Metrika

Bartın usulü gazoz tatlısı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Ülkemizin dört bir yanında birbirinden ağız sulandırıcı tatlı tarifleri bulunur. Bartın yöresinden çıkma gazoz tatlısı bunlar içinde hiç şüphesiz ayrı bir yere sahiptir. Lezzeti kadar görüntüsü ile de dikkatleri üzerine çeken Bartın usulü gazoz tatlısının tarifini ve püf noktalarını sizin için yazdık.

Bartın usulü gazoz tatlısı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Bartın usulü gazoz tatlısı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Bartın yöresinin mutfağında birbirinden dikkat çeken yemek tarifleri vardır. Bunlar arasında lezzeti ve görüntüsü ile dikkatleri üzerine çeken gazoz tatlısı akşam yemeklerinden sonra tüketmek için yapılır. Şerbetli hamur tatlıları içinden lezzeti ile sıyrılan bu tatlının malzeme gereksinimi oldukça azdır. Buna rağmen son derece zengin bir aroması ve lezzeti bulunur.

Bartın usulü gazoz tatlısı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Bartın usulü gazoz tatlısı için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

·         Yarım paket yaş maya

·         1 yemek kaşığı su

·         2 tane yumurta

·         1 paket vanilya

·         Yarım su bardağı gazoz

·         2,5 su bardağı un

·         Yarım çay bardağı nişasta

Gazoz tatlısının içi için şu malzemeler gerekir:

·         Yarım su bardağı sıvıyağ

·         Yarım su bardağı dövülmüş fındık (ceviz ya da badem de eklenebilir)

Gazoz tatlısının şerbeti için geren malzemeler şunlardır:

·         2,5 bardak su

·         2 bardak toz şeker

·         Birkaç damla limon suyu

Bartın usulü gazoz tatlısı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Bartın Usulü Gazoz Tatlısı Tarifi Nasıldır?

Bartın yöresinden çıkıp namını tüm ülkeye yayan gazoz tatlısının diğer şerbetli tatlılardan ayrılan önemli bir özelliği vardır. Bu özellik tatlıya adını veren gazozdur. Tatlının kimliğini oluşturan gazoz tarifin yapımı esnasında mutlaka verilen dozda eklenmelidir. Tatlının diğer karakteristik yapısı ise iç harcının olmasıdır. İç harca sarılan hamur hoş bir görüntüye sahip olur. Yapımı çok kolay olmasa da tatlı harcanan emeğin karşılığını fazlasıyla verir. Bartın usulü gazoz tatlısının yapımı şu şeklidedir:

·         Bir yoğurma kabının içine yaş maya, su, vanilya, gazoz ve nişasta ekleyin. Malzemeleri kıvam alana dek karıştırın.

·         Homojen kıvam alan malzemelerin içine unu yavaş yavaş ekleyin. Yapışkan olmayan bir kıvam alana kadar hamuru yoğurun.

·         Hamur kıvamını aldıktan sonra iki eşit parçaya ayırın.

·         Hamur bezelerine nişasta serpin. Ardından olabildiğince ince bir biçimde açmaya başlayın.

·         Açtığınız hamurun üst kısmına sıvı yağ sürün.

·         Bir kabın içinde fındıkları dövün. Kullanmak istediğiniz başka kuruyemiş varsa bunları da aynı işlemden geçirin. Ardından yağladığınız hamurun üzerine serpin.

·         İç harcı ekledikten sonra hamuru rulo haline getirin. Ardından hamuru iki parmak genişliğinde kesin.

·         Elde ettiğiniz hamur rulolarını aralık bırakarak fırın tepsisine yerleştirin.

·         Kalan diğer bezeyi aynı hazırlık sürecinden geçirin. Ardından bir kenara alıp 1 ya da 2 saat boyunca hamurun mayalanmasını bekleyin.

·         Hamurlar mayalandıktan sonra pişerken açılmamaları adına aralıklarını kapatın.

·         Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Ardından tepsileri fırına atıp 25 dakika boyunca pişirin.

·         Hamurlar pişerken bir yandan şerbeti hazırlayın. Bunun için tencereye su ve toz şeker ekleyip kaynatmaya başlayın.

·         Şerbet kaynadıktan sonra yaklaşık 4 damla limon suyu ilave edin. Altını kısarak 10 dakika daha kaynatın.

·         Hamurların üst kısmı piştikten sonra fırından alın.

·         Tatlı henüz sıcak bir haldeyken ocaktan aldığınız şerbeti dökün.

·         Tatlının şerbeti iyice çekmesini bekleyin.

·         Bartın usulü gazoz tatlısı şerbetini çekip soğuduktan sonra tabaklara alıp servis edin.

Bartın usulü gazoz tatlısı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Bartın Usulü Gazoz Tatlısı Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Bartın usulü gazoz tatlısı yapımının en önemli püf noktası hamurun mayalanmasını beklemektir. İç harcı eklendikten sonra şekil verilip tepsiye dizilen hamur mutlaka mayalanmalıdır. Bu işlem 1 ya da 2 saat kadar sürebilir. İç harca damak zevkine bağlı olarak ceviz, fındık ve badem seçeneklerinden biri ya da tamamı eklenebilir.

Bartın usulü gazoz tatlısı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Bartın Usulü Gazoz Tatlısı Yapımı Ne Kadar Sürer?

Gazoz tatlısının hazırlık süresi 2 saattir. Pişirmesi süresi ise 25 dakikadır.

Bartın Usulü Gazoz Tatlısının Tarifi Kaç Kişiliktir?

Bartın usulü gazoz tatlısının yapımından toplam 24 adet tatlı elde edilebilir.

27 Şub 2024 - 22:11 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.