Metrika

Balıkesir usulü etli çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Soğuk günlerde içilen sıcacık çorbanın lezzeti bir başka olur. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendiren çorba çeşitleri oldukça revaçtadır. Bu nedenle içinizi ısıtacak Balıkesir usulü etli çorba tarifini sizin için yazdık.

Balıkesir usulü etli çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Balıkesir usulü etli çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Anadolu’nun dört bir yanında özel günlerde yapılan Balıkesir usulü etli çorba besleyici içeriği ile çoğu kişinin favorisidir. Özellikle düğünlerde sıklıkla yapılır. Son derece lezzetli olan bu çorbanın yapısı diğerlerine göre daha karışıktır. Bunun nedeni klasik çorbalarda yer almayan bazı malzemelerin tarifte yer almasıdır. Buna rağmen ev ortamında kolayca yapılabilir. Balıkesir usulü etli çorba için gereken malzemeler şunlardır:

Balıkesir usulü etli çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

·         400 gram kuzu gerdanı

·         1 litre su

Etli çorbanın terbiyesi için gerekli malzemeler şu şekildedir:

·         3 kaşık un

·         5 kaşık yoğurt

·         1 tane yumurtanın sarısı

·         Yarım limonun suyu

·         1 çay bardağı su

·         1,5 çay kaşığı tuz

Etli çorbanın üzeri için gerekli malzemeler şu şekildedir:

·         1 yemek kaşığı tereyağı

·         Yarım çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber

·         Yarım çay kaşığı nane

·         Yarım çay kaşığı pul biber

Balıkesir usulü etli çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Balıkesir Usulü Etli Çorba Tarifi Nasıldır?

Balıkesir yöresinde sıklıkla yapılan etli çorbanın yapımı için ilk olarak kuzu gerdanı eti haşlanmalıdır. Daha sonra bu çorba terbiye edilmelidir. Bu sayede çorbanın kıvamı gerekli akışkanlığı almış olur. Çorbaya lezzetini veren baharatların eksiksiz bir şekilde etkilenmesi önemlidir. Zira çorbanın aromasının önemli bir kısmı bu baharatlardan gelir. Balıkesir usulü etli çorbanın tarifi şu şekildedir:

·         Kuzu gerdanı etini bol su ile yıkayın.

·         Yıkadığınız kuzu gerdanını derin yapılı bir tencerenin içine alın.

·         Etin üzerine biraz su ilave ederek haşlayın.

·         Haşlama esnasında su yüzeyine çıkan köpükleri bir kevgir yardımıyla temizleyin.

·         Kuzu gerdanı eti haşlandıktan sonra suyun içinden alın. Daha sonra kemiklerini iyice ayıklayın.

·         Ayıkladığınız kuzu etini bir çatal kullanarak iyice didikleyin.

·         Çorbanın terbiyesi için derin bir kâsenin içine un, yoğurt, yumurta sarısı, su ve tuz ekleyin.

·         Malzemelerin taze limon suyunu ekledikten sonra çırpmaya başlayın.

·         Çorbanın suyundan birkaç kepçe alarak bu karışımın içine ilave edin.

·         Karışım homojen bir kıvam aldıktan sonra çorbanın içine yavaşça ekleyin.

·         Didiklediğiniz kuzu etini de çorba tenceresinin içine ilave edin.

·         Bir tavada ya da sos tenceresine tereyağını ekleyip eritin.

·         Eriyen tereyağının içine tatlı toz kırmızı biber, nane ve pul biber ekleyin.

·         Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın.

·         Etli çorbayı derin bir kâsenin içine boşaltın.

·         Çorbanın üzerine hazırladığınız baharatlı tereyağını dökün. Ardından sıcak bir şekilde servis edin.

Balıkesir usulü etli çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Balıkesir Usulü Etli Çorba Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Balıkesir usulü etli çorbayı yaparken mutlaka kuzu gerdanı kullanılmalıdır. Kuzunun diğer bölümleri ya da diğer etler çorbaya aynı lezzeti vermez. Etli çorbanın terbiyesini hazırlarken malzemeleri çok iyi bir şekilde karıştırmak önemlidir. Bu esnada içine sıcak çorba suyundan eklemek sıcaklığının dengelenmesini sağlar. Çorba servis edilmeden önce üzerine dökülen baharatların mutlaka tereyağında kavrulması gerekir. Diğer yağlar çorbaya iyi bir lezzet katmaz.

Balıkesir Usulü Etli Çorbanın Yanına Ne Gider?

Zengin bir içeriğe sahip olan Balıkesir usulü etli çorbanın yanına daha sade yapıda yemekler tercih etmek gerekir. Çorbaya eşlik edecek olan ana yemekler için en ideal seçimler arpa şehriye pilavı ve patates püresidir. Tatlı olarak irmik helvası tercih edilebilir.

Balıkesir usulü etli çorba nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Balıkesir Usulü Etli Çorba Yapımı Ne Kadar Sürer?

Balıkesir usulü etli çorbanın yapımı toplam 40 dakika sürer.

Balıkesir Usulü Etli Çorba Kaç Kaloridir?

Balıkesir usulü etli çorbanın bir porsiyonu 296 kaloridir.

26 Şub 2024 - 15:55 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.