Metrika

Adıyaman usulü bayram taplaması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Zengin mutfağa sahip olan illerimizden Adıyaman’da çeşit çeşit yemek tarifleri bulunur. Bunlar arasında adı çok duyulmayan bayram taplaması çayın yanında tüketilen kıtır bir hamur işidir. Sizin için bayram ve diğer özel günlerde yapabileceğiniz Adıyaman usulü bayram taplamasının tarifini özenle yazdık.

Adıyaman usulü bayram taplaması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Adıyaman usulü bayram taplaması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Adıyaman yöremiz tatlı ve hamur işleri ile meşhurdur. Özellikle bayram ve düğün gibi özel günlerde sıklıkla yapılan pek çok tarife rastlamak mümkündür. Bu tarifler içinde geri planda kalmış olsa da lezzeti ile herkesi büyüleyen bayram taplamasının kendine has bir yapısı vardır. Kıtır bir yapıya sahip olan bu hamur işi görünüş olarak kurabiyeyi andırır. Misafirlere ikram edilmek üzere hazırlamak üzere yapılabilen bu tarif son derece pratiktir.

Adıyaman usulü bayram taplaması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adıyaman usulü bayram taplaması için gerekli malzemeler şunlardır:

·         125 gram oda sıcaklığında margarin

·         1 su bardağı sıvı yağ

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         1 çay kaşığı karbonat

·         1 tane yumurta

·         1 yemek kaşığı elma sirkesi

·         3 yemeğe kaşığı anason

·         Yarım su bardağı susam

·         Yarım su bardağı çörek otu

·         7 yemek kaşığı toz şeker

·         500 gram un

Bayram taplamasının üstü için gereken malzemeler şu şekildedir:

·         1 tane yumurtanın sarısı

·         2 çay kaşığı pekmez

Adıyaman usulü bayram taplaması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adıyaman Usulü Bayram Taplaması Tarifi Nasıldır?

Adıyaman yöresinde sıklıkla yapılan bayram taplamasının yapımı pek çok hamur işine nazaran kolaydır. Bu nedenle bayram gibi misafir ziyaretlerinin yoğun olduğu dönemlerde hızlıca yapılabilir. Malzeme gereksinimlerinin az olması da bunda etkilidir. Adıyaman usulü bayram taplamasının yapımı şu şekildedir:

·         Bir yoğurma kabının içine oda sıcaklığındaki margarini, sıvıyağı, yoğurdu, yumurtayı, tuzu ve şekeri ekleyin. Ardından tüm malzemeler homojen bir kıvam alıncaya dek iyice karıştırın.

·         Anasonu bir havana alarak güzelce dövün.

·         Dövdüğünüz anasonu homojen karışıma ilave edin.

·         Susam ve çörek otunu da karışımın içine dahil edin.

·         Son olarak karbonatı ve unu da kabın içine ekleyin. Unu bir anda koymayın. Kıvamını alması için azar azar dökün.

·         Tüm malzemeleri ekledikten sonra hamuru iyice yoğurun. Kulak memesi kıvamını aldıktan sonra hamuru yoğurmayı bırakın.

·         Sert bir yapıya sahip hamurdan parçalar koparın. Ardından yuvarlayın.

·         Açtığınız hamurun üzerine yassı bir kap koyup bisküvi şekli verin.

·         Yuvarlak bisküvi şekli verdiğiniz hamurları fırın tepsisine yerleştirin.

·         Pekmezi ve yumurta sarısını iyice karıştırın. Ardından fırın tepsisini yerleştirdiğiniz hamurların üzerine tek tek sürün.

·         Önceden 180 derecede ısıttığınız fırının içine bu tepsiyi koyup 25 dakika boyunca pişirin.

·         Hamurun üst kısmı piştikten sonra tepsiyi fırından çıkarın.

·         Tepsiyi bir kenara alarak bayram taplamasının oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

·         Adıyaman usulü bayram taplamasını tabaklara alarak sıcak ya da soğuk içeceklerle servis edin.

Adıyaman usulü bayram taplaması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adıyaman Usulü Bayram Taplaması Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

Adıyaman usulü bayram taplaması yaparken içine anason eklemek önemlidir. Yerel adı mayana olan bu baharat taplamaya eşsiz bir tat kazandırır. Hamurun içine eklenen çörek otu isteğe bağlıdır. Çörek otunun tadını sevmeyenler bu malzemeyi kullanmayabilir. Hamuru yoğururken sert bir kıvamda olmasına dikkat edilmelidir. Bayram taplaması yumuşak bir kıvamda olmamalıdır. Hamurlara genel olarak yuvarlak şekil verilse de kare ve dikdörtgen biçiminde de pişirebilirsiniz.

Adıyaman usulü bayram taplaması nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adıyaman Usulü Bayram Taplamasının Yanına Ne İyi Gider?

Adıyaman yöresinde yapılan bayram taplaması genel olarak çayla ikram edilir. Aynı zamanda kahve ile de tüketildiğinde tadı çıkar. Havanın sıcak olduğu aylarda portakal suyu kullanılabilir. Çocuklar bayram taplamasını sütle tüketmesi mümkündür.

Adıyaman Usulü Bayram Taplaması Kaç Kişiliktir?

Yukarıdaki listede yer alan malzemelerle 14 kişilik Adıyaman usulü bayram taplaması yapılabilir.

27 Şub 2024 - 20:49 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.