Reklamı Kapat

Türkiye'de kırmızı et yemek lüks oldu!

Yüksek enflasyon ve artan fiyatlar vatandaşın alım gücünü düşürürken et tüketimi de azaldı.

Türkiye'de kişi başına milli gelirin 9 bin 127 dolara düşmesi et tüketimine de yansıdı. Nüfusun artmasına rağmen son 3 yıldır kişi başına et tüketimi yerinde sayıyor. 2017 yılında 32.3 kilo olan kişi başına et tüketimi 2018'de 32.1, 2019'da ise 32.4 kilo olarak gerçekleşti.

TAVUK ETİNE YÜZDE 40 ZAM GELDİ

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 2 yılda dana eti fiyatlarına yüzde 17, tavuk etine yüzde 40, koyun etine ise yüzde 33 zam geldi. Zincir marketlerde en düşük yemeklik dana eti ve kıymasının kilosu 40 liraya satılıyor. Daha az yağlı kuşbaşı dana etinin kilosu 51.95 lira iken, şişlik dana etinin fiyatı 68 liraya, antrikot ise 86 liraya, bonfile ise 105 liraya kadar çıkıyor. Kuzu etinin kilosunu ise en ucuz saç kavurmalık olarak 55, en pahalı kemiksiz külbastı olarak 93 liraya almak mümkün. En ucuz et olarak kabul edilen bütün tavuğun kilosu ise 10-11 liraya satılıyor.

AVRUPA ET TÜKETİMİNDE TÜRKİYE'Yİ KATLADI

Kişi başına et tüketimi 27 AB ülkesinde ortalama 69.8 kilo, OECD ülkelerinde 70.1 kilo ve dünya ortalaması 34.4 kilo iken ülkemizde ise 32.4 kilogramda kaldı.

05 Mart 2020 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.