Reklamı Kapat

Pırtımpırt yemeği nereye aittir? Pırtımpırt tarifi

Pırtımpırt veya kirtimburt, Kayseri’nin Develi ilçesine ait bir ev yemeğidir. Peki "Pırtımpırt" nasıl yapılır? İşte Pırtımpırt tarifi ve yapılışı...

Yöresel mutfaklarımızda ve Osmanlı ve Türk Mutfağında bir çok yemek ismi şaşırtıcı ve enteresandır. Bu lezzetli ve nefis yemeklerin Her birinin mutlaka ayrı ayrı yemek hikayeleri vardır.İlginç yemek isimlerinden olan ve Kim Milyoner Olmak İster? yarışmasında sorulan "Pırtımpırt Tarifini" sizlerin sofralarına taşımak ve sizlerle paylaşmak istedik.

Geleneksel Türk Mutfağında İsimleri tuhaf ama hepsi gerçek ve hepsi lezzetli yemekler. İşte Anadolu mutfağından tadıyla olduğu kadar ismiyle de hafızalara kazınacak yemeklerden "Pırtımpırt" nasıl yapılır? "Pırtımpırt" nereye ait bir yemektir? "Pırtımpırt" tarifini biliyormusunuz? Yöresel Çorbalarımızdan "Pırtımpırt" tarifinde kullanılan malzemeler nelerdir?

PIRTIMPIRT YEMEĞİ NEREYE AİTTİR?

Kayseri’nin Develi ilçesine ait bir ev yemeği olan Pırtımpırt yörede “kirtimburt” diye de bilinir. Taze asma yapraklarının parçalanıp (pırtılıp) tencerede pişirilmesiyle ortaya çıkan hafif ekşili tat, yemeği diğer yeşil yaprak (ıspanak, pazı-pezik) yemeklerinden ayırır.

Bu yemek özellikle grup halinde eş, dost ve akrabalarla yapılarak yenir. Sırf bu yemek için Pırtımpırt günleri düzenlenir. Yazın asma yaprakları özenle kurutulur, küçük küçük parçalanır. Yaprakların taze iken kurutulması ise ekşi tadının yemeğe geçmesini sağlar.

PIRTIMPIRT YEMEK TARİFİ

Yarım Kilogram Kemikli Et

Yarım Kilogram Asma Yaprağı

3 Adet Soğan

2 Su Bardağı Nohut

2 Çay Bardağı Gendime (Aşurelik Buğday)

3 Yemek Kaşığı Tereyağı

2 Yemek Kaşığı Domates Salçası

Tuz

Kırmızı Toz Biber

Yapılışı

Nohut ve gendime'yi geceden ıslatın. Daha sonra sularını boşaltıp ayrı tencerede tekrardan haşlayın. Haşlama işlemi bittikten sonra süzün ve asma yaprakları haşlayın. Kevgirle süzgece alınıp suyu süzdükten sonra incecik doğramaya başlayın.

Tencerede terayağını erittikten sonra soğan pembeleşinceye kadar kavurun. Eti ekleyip kavurmaya devam edin. Bir kaşık kadar salçayı suda ezip tencereye ilave edin. Daha sonra asma yaprağı, nohut ve gendimeyi ekleyip güzelce karıştırın. Üzerini örtecek kadar su doldurduktan sonra kapağı kapatıp pişirin. Sıcak bir şekilde servis edin.

19 Ocak 2020 - Yaşam


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.