Geçmiş dönemlerden bu yana ‘vitamin deposu’ olarak anılan ve bu özelliği ile de birçok hastalığın tedavisinde aktif olarak rol alan alabaş, son dönemlerde arama motorlarına da sık sık konu olmaya başladı.
Birçok kişinin isminden haberdar olmadığı ancak pazar tezgahlarında ve market reyonlarında karşılaştığı alabaş, vitamin ve mineraller bakımından son derece güçlüdür. Peki, bilmeyenler için alabaş nedir, nasıl bir besindir? Alabaşın faydaları nelerdir? İşte alabaşa dair tüm ayrıntılar…

ALABAŞ NEDİR?

Turpgiller familyasının üyelerinden olan alabaş, görünüm itibari ile lahana ve şalgamı andırır. Mora çalan pembe ve açık yeşil renklerinde olan bu sebze, ‘cehennem topuzu’, ‘yer lahanası’, ‘alabaş turpu’ gibi isimleri ile de bilinmektedir.
Alabaş vitamin ve mineraller bakımından son derece güçlü bir içeriğe sahiptir. Sebzede A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra yüksek oranda demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor bulunduğu da bilinmektedir.

ALABAŞIN FAYDALARI NELER?

Şifalı besinler arasında gösterilen ve geçmişten günümüze birçok hastalığın tedavisinde kullanılan alabaşın bilinen faydaları şu şekildedir:

  •  Potasyum bakımından zengin olduğu için tansiyonu dengeler.
  •  Kalp ve damar hastalıklarına karşı savaşır.
  •  Demir bakımından zengin olduğu için kansızlık tedavisinde aktif olarak rol alır.
  •  Kanserli hücre oluşumunu engeller. Mevcut kanserli hücre sayısının düşürülmesinde etkilidir.
  •  Yorgunluğu giderir.
  •  Kan basıncını dengeler.
  •  Sinirleri yatıştırır.
  •  Katarakt rahatsızlığına yakalanma olasılığını düşürür.
  •  Böbrek fonksiyonlarını iyileştirir.
  •  Solunum yolu rahatsızlıklarının semptomlarını hafifletir.
  •  Emziren annelerde süt artışını destekler.
  •  Grip, nezle gibi rahatsızlıkların semptomlarını giderir.
  •  Akciğer rahatsızlıklarının tedavisine destek olur.
  •  Öksürüğü dindirir.

Alabaşın birçok noktada insan sağlığını olumlu açıdan desteklediğini belirten uzmanlar, bu sebzenin bazı yan etkilerine de değindi. Alabaşın genel olarak zararlı bir sebze olmadığını ifade eden uzmanlar, bu besinde tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlara göre aşırı alabaş tüketimi iyon emilimini azaltabilir. Bu neden ile bu sebzenin faydalarını görmek isteyenlerin haftada 1- 2 kez olacak şekilde alabaş tüketmeleri gerekmektedir.

Muhabir: Haber Merkezi