Metrika
Reklamı Kapat

Osmanlı'dan günümüze damak çatlatmaya devam ediyor! Şekerpare nasıl yapılır?

Asırlardır Osmanlı mutfağının ve günümüzde de Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olarak anılan şekerpare, bayram öncesi birçok kişi tarafından sorgulanmaya başlandı. Bizler de şekerpare tutkunları için tam ölçülü bir tarif hazırladık. İşte ayrıntılar…

Dünyaya nam salmış Osmanlı mutfağı, adından söz ettirmeye devam ediyor. Ana yemekler başta olmak üzere pek çok lezzeti ile damak çatlatan mutfağımız, tatlıları ile de dikkat çekiyor.

Ramazan Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte mutfaklarda hız kazanan hareketlilik dikkat çekiyor. Bayram sofralarını sevdiklerinin yanı sıra muhteşem lezzetler ile de şenlendirmek isteyen birçok kişi, özellikle baklavanın dışında nasıl tatlılar yapabileceklerini araştırıyorlar. Bu noktada Osmanlı’dan günümüze kadar uzanan ve lezzeti ile de birçok kişiyi mest eden şekerparenin öne çıktığı görülüyor. Peki, şekerpare nasıl yapılır? Şekerpare yapımının püf noktaları nelerdir? İşte pratik şekerpare tarifimize dair ayrıntılar…

ŞEKERPARE TARİFİ İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Aşağıdaki malzemeleri kullanarak 30 dakika içerisinde bir büyük tepsiyi dolduracak kadar şekerpare hazırlayabilirsiniz.

Şekerpare tarifi için gereken malzemeler şu şekilde:

·         125 gram margarin/ tuzsuz tereyağı, 2 tane yumurta, 1 su bardağı pudra şekeri, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi, 1 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 3 su bardağı un, 4 yemek kaşığı irmik (hamuru için).

·         20 tane fındık (üzeri için).

·         3 su bardağı su, 2 su bardağı toz şeker, 3 damla limon suyu (şerbeti için).

ŞEKERPARE NASIL YAPILIR?

Lezzetli bir şekerpare için yapım aşamasında izlenmesi gereken adımlar sırası ile şu şekilde:

·         3 su bardağı suya 2 su bardağı toz şeker ekleyin ve kaynamaya bırakın.

·         Şerbet bir taşım kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edin ve ocağın altını kısın.

·         Şerbet koyu bir kıvam aldıktan sonra tencereyi ocaktan alın ve şerbeti ılımaya bırakın.

·         Yukarıda ölçüleri verilmiş olan; pudra şekerini, margarini, yumurtayı, hindistan cevizini, vanilyayı, kabartma tozunu, irmiği ve unu (azar azar) derin bir kaba alın ve hamuru iyice yoğurun.

·         Kıvam alan hamuru 15 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.

·         Dinlenen hamurunuzdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparın.

·         Yuvarlak şeklini verdiğiniz hamur parçalarını pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin.

·         Fındıkları şekerparelerin tam ortasına yerleştirin.

·         Tatlınızı önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika kadar pişirin.

·         Fırından çıkardığınız şekerparelerin soğumasını beklemeden şerbeti dökün.

·         Şekerpareler şerbeti iyice çektikten sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

06 Nis 2024 - 02:46 - Yaşam