Metrika

Adana usulü dövme pilavı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adana’nın zengin mutfağından çıkan en ünlü yemeklerin başında gelen dövme pilavı damakta bıraktığı tadı ve doyurucu etkisiyle unutulmaz tariflerden biridir. Pilav çeşitleri içinde ilginç yapısıyla kendine özgü bir yerde duran bu tarif lezzet olarak beklenenin üzerinde bir noktadadır. Adana usulü dövme pilavının yapımı ile ilgili tüm detayları sizin için kaleme aldık.

Adana usulü dövme pilavı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Adana usulü dövme pilavı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Düğün yemeklerinin vazgeçilmezleri arasında yer alan dövme pilavı genel olarak kalabalık etkinliklerde yapılan bir tariftir. Adana’dan çıkmış olan bu yemek kısa bir sürede namını tüm ülkeye yaymayı başardı. Adana usulü dövme pilavını yapmada önce malzeme seçimini dikkatli bir şeklide yapmak önemlidir. Zira malzemelerin oranı yemeğin lezzeti üzerinde büyük etkiye sahiptir. Adana usulü dövme pilavını yapmak için aşağıda yer alan malzemeler gerekir:

Adana usulü dövme pilavı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

·         1 su bardağı aşurelik buğday

·         250 gram kuşbaşı doğranmış et

·         2,5 bardak su

·         2 su bardağı nohut

·         1 tatlı kaşığı tuz

Dövme pilavının üzeri için gerekli malzemeler şunlardır:

·         2 yemek kaşığı tereyağı

·         Yarım çay bardağı sıvı yağ

·         Karabiber

Adana usulü dövme pilavı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adana Usulü Dövme Pilavı Tarifi Nasıldır?

Köy düğünlerinde yapılıp sıklıkla kuru fasulye ile servis edilen dövme pilavının malzemeleri her evde bulunan cinstendir. Bu nedenle akşam yemeğine pilav yapmak isteyen kişiler tarafından kısa bir sürede yapılabilir. Teknolojinin yaygın olmadığı dönemlerde dövme pilavına eklenen et gazlı ocaklarda yapılırdı. Günümüzde daha kullanışlı ve pratik eşyalar olduğu için bu işleme gerek yoktur. Adana usulü dövme pilavı yapmak için şu adımları izleyin:

·         Bir gece öncesinden suda beklettiğiniz aşurelik buğdayın suyunu süzün.

·         Tencerenin içine aşurelik buğdayı, kuşbaşı eti, suyu ve tuzu ekleyin.

·         Malzemeleri ara sıra karıştırarak kaynamasını bekleyin.

·         Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte bir süre daha pişirin.

·         Daha önce haşladığınız nohutları tencerenin içine ekleyin.

·         Pilav piştikten sonra tencerenin altını kapatın. Daha sonra bir süre dinlenmesi için kenara alın.

·         Dövme pilavı dinlenirken bir tava alıp içine 2 yemek kaşığı tereyağı ekleyin.

·         Tereyağı eridikten sonra içine yarım çay bardağı sıvı yağ ilave edin.

·         Yağ iyice kızınca altını kapatın.

·         Dövme pilavını bir servis tabağının içine alın.

·         Kızgın yağı tabağı aldığınız dövme pilavının üzerine dökün. Ardından yavaş bir şekilde pilavı karıştırıp malzemelerin bütünleşmesini sağlayın.

·         Tercihinize bağlı olarak pilavı sıcak, ılık ya da soğuk bir şekilde tüketebilirsiniz.

Adana usulü dövme pilavı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adana Usulü Dövme Pilavı Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Adana usulü dövme pilavı yaparken kullanılan kuşbaşı etin kemikli olmasına özen gösterin. Aşurelik buğdayı kemikli et ile aynı tencerede pişirin. Bu sayede kemiğin tadı pilavda kendini net olarak gösterir. Aşurelik buğdayın türüne bağlı olarak eklenmesi gereken su miktarı farklılık gösterebilir Bunun nedeni pişme süresinde farklılık gözlemlenmesidir. Pilav sert olursa su ilavesi yapılmalıdır.

Pilava eklenen nohut önceden haşlanmalıdır. Ayrıca nohudun tadını çok sevmeyen kişilerin 1 su bardağı kadar kullanması yeterli olur. Dövme pilavı piştikten sonra eklenen tereyağına mutlaka sıvı yağ eklenmelidir. Sıvı yağ yapısı sayesinde pilava parlaklık katar. Bu sayede pilavın görünüşü estetik olur.

Adana usulü dövme pilavı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Adana Usulü Dövme Pilavının Yanına Ne İyi Gider?

Akşam yemeği olarak tüketilen Adana usulü dövme pilavının öncesinde mercimek çorbası içmek mideyi yumuşatır. Dövme pilavının yanına en çok yakışan partner cartlak kebabıdır. Meze olarak mevsim salatası tercih edilebilir. İçecek olarak ise doğal yoğurttan yapılan tuzlu ayran iyi bir seçim olur.

Adana Usulü Dövme Pilavı Kaç Kaloridir?

Bir porsiyon Adana usulü dövme pilavı yaklaşık 240 kaloridir.

26 Şub 2024 - 22:05 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.