Metrika

Karaman Usulü Batırık Nasıl Yapılır?

Batırık, özellikle İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi’nde yapılan bir tür mezedir. Bu mezenin adını ilk kez duyanlar, batırığı mercimek köftesi gibi düşünebilir. Ancak bu iki lezzet arasında farklar bulunur.

Karaman Usulü Batırık Nasıl Yapılır?
Karaman Usulü Batırık Nasıl Yapılır?
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Batırık genel olarak meze ya da salata tarifleri arasında yer alır. İç Anadolu Bölgesi ve özellikle Akdeniz Bölgesi’nde sıklıkla tercih edilen batırık, çayın yanında tüketilebileceği gibi gelen konuklara ikram etmek için de tercih edilebilir. Batırık tarifini ilk kez deneyecekler, hazırlık aşamasının biraz zahmetli olduğunu düşünse de işe başladıktan sonra durumun öyle olmadığını anlayacaktır.

Mercimek köftesi ile sık sık karıştırılan batırık, şekil olarak benzerlik göstermektedir. Ancak temelde mercimek köftesi, batırığa göre daha kuru bir yapıya sahiptir. Karaman yöresine ait tarif ile hazırlayacağınız batırık, sulandırılarak tüketilebilir. Bunu tercih etmeyenler ise mercimek köftesi gibi tüketmeyi de tercih edebilir.

Karaman Usulü Batırık Nasıl Yapılır?

Karaman Usulü Batırık İçin Gerekli Olan Malzemeler

Karaman usulü batırık yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanır;

* 2,5 su bardağı ince bulgur

* 3 su bardağı ılık su

* 1,5 su bardağı tahin

* 150 gram kuru soğan

* 3 orta boy domates

* Yarım yemek kaşığı domates salçası

* 6 – 7 adet yeşil soğan

* 1 demet maydanoz

* Yarım su bardağı limon suyu

* 2,5 tatlı kaşığı tuz

* 1,5 tatlı kaşığı kırmızı biber

* 1,5 tatlı kaşığı karabiber

Karaman Usulü Batırık Nasıl Yapılır?

Karaman Usulü Batırığın Hazırlanışı

Karaman usulü batırık yapmak için ilk olarak ince bulgurun derin bir kap içerisine konulması ve ılık su ile ıslatılması gerekir. Ardından bu su içerisinde bulgurlar yirmi dakika ile yirmi beş dakika kadar, kapağı kapalı olacak şekilde bekletilmelidir. Bu aşamada soğanların ince ince kıyılması, yeşil soğan ve maydanozunda yıkandıktan sonra kıyılması gerekir. Domateslerin kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranır. Bulgur beklerken tüm malzemeler hazırlanır ve ardından bulgura önce kuru soğan, salça, domates, karabiber, kimyon ve kırmızı biber ilave edilir. Karışım yumuşayıncaya kadar yoğurma işlemi yapılır.

Tahin bir tavaya alınır ve ısıtılır. Isıtılan tahin bulgura eklenir ve yoğurma işlemine devam edilir. Ardından yeşil soğan, maydanoz, tuz ve limon suyu da bulgura ilave edilip karıştırılır. Hazırlanan karışımdan parçalar alınır ve avuç içinde köfte şekli verilerek yenmeye hazır hale getirilir. Marul, domates ya da soğan ile servis edilerek afiyetle tüketilebilir.

Karaman Usulü Batırık Nasıl Yapılır?

Karaman Usulü Batırığın Püf Noktaları

Sulu bir salata ya da sulu bir meze olan batırık, mercimek köftesi ve kısıra benzetilse de içerisine yer alan tahin ve diğer malzemeler, batırığın farklı bir tada sahip olmasını sağlar. Karaman usulü batırık mercimek köftesi gibi şekilde verilerek marul ile birlikte tüketildiği gibi bir kase içerisinde kısır formunda da tüketilebilir. Hatta Karaman’da bu lezzet sulandırılarak da tüketilmektedir.

Karaman usulü batırık yaparken tahinin bulgura yavaş yavaş eklenmesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda batırığın kuru bir yapıya sahip olmasına da izin verilmemelidir.

Karaman Usulü Batırık Nasıl Yapılır?

Karaman Usulü Batırığın Yanına Ne Yakışır?

Karaman usulü batırık servis edilirken yanına salatalık malzemeler eklenebilir. Marul bu besinler arasında en çok tercih edilen seçenektir. Karaman’da batırığın yanında genel olarak rendelenmiş ve sumakla harmanlanmış soğan, domates, salatalık ve turşu tercih edilmektedir. Karaman halkı batırığı yaparken ceviz, menengiç, susam ya da fıstık gibi malzemelerde ilave etmektedir. Siz de damak tadınıza uygun olan seçeneği bulgura ilave edebilir ve daha farklı bir tat elde edebilirsiniz.

06 Mar 2024 - 20:58 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.