Metrika

Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Günlük hayatta en çok kullandığımız besinlerin başında gelen domateslerin çok sayıda yararı vardır. Yemeklerde kullanırken soyduğumuz kabukların atılmayıp değerlendirilmesi sahip oldukları besleyici içerikler nedeniyle çok önemlidir. Domates kabuğunun nasıl kullanılacağı ve neye iyi geldiği ile ilgili detaylı bir yazı hazırladık.

Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?
Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Domates neredeyse tüm yemeklerde karşımıza çıkan bir besindir. Domatesin kendisi kadar kabuğu da oldukça kullanışlıdır. Bu nedenle soyulan domateslerin kabuklarını atmayıp değerlendirmek çok önemlidir. Domates kabuklarının bazı kullanım alanları şu şekildedir;

Domates Reçeli: Soyduğunuz domates kabuklarını bir kaba alın. Kabukların miktarına oranla üstlerine toz şeker gezdirin. Bu karışımı ocağa alıp bir süre kaynatın. Karışım kıvam aldıktan sonra oldukça lezzetli bir domates reçeli elde edeceksiniz.

Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Domates Turşusu: Domates kabuklarını bir süre boyunca kurutun. Kuruyan domates kabuklarının üzerine zeytinyağı gezdirin. Ardından bir güzel harmanlayın. Bu karışımın üzerine domates kabuklarının miktarına oranla birkaç diş sarımsak dilimleyin. Domates kabuklarını cam bir kavanozun içine alın. Ardından kabukların üzerine çıkacak şekilde kaynar su ilave edin. Son olarak sirke ekleyip iki hafta boyunca bekletin. Sürenin ardından son derece lezzetli domates turşusunu tüketebilirsiniz.

Kuru Domates Çorbası: Domates kabuklarını dilimleyin. Kabukları bir süre kurutun. Bunun için güneş gören bir ortama serebilir ya da mikrodalga fırını kullanabilirsiniz. Kuruyan domates kabuklarını elinizle biraz ezerek diğer baharatlarla bir araya getirin. Klasik çorba yapımına bu malzemeleri ilave edin.

Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Domates Kabuğu Neye İyi Gelir?

Lif bakımından oldukça zengin olan domates kabukları bağırsakların düzenli bir şekilde çalışmasına yardımcı olarak kilo dengesini sağlar. Kan şekerini düzenleyen domates kabuğu kalp damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterir. Prostat riskini önemli ölçüde azaltır. Domates kabuklarındaki likopen maddesi kansere karşı koruma işlevi görür.

Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Domates Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Domates kabuğu vitamin, karbonhidrat, lif ve mineral yönünden son derece zengin bir besindir. Bu sayede çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlar. Cildi güneşin zararlı etkilerinden korumaya yarar. Domates kabuğu içindeki fitonutrient likopen maddesi serbest radikaller ile savaşır. Domates kabuğuna sahip olduğu kırmızı rengi veren likopen maddesi son derece etkili bir antioksidandır.

Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Domates Kabuğundan Nasıl Sos Yapılır?

Yemeklerde kullanılan domates kabuklarını çöpe atıp israf etmek yerine son derece kullanışlı soslar yapmak mümkündür. Kahvaltılarda ya da ara öğünlerde tüketmeye uygun olan sosun yapımı şu şekildedir:

·         Geniş bir tencerenin içine 2 kilo domates kabuğu koyun.

·         Yıkadığınız 4 adet kapya biberi çekirdeklerinden arındırın. Ardından doğrayarak domates kabuklarının üzerine ilave edin.

·         Tenceredeki malzemelere 1 tutam kaya tuzu ekleyin. Ardından kısık ateşte pişmeye bırakın.

·         Pişme esnasında tencerenin kapağını aralıklı bırakın.

·         İyice yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatın.

·         Sosu derin bir kabın içine boşaltın.

·         Pürüzsüz bir kıvam alması için blender yardımıyla sosu çekin.

·         Sosu cam bir kavanoza alıp buzdolabında saklayın.

Domates Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Domates Kabuğu Tozu Nasıl Yapılır?

Domates kabuğunun en kullanışlı hallerinden biri toz formudur. Son derece işlevsel olan domates kabuğu sosu pek çok farklı alanda kullanılabilir. Etleri marine etmek, makarna ile pizzalarda aroma verici olarak kullanmak ve domates çorbası yapmak için uygun bir üründür. Domates kabuğu tozu yapmak için şu adımları izleyin:

·         Domates kabuklarını parçalayıp güneşe serin. Kuruduktan sonra toplayın.

·         Hızlı bir şekilde toz elde etmek için domates kabuklarını fırına atın. Fırında kuruyan domateslerin soğumasını bekleyin.

·         Bir öğütücü ya da blender kullanarak kurumuş domates kabuklarını toza dönüştürün

·         Tercihe bağlı olarak domates kabuğu tozuna tuz ya da şeker ilavesi yapabilirsiniz.

25 Mar 2024 - 17:30 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.