Metrika
Reklamı Kapat

Demir, protein, lif... İçeriği çok güçlü: Çarkıfelek meyvesi nedir, neye iyi gelir?

Doğanın bizlere sunduğu lezzetler arasında yer alan ve ülkemizde de ‘çarkıfelek’ ismi ile bilinen meyve, birçok faydası ile de öne çıkmaktadır. Peki, çarkıfelek meyvesi nedir, nasıl tüketilir? Çarkıfelek meyvesinin yararları nelerdir? İşte detaylar…

Son dönemlerde sosyal medyanın da etkisi ile bizlere oldukça yabancı birçok farklı ürün tanınmaya başlandı. Farklı ülkelerin lezzetlerini sosyal medya platformları aracılığı ile tanıtan birçok kişi, farklı lezzetler tatmaktan hoşlananları harekete geçti.

Son zamanlarda arama motorlarında sıklık ile sorgulanan, bazı bölgelerde manav tezgahlarında da yer almaya başlayan meyvelerden biri de çarkıfelek oldu. İsmi ile dikkat çeken, tadı oldukça merak edilen bu meyvenin güçlü bir içeriğe sahip olduğunu vurgulayan uzmanlar, ürünün faydalarını peş peşe sıraladı.

ÇARKIFELEK MEYVESİ NEDİR, ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

‘Passion fruit’ ismi ile bilinen ülkemizde ise ‘çarkıfelek’ olarak anılan bu meyve, tropikal bir üründür. Dünya üzerinde mor, sarı ve kırmızı renkleri başta olmak üzere 500’ün üzerinde türü bulunan bu meyvenin dış kabuğu serttir. Meyvenin iç kısmında ise küçük siyah veyahut da kahverengi tonlarda çekirdekler bulunmaktadır. Çekirdeklerin dış kısımlarında jelatine benzer bir doku hissedilir. Meyvenin yenilen kısmı da tam olarak burasıdır.

ÇARKIFELEK MEYVESİNİN BESİN DEĞERLERİ VE FAYDALARI

Özellikle sağlıklı yaşam tarzını benimseyenler tarafından tercih edilmeye başlanılan çarkıfelek meyvesi, içerik bakımından son derece güçlüdür. Yapılan hesaplara göre 100 gram çarkıfelek meyvesinin kalori ve besin değerleri şu şekildedir:

·         Kalori: 75- 90 kcal

·         Yağ: 0,7 gram

·         Protein: 2,2 gram

·         Lif: 10,4 gram

·         Karbonhidrat: 23,4 gram

·         Şeker: 11,2 gram

·         A vitamini: 1275 IU

·         Demir: 1,6 mg

·         Potasyum: 348 mg

·         C vitamini: 30 mg

Çarkıfelek meyvesinin bilinen faydaları şu şekildedir:

·         Lif bakımından zengin olduğu için sindirim sistemini düzenler.

·         C vitamini bakımından zengin olduğu için bağışıklık sistemini güçlendirir.

·         Vücudu hastalıklara karşı korur.

·         Kabızlığa iyi gelir.

·         Toksinlerin atılmasını destekler.

·         Hücre hasarının daha hızlı iyileşmesine imkan tanır.

·         Potasyum bakımından zengin olduğu için kan basıncını dengeler.

·         Kalp ve damar sağlığını destekler.

·         Kolesterolü dengeler.

·         A vitamini bakımından zengin olduğu için göz sağlığına iyi gelir.

·         Antiinflamatuar özelliklerinden ötürü vücut içi iltihap oranını düşürür.

23 Nis 2024 - 23:44 - Yaşam