Metrika

Isparta Usulü Nokul Nasıl Yapılır?

Sevilerek tüketilen hamur işi çeşitlerinden biri olan nokul, ülkemizde farklı şekillerde yapılmaktadır. Karadeniz illerinde oldukça sık tercih edilen nokulu bu kez Isparta usulü deneyeceğiz.

Isparta Usulü Nokul Nasıl Yapılır?
Isparta Usulü Nokul Nasıl Yapılır?
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Hamur işi çeşitleri ülkemizin hemen hemen her yöresinde çok sevilmektedir. Akşam üstü demlenen tazecik çayın yanında tüketilen hamur işi ürünler, gelen konukların ağırlanması için de tercih edilir. Özellikle akşam yemeklerinden sonra televizyon karşısında film izlerken hamur işi ürünler hem sıcak hem de soğuk içecekler ile afiyetle tüketilmektedir.

Hamur işi ürünleri arasında yer alan nokul, yörelere göre farklı yapım aşamalarına sahiptir. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yer alan illerimizde yapılan nokul, genel olarak rulo şeklinde hazırlanmaktadır. Haşhaşlı, tahinli, fındıklı ya da sakızlı türlere sahip olan nokul, sıklıkla özel günlerde tercih edilir. Bu yazımızda sizlere Isparta usulü nokulun nasıl hazırlanacağını aktaracağız. Oldukça kolay bir şekilde hazırlayabileceğiniz nokula tüm sevdikleriniz bayılacak!

Isparta Usulü Nokul Nasıl Yapılır?

Isparta Usulü Nokul İçin Gerekli Olan Malzemeler

Isparta usulü nokul hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şu şekilde sıralanmaktadır;

* 6 su bardağı un

* 1 paket kuru maya (küçük boy)

* 1 çay kaşığı tuz

* 2 tatlı kaşığı şeker

 * Ilık su

* Yarım çay bardağı sıvı yağ

Nokulun iç harcı için gerekli olan malzemeler;

* 1 çay bardağı sıvı yağ

* 1 su bardağı ezilmiş ceviz (iri ezilmesi gerekiyor)

* 2 su bardağı tahin

* Nokul kokusu için tarçın, gül yaprağı, karanfil

Isparta Usulü Nokul Nasıl Yapılır?

Nokulun üzeri için gerekli olan malzemeler;

* 1 adet yumurta

* Susam

Isparta Usulü Nokulun Hazırlanışı

Isparta usulü nokul hazırlamak için ilk olarak unun elendikten sonra ortasının açılması gerekir. Ardından maya, şeker, tuz ve göz kararı su ilave edilir ve hamur yoğrulmaya başlanır. Nokul hamurunun en önemli özelliği ise hamurun cıvık olmasıdır. Hamur ele yapışır bir kıvam almalıdır. Son olarak yarım çay bardağı yağ hamura eklenmeli ve yoğrulmaya devam edilmelidir. Yoğurma işleminden sonra hamur dinlenmeye bırakılır. Bu aşamada bir çay bardağı yağ, tahin, ceviz ve nokul kokusu bir kap içerisine alınır ve karıştırılır. Aynı zamanda bir yumurta ve susamda ayrı bir kapta karıştırılmalıdır. Bu aşamada susamların ıslanması sağlanmalıdır.

Kabarmış ve dinlenmiş olan hamur, dört eşit parçaya bölünür. Tezgahın ya da hamur açılacak alan biraz yağlanır ve hamurdan alınan bir parça bu alanda açılır. Parçanın bir tanesi avuç büyüklüğünde olmalıdır. Açılan hamurun içerisine iç harç eklenmelidir. Açılan hamur ortalama 50 cm olabilir. Açılan hamur daha sonra rulo haline getirilir ve tepsiye yerleştirilir. Nokullar piştikten sonra üzerine susamlı yumurta karışımı sürülür ve ortalama olarak 220 derecede, 35 dakika daha pişirilir. Hazırlanan nokullar son pişirme aşamasından sonra servis edilebilir.

Isparta Usulü Nokul Nasıl Yapılır?

Isparta Usulü Nokul Hazırlamanın Püf Noktaları

Isparta usulü nokul hazırlarken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunur. Bunlardan ilki, hamurun yoğrulması aşamasında eklenen suyun yavaşça ilave edilmesidir. Ele yapışan ve çok yumuşak bir hamur elde edildiği an su ilavesine son verilmelidir. Nokulun en önemli özelliğinin hamurunun cıvık bir formda olması gerektiğine değinmiştir. Bu nedenle su miktarına bu aşamada özen gösterilmelidir.

Isparta Usulü Nokul Nasıl Yapılır?

Bir diğer püf noktası ise nokul kokusunun hazırlanmasıdır. Nokul kokuları hazır olarak piyasada yer alır. Bu tarif için hazır nokul kokuları tercih edilebileceği gibi koku içerisinde yer alan malzemelerin havanda dövülmesi ile evde hazırlanması da mümkündür.

06 Mar 2024 - 17:11 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.