Metrika

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Birçok farklı yemeğin yapımında kullanılan patlıcan, milattan önce yüz yılında dahi şifa kaynağı olarak kullanılıyordu. Farklı renklere sahip olan patlıcan, yüzyıllar boyu evcilleşerek günümüzdeki formuna kavuşmuştur.

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Mor, kırmız ve beyaz gibi renklere sahip olan patlıcan, patlıcangiller familyasının bir üyesidir. Oldukça uzun bir tarihe sahip olan bu besin ögesinin, dört yüz elliden fazla tarife konu olduğu bilinmektedir. Türk mutfağının önemli yemeklerinin ana malzemesi olarak karşımıza çıkan patlıcan, sağlık açısından da oldukça faydalıdır. Ortalama olarak yedi gün ila on dört gün içerisinde filizlenmeye başlayan bu bitki, pH değeri 5,5 ila 6,5 arasında olan topraklarda en iyi şekilde verim elde edilmesini sağlar.

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Dört ay boyunca güneş görmesi gereken patlıcan tohumlarından elde edilen bu besin ögesi, oldukça önemli şifa kaynaklarımızdan biri olarak karşımıza çıkar. Kısa, uzun ve yuvarlak formlarda bulunabilen patlıcan, insanların genel sağlığı üzerinde oldukça etkilidir. İçerisinde yer alan antosiyaninler, flavonoid türü ve klorojenik asit, vücut için gerekli antioksidan işlevi görmektedir.

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Patlıcanın İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Patlıcan sapının faydalarına geçmeden önce patlıcanın insan sağlığı üzerindeki etkilerine değinelim. Farklı ve oldukça lezzetli yemeklerin yapımında kullanılan patlıcanın faydaları arasında şunlar yer alır;

* Bu sayede kalp sağlığını korur. Patlıcanın içerisinde C vitamini, B6 vitamini, lif ve potasyum yer alır

* Kansere karşı koruyucudur

* Patlıcanın dış kabuğunda yer alan nasunin maddesi, beyin hücresi zarlarının serbest radikal hasarlarından korunmasını sağlayan oldukça güçlü bir antioksidandır

* Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayan patlıcan, kilo verme konusunda kişilere yardımcı olur

* Karaciğer sağlığının korunmasını sağlar

* Patlıcanın zengin besin kaynaklarına sahip olması, bu besinin özellikle şeker hastaları tarafından rahat bir şekilde tüketilmesine imkan verir

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir?

Patlıcanın insan sağlığına olan yararlarının ardından, patlıcan sapının faydalarına değinebiliriz. Birçok kişinin çöpe attığı patlıcan saplarının, insan sağlığına olan yararları şu şekilde sıralanabilir;

* Patlıcan sapının içerisinde B2 vitamini ve A vitamini yer alır. Bu da göz sağlığının korunmasını salar

* Folik asit açısından oldukça zengin olan patlıcan sapı ve patlıcan özellikle hamilelik döneminde oldukça faydalıdır

* Patlıcan sapı, vücuttaki kolesterol düzeyinin dengelenmesini sağlar. Bu sayede kalp ve damar sağlığını da koruma altına alır

* Patlıcan sapının içerisinde düşük oranda nikotin yer alır. Özellikle sigarayı yeni bırakanlar ve bırakmaya çalışanlar için sigara krizlerinin azaltılmasında önemli bir rol oynar. Şunu da belirtmek gerekir ki, patlıcan sapında yer alan nikotin oranı insan sağlığına zarar verecek düzeyde değildir

* Patlıcan sapı, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korur

* Tümör gelişimin engeller

* Kanserli hücrelerin yayılmasını durdurur

* Patlıcan sapı aynı zamanda vücut için oldukça güçlü antioksidan ve antienflamatuvar etkilere de sahiptir

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Patlıcan Sapı Nasıl Kullanılır?

Patlıcan sapı genel olarak hazırlanacak özel bir kür ile tüketilmektedir. Patlıcan sapı suyu kürü hazırlamak için gerekli olan malzemeler şunlardır;

* 10 adet patlıcanın yeşil sapı

* 10 bardak su

Patlıcan Sapının Faydaları Nelerdir, Nasıl Kullanılır?

Patlıcan sapı suyu kürü hazırlamak için ilk olarak patlıcanların saplarının kesilmesi ve bol su ile güzelce yıkanması gerekir. Bunun için sirkeli su kullanımı da tercih edilebilir. Patlıcan sapları bir tencereye alındıktan sonra üzerine on bardak su eklenir ve kısık ateşte kaynaması için bırakır. Kaynama işleminden sonra tencerenin kapağı açılır ve yirmi beş ila otuz dakika kısık ateşte kaynamasına izin verilir. Ardından bir süzgeç yardımı ile su farklı bir kap içerisine alınır. Yarım saat soğuması için beklendikten sonra patlıcan sapı suyu tüketilebilir.

Bu kür, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez tüketilebilir. Aynı zamanda aç karnına tüketilmesi gereken bu küre, toplamda beş gün devam edilmelidir.

07 Mar 2024 - 21:11 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.