Metrika

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Zeytin ağacının önemi oldukça eski tarihlere dayanmaktadır. Zeytin kadar yapraklarının da faydalı olduğu bilinir ve günümüzde de hala tıbbi alanda kullanımı tercih edilir.

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besin ögesidir. Aynı zamanda insan sağlığına sunduğu faydaları ile hemen hemen her kültürde de yer alır. Zeytinin yanı sıra ondan daha değerli ve daha sağlıklı olan zeytin yaprakları ise eski tarihlerden günümüze kadar tıbbi alanda geniş bir kullanıma sahiptir.

Zeytin yapraklarının içerisinde yer alan fenolik, triterpen ve flavonoid aktif bileşenler, antioksidan ve antikanser özellikleri ile insan sağlığına büyük faydalar sunar. Doğal bir şifa kaynağı olarak kabul edilen zeytin yapraklarının yağı çıkartılarak kullanılabildiği gibi yaprakların kurutulmuş hali de rahatlıkla kullanılabilir. Özellikle cilt üzerindeki enfeksiyonların gelişimini önlemesi için tercih edilen zeytin yapraklı, pek çok hastalığı da iyi gelmektedir.

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Zeytin Yaprağının İyi Geldiği Hastalıklar

Cilt hastalıklarından farklı kanser türlerinin tedavisine kadar farklı sağlık sorunlarında kullanılan zeytin yaprağının iyi geldiği belli başlı hastalıklar şunlardır;

* Kan şekerinin düşmesine ve insülin direnci ile mücadele edebilmesi nedeni ile zeytin yaprakları obezite ve diyabet hastalıklarına iyi gelir

* Virüslerle mücadele konusunda oldukça başarılı olan yapraklar viral hastalıkların tedavi sürecine dahil edilir

* Kanserli hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını engelleyen zeytin yaprakları, kanser tedavilerinde de tercih edilebilecek duruma gelmiştir. Ancak yapılan deneylerin bu konuda daha da ilerletilmesi gerekir

* Unutkanlık, depresyon ve stres kaynaklı beyni etkileyen hastalıkların tedavisinde de zeytin yaprağı kullanımı tercih edilir

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Zeytin Yaprağının Faydaları

Zeytin yaprağı özellikle antioksidan, antibakteriyel, antilipidemik ve antikanser özellikleri ile ön plana çıkar. Kalp sağlığının korunması başta olmak üzere zeytin yaprağının bilinen faydaları arasında şunlar yer alır;

* Kolesterolün düşmesini ve dengelenmesini sağlar

* Yüksek kan şekerini dengeler

* Solunum yolu hastalılarının belirtilerini azaltır

* Astım, grip ve soğuk algınlığına iyi gelir

* Tansiyonu düşürür ve damarları gevşetir. Bu sayede damar tıkanıklığının önüne geçerek kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskini azaltır

* Alerjen bir maddenin vücuda girmesi durumunda savunma mekanizmasının histamin salgısını arttırır

* Alerjik reaksiyonların etkisini azaltır

* Vücutta oluşan iltihapların giderilmesini sağlar

* Mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılır

* Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlar

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Zeytin Yaprağının Zararları

Genel olarak zeytin yaprağının bilinen bir zararı olmasa da doğru dozda ve doğru kişiler tarafından kullanılmaması halinde sağlık için şu tehlikeleri ortaya çıkartabilir;

* Kronik hastalığı olan ve düzenli olarak ilaç kullananların zeytin yaprağı tüketimi, ilaçlar ile etkileşime girmesine neden olabilir

* Hassas mide yapısına sahip olan kişilerde karın ağrısı, kusma ve ishal gibi yan etkiler meydana gelebilir

* Kan şekeri düşük olan kişilerin yüksek dozda tüketim gerçekleştirme halinde kan şekerinde düzensizlik meydana gelebilir

* Tansiyon ilacı kullanan kişilerin, doktorlarına danışmadan zeytin yaprağı tüketmemesi gerekir

* Hamile ve emzirme döneminde olan kadınların da aynı şekilde doktor kontrolü ile zeytin yaprağı tüketmesi gerekir

Zeytin Yaprağının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Zeytin Yaprağı Nasıl Kullanılır?

Zeytin yaprakları genel olarak çay formuna getirilerek tüketilmektedir. Bunun için yaprakların ilk olarak temizlenmesi ve ayıklanması gerekir. Ardından temiz bir örtü üzerine serilerek kurutulmalıdır. Kuruyan zeytin yaprakları, bir bardak kaynar suya eklenir ve on dakika boyunca demlenmesi beklenir. Ardından damak zevkine göre limon suyu ya da bal ilave edilerek tüketilebilir.

07 Mar 2024 - 22:16 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.