onları etkileyeceksiniz.

Tabii salça yapmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Bu yazıda hem salça yapımının tarifini, hem de püf noktalarını paylaşacağız.

KÖY USULÜ DOMATES SALÇASI YAPMANIN FAYDALARI

Salça yapmak, kış hazırlıklarının en önemli parçalarından biridir. Eylül ayı geldiğinde, pazarlarda uygun fiyata bulabileceğiniz domates ve biberlerle kışlık salça yapabilirsiniz. Domates salçası, şişe menemen, domates sosu, acuka gibi birçok kışlık hazırlığın temel malzemesidir. Evde salça yapmanın faydaları ise şunlardır:

·         Evde salça yapmak, hazır salçalara göre daha ekonomiktir.

·         Evde salça yapmak, daha sağlıklıdır. Katkı ve koruyucu içermez.

·         Evde yapılan salça daha lezzetlidir.

KÖY USULÜ DOMATES SALÇASI NASIL YAPILIR?

Evde domates salçası yapmak için, öncelikle domatesleri seçmeniz gerekiyor. Salça yapımında, etli ve armut şeklinde olan salçalık domatesler kullanılır. Su oranı az olan bu domatesler, salça yapımında daha az fire verir. Domatesleri seçtikten sonra, salça yapımı için şu adımları izleyin:

·         Domatesleri iyice yıkayın ve saplarını ayıklayın. Domatesleri irice doğrayın ve derin bir kaba koyun. Domateslerin kabuklarını soymadan, birkaç gün boyunca kapta bekletin. Bu süre zarfında, domateslerin kabukları kendiliğinden soyulacaktır. Domatesleri bekletirken, arada bir tahta kaşıkla karıştırın.

·         3-4 gün sonra, domatesleri ince delikli bir süzgeçten geçirin. Böylece domateslerin kabukları ve çekirdekleri ayrılacaktır. Elde ettiğiniz domates püresini, ince bir tülbent ya da bez torba yardımıyla suyunu süzün. Suyunu iyice süzdüğünüz domates püresini, geniş bir tepsiye yayın ve bir miktar tuz ekleyin.

·         Tepsiyi güneşli bir yere koyun ve üzerini ince bir tülbentle kapatın. Güneşte kurumaya bıraktığınız domates salçasını, ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. Bu işlem, salçanın kıvamını ayarlamak için önemlidir.

·         Evinizde güneşli bir yer yoksa ya da salçanızı daha hızlı yapmak istiyorsanız, domates püresini tencerede kaynatabilirsiniz. Tuz eklediğiniz domates püresini, orta ateşte, sık sık karıştırarak, suyunu çekene kadar pişirin. Bu işlem, yaklaşık 2 saat sürer. Pişirirken, dibinin tutmamasına dikkat edin.

·         Salçanız hazır olduğunda, sıcakken, önceden kaynatıp kuruladığınız cam kavanozlara doldurun. Kavanozların kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirip bir gece bekletin. Bu şekilde, salçanızın hava almadan muhafaza edilmesini sağlarsınız. Salçanızı, güneş almayan ve serin bir yerde saklayın. Salçanızı kullanacağınız zaman, kavanozu açtıktan sonra, üzerine biraz zeytinyağı gezdirin. Bu da salçanızın küflenmesini önleyecektir.

KÖY USULÜ DOMATES SALÇASI YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Evde salça yapmak, yüzyıllık bir geleneğin devamıdır. Salça yaparken şu noktalara dikkat edin:

·         Salça yapımında, domates ve biberlerin olgun ve taze olmasına dikkat edin. Çürük ya da ezik olanları ayıklayın. Domates ve biberleri yıkadıktan sonra, iyice kurulayın. Böylece salçanızın suyu daha az olur.

·         Salça yapımında, tuz miktarını iyi ayarlayın. Tuz, salçanın bozulmasını önleyen bir koruyucudur. Ancak fazla tuz, salçanın tadını bozabilir.

KIVAMINI İSTEDİĞİNİZ GİBİ AYARLAYIN

Salça yapımında, salçanın kıvamını isteğinize göre ayarlayın. Salçanın kıvamı, güneşte kurutma ya da tencerede kaynatma süresine bağlıdır. Salçanızı daha sulu istiyorsanız, daha kısa süre bekletin. Salçanızı daha katı istiyorsanız, daha uzun süre bekletin. Salçanın kıvamını kontrol etmek için, bir kaşık yardımıyla salçadan bir miktar alın ve ters çevirin. Eğer salça kaşıktan düşmüyorsa, kıvamı iyidir.

Muhabir: Haber Merkezi