Yaşam

Kaktüs toprağı nasıl olmalıdır? Kaktüs bakımı

Abone Ol

Kaktüsün diğer bitkilerden ayrıldığı kısım gövdesine su depolama özelliğine sahip olmasıdır. Bu nedenle kaktüs için torf toprağı gerekli değildir. Suyu fazlaca depolayan bu toprak kaktüs için gereksizdir. Sonuç olarak fazla suya maruz kalan kaktüs kısa sürede çürür. Aynı zamanda kaktüs, kökünün rahat bir şekilde büyümesi ve hareket etmesi adına sıkışık olmayan toprakları ister. Bu özelliği nedeniyle kaktüs için en ideal toprak türü ince kumla karıştırılan türdür.

Evde Kaktüs Toprağı Nasıl Hazırlanır?

Evde kaktüs için toprak hazırlamak isteyen kişilerin ilk olarak gerekli malzemeleri bir araya getirmesi gerekir. Birer ölçek tınlı toprak, yaprak çürüntüsü, kum, tuğla kırıntısı ve odun kömürü kullanarak evde kaktüs toprağı hazırlanabilir. Derin bir kabın içine bu malzemelerin boşaltılır. İyice karıştırılan toprak kaktüs saksılarına yerleştirilir. Son olarak kaktüsün kökü toprağın içinde olacak şekilde saksıya konur. Eğer bitkinin kökü dışarıda kalırsa kurur. Bu da kaktüsün sağlığını kötü etkiler.

Kaktüs Toprağı Nasıl Değiştirilir?

Sağlıklı bir kaktüs yetiştirmek için zaman zaman toprağını değiştirmek gerekir. Kaktüs toprağını değiştirmeden önce göz önüne alınması gereken çok sayıda unsur bulunur. Kaktüs toprağı ile saksının boyutunu da değiştirmek büyük bir önem taşır. Yıllık olarak yapılan toprak değişimi işlemiyle 2 numara daha büyük bir saksı alınması tavsiye edilir. Eğer saksı değiştirilmezse kaktüs kökleri sağlıklı bir şekilde büyüyemez. Aynı zamanda yeni saksının hava alması için delikli olmasına önem verilmelidir.

Toprağı değiştirmeden önce kaktüsün kökleri dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Eğer kaktüsün kök kısmında herhangi bir çürüme ya da hastalık belirtisi görülüyorsa bunların temizlenmesi gerekir. Kaktüs için hazırlanan toprak saksıya eklendikten sonra bitki tam ortaya yerleştirilmelidir. Kök çevresine toprak doldururken gevşek bir yapıda tutulmalıdır. Kaktüs toprağını değiştirmek için en ideal dönem ilkbahar mevsimidir. Eğer kaktüs 15 santimden daha büyükse geniş yapıya sahip saksılar tercih edilmelidir.

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüs için gerekli toprak ve saksı seçildikten sonra bakım işlemleri düzenli olarak yapılmalıdır. Kaktüs yeni bir toprağa ekildikten sonra yapılacak ilk işlem can suyu vermek olmalıdır. Kaktüsün sulamasını yapmak için içme suyu kullanılması tavsiye edilir. Kaktüsün konumu rüzgâr almayacağı bir noktada olmalıdır.

Kaktüs yapısı gereği zorlu hava şartlarına karşı dayanıklıdır. Yazın 45 derece kışın -25 derece dolaylarında yaşamını sürdürür. Buna rağmen çok sıcak ya da çok soğuk havalar canlı yapısının solması ile sonuçlanır. Bu yüzden dengeli bir sıcaklıkta tutulması önemlidir. Kaktüsü sulamadan önce toprağın kontrol edilmesi gerekir. Eğer toprak kuru bir yapıdaysa sulama yapılabilir.

Sulama yaptıktan sonra su tablasında birikinti olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer tablada su kalmışsa başka bir yere dökülmelidir. Su orada kalırsa kaktüsün köklerini çürütür. Yaz aylarında haftada 2 kere sulama yapmak yeterlidir. Sulama miktarı kış ayları için haftada 1 olacak şekilde düzenlenmelidir. Sulamanın kolay olması açısından sprey şişesi kullanılabilir.

Kaktüs Ne Zaman Çiçek Açar?

Kaktüs bitkisinin çiçek açan ve çiçek açmayan türleri bulunur. Kaktüsün çiçek açması yılda 1 kere gerçekleşir. Bu çiçeklerin görülme süresi yaklaşık olarak 50 gündür. Güneş gören bol ışıklı bir ortamda yaşayan kaktüsün sağlıklı çiçek açma ihtimali daha fazladır.