Metrika
Reklamı Kapat

Aksaray usulü şeker böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Ülkemizin dört bir yanında sayısız şerbetli tatlı tarifi bulunur. Bunlar içinde ağızda dağılan kıvamı ve eşsiz lezzeti ile Aksaray usulü şeker böreğinin kendine has bir yer vardır. Sizin için görünüş ve lezzet açısından en iyi tatlılardan biri olan Aksaray usulü şeker böreğinin tarifini yazıyoruz.

Aksaray usulü şeker böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
Aksaray usulü şeker böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Klasik şerbetli tatlılardan sıkılan kişilerin deneyebileceği Aksaray usulü şeker böreği pratik bir tariftir. İlk etapta görünüşü ile dikkatleri üzerine çeken şeker böreğinin lezzeti de oldukça iyidir. Bazı yörelerde kalburabastı olarak bilinen bu tatlının içine bol miktarda limon suyu girer. Şeker böreğini diğer tatlılardan ayıran en önemli özellik de tam olarak budur.

Aksaray usulü şeker böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Şeker böreğinin hamuru için gerekli malzemeler şunlardır:

·         50 gram tereyağı

·         Yarım çay bardağı sıvı yağ

·         2 kaşık yoğurt

·         Kavurmak için 1 bardak un

·         1 adet yumurta

·         1 adet limonun rendelenmiş kabuğu

·         1 kaşık limon suyu

·         1 bardak ince kıyım ceviz

·         1 çay kaşığı karbonat

·         4 su bardağı un

Şeker böreğinin şerbeti için gerekli malzemeler şunlardır:

·         3 su bardağı toz şeker

·         4 su bardağı su

·         1 limon dilimi

Aksaray usulü şeker böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Aksaray Usulü Şeker Böreği Tarifi Nasıldır?

Tatlı malzemelerini bir araya getirdikten sonra yumuşak kıvamlı Aksaray usulü şeker böreğinin yapımına geçilir. Tarifi hazırlarken daima ilk olarak şerbeti kaynatmakta yarar vardır. Bunun nedeni şerbet için belirli bir soğuma süresinin bulunmasıdır. Ardından tatlının hamur kısmı hazırlanabilir. Şerbet ve hamur dengesini hazırlamak için su miktarı ayarlanabilir. Şerbete 1 ya da yarım su bardağı eksik su eklemek mümkündür. Aksaray usulü şeker böreğini yapmak için aşağıdaki adımları sırasıyla uygulamak yeterlidir:

·         Şerbeti hazırlamak için bir tencerenin içine 3 su bardağı toz şeker ve 4 su bardağı su ekleyin.

·         Şerbete 1 dilim limon ilave edin. Bu şerbetin hoş bir aromaya sahip olmasını sağlayacaktır.

·         Şerbeti yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatın. Ardından tencereyi ocaktan alıp bir kenara soğumaya bırakın.

·         Tatlının hamur kısmını hazırlamak için bir tavaya tereyağını koyup eritin.

·         Tereyağı eridikten sonra unu ekleyip kavurun.

·         Unun rengi dönüp kokusu çıktıktan sonra ocaktan alın. Ardından soğuması için bir kenara alın.

·         Un soğuduktan sonra yoğurt, yumurta, karbonat, rendelenmiş limon kabuğu ve limon suyu ile bir araya getirin. Ardından tüm malzemeleri iyi bir şekilde yoğurun.

·         Unu yoğururken biraz gevşek ve serbest bir yapıya sahip olmasına özen gösterin. Bunun için hamuru aşırı sıkmayın.

·         Hamur ideal kıvamı aldığı zaman ince kıyım cevizi de ilave edin. Ardından biraz daha yoğurun.

·         Tatlı hamurunu elinize alıp bir güzel şekil verin. Üzerini bir rende ya da çatal yardımıyla çizmeyi unutmayın.

·         Şekil verdiğiniz tatlı hamurlarını fırın tepsisine ekleyin.

·         Hamur hafif beyaz kalacak şekilde 200 derece pişirin.

·         Pişen hamuru fırından çıkarın. Ardından zaman kaybetmeden soğuyan şerbeti dökün.

·         Aksaray usulü şeker böreği içine şerbeti iyice çektikten sonra bir tabağa alıp servis edin.

Aksaray usulü şeker böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Aksaray Usulü Şeker Böreği Yapımının Püf Noktası Nedir?

Aksaray usulü şeker böreğini yaparken en dikkat edilmesi gereken nokta hamurdur. Hamuru yoğururken çok sert bir yapıya gelmemesine özen göstermek gerekir. Sıkı bir hale gelirse hamur şerbeti içine çekmez. Bu yüzden tatlı kötü bir kıvama sahip olur. Şeker böreği fırına yollandıktan sonra çok fazla pişirilmemelidir.  Önceden kavrulduğu için aşırı pişmemesi önemlidir. Rengi hafif beyaz kalmalıdır.

Aksaray usulü şeker böreği nasıl yapılır? Tarifi, püf noktaları

Aksaray Usulü Şeker Böreği Kaç Kişiliktir?

Tarife sadık kalınırsa hazırlanan Aksaray usulü şeker böreği 10 kişiye yetecektir.

Aksaray Usulü Şeker Böreği Yapımı Ne Kadar Sürer?

Aksaray usulü şeker böreğinin yapımı toplam 50 dakikadır. Bunun yarım saati malzemeleri hazırlamakla geçer. Kalan 20 dakika ise pişirme süresidir.

 

23 Şub 2024 - 19:03 - Yaşam