Metrika

Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Turunçgiller familyasının bir üyesi olan mandalina, kış aylarının en çok tüketilen meyvelerinin başında gelir. Dünyanın en eski meyvelerinden bir olma özelliğine sahip olan mandalina, kabukları ile adete şifa dağıtıyor.

Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?
Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Dünya üzerinde bilinen en eski meyvelerden biri olan mandalina, kolay bir tüketim şekline sahip olması ile herkes tarafından tercih edilmektedir. Turunçgiller familyasının bir üyesi olan mandalina özellikle yüksek C vitamini içeriği ile dikkat çekmektedir. Soğuk algınlığına karşı oldukça etkili olan bu meyve, farklı birçok lezzetin ana malzemesi olarak da kullanılmaktadır.

Mandalina, diğer birçok meyve gibi reçel yapımında sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde yer alan illerde çok sık olarak yapılan mandalina reçeli, sabah kahvaltılarının vazgeçilmesi haline gelmiştir. Aynı zamanda pasta ya da tatlı yapımlarında, kek ve kurabiye yapımlarında da mandalinadan yararlanılmaktadır. Peki mandalinanın kendisinden ve suyundan yararlanıldıktan sonra kabuklarının çöpe atılması doğru mu? Elbette değil! İşte mandalinanın kendisinden bile faydalı olan kabuklarının bilinmeyen özellikleri…

Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Mandalina Kabukları Ne İşe Yarar?

Bazılarınızın bildiği, birçok kişinin bilip üşendiği ve birçok kişinin de bilmediği mandalina kabuklarının faydaları oldukça fazladır. Kimileri mandalinayı yedikten sonra kabuklarının yararlarını bilse de çöpe atmayı tercih ediyor. Bu kişilerin farklı bir şeyler hazırlamaya vaktinin olmamasından ya da üşenmesinden kaynaklanıyor. Kimileri ise mandalina kabuklarının yararlarını ilk kez öğrenecek.

Mandalina kabuklarının iç kısmında herkesin bildiği beyazlıklar yer alır. Bu kısımlar yüksek oranda pektin içerir ve pektin ise diyet lifinin bileşenidir. Bu da kişinin yüksek kolesterolünün düşmesini sağlar. Aynı zamanda mandalina meyvesinin kabukları hazımsızlık sorunlarının azaltılmasını sağlarken öte yandan bağışıklık sisteminin de güçlenmesine imkan sunar. Antioksidan bakımından zengin olan mandalina kabukları, bu meyvenin suyundan daha faydalıdır.

Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Mandalina Kabuklarının Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Mandalina kabuğunun faydalı olduğun bilenler dahi bu kadarını beklemiyordur! İşte herkesi şaşırtacak mandalina kabuğunun faydaları;

* Mandalina kabuğunun stres seviyesini düşürücü etkisi vardır

* Kişilerin kaygı ve uykusuzluk sorunlarının giderilmesini sağlar

* Günlük düzenli olarak tüketilecek olan mandalina kabuğu (çayı) kolesterolün düşmesini ve dengelenmesini sağlar

* Mandalina kabuğunda bulunan antioksidanlar, kanserli tümörlerin oluşumunu engeller

* Mandalina kabuğu, mandalinanın kendisinden daha fazla antioksidan içeriğine sahiptir. Bu da kanserin meydana gelme riskini azaltır

* Metabolizmanın hızlanmasını ve dolayısı ile kilo verilmesine yardımcı olur

* C vitamini bakımından zengin olan mandalina kabuğu, cilt sorunlarının giderilmesinde de kullanılabilir

* Diyet lifi içeren meyve kabukları, mide sorunlarının giderilmesini ve hazımsızlığın geçmesini sağlar

* Saç üzerinde de etkili olan mandalina kabuğu, saçların daha parlak görünmesini sağlarken aynı zamanda saç derisinde meydana gelen kaşıntı ve kepek sorunlarının ortadan kalmasını sağlar

* Alkali bakımından zengin bir içeriğe sahip olması neden ile vücudun arınmasını sağlar

* Potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeriklerine sahip olması sayesinde kemiklerin güçlenmesine katkı sağlar

* İçeriğindeki A vitamini, göz sağlığının korunmasına katkıda bulunur

Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Mandalina Kabukları Nasıl Tüketilir?

Sağlık açısından mandalinanın kendisinden daha faydalı olan kabuklar, direkt olarak yiyerek tüketilebilir. Ancak bunun için düşük miktarlarda tüketimin yapılması ve meyvenin kabuklarının iyi bir şekilde yıkanması gerekir. Aynı zamanda mandalina kabukları kurutulduktan sonra da direkt olarak tüketilebilir.

Mandalina Kabuğu Nasıl Kullanılır, Neye İyi Gelir?

Kaynar suyun içerisine bir miktar mandalina kabuğu atıp, demlenmesini bekledikten sonra elde edilen mandalina çayı tüketilebilir. Bu çay özellikle soğuk algınlığı ve boğaz ağrıları için tam bir şifa kaynağıdır. Tüm bunların yanı sıra mandalina kabukları kurutulduktan sonra toz haline getirilerek yemeklerin içerisinde de ilave edilebilir. Bu sayede yemeklerde de farklı aromatik bir tat elde edilebilir.

08 Mar 2024 - 04:41 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.