Metrika

Adana usulü fellah köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Mutfağı zengin olan illerimizin başında gelen Adana’dan çıkıp tüm ülkede tüketilen sayısız tarif bulunur. Bunlar içinde etli yemeklerle olan uyumu ile göze çarpan fellah köftesi dikkat çeker. Adana usulü fellah köftesinin nasıl yapılacağını aşağıdaki yazımızda tek tek yazdık.

Adana usulü fellah köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası
Adana usulü fellah köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Çay saati ve günlerde en çok tüketilen yemeklerin başında gelen fellah köftesi dillere destan bir lezzete sahiptir. Adana’dan çıkan bu tarif kısa zaman içinde tüm ülke tarafından benimsendi. Günümüzde sıkça tüketilen Adana usulü fellah köftesi tek başına ana yemek olabileceği gibi etli yemeklerle de servis edilebilir. Bu köfteyi hazırlarken hamur ve sos için alınması gereken çok sayıda malzeme bulunur.

Adana usulü fellah köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Adana usulü fellah köftesinin hamur kısmı için gereken malzemeler şunlardır:

·         2 bardak köftelik bulgur

·         1 bardak irmik

·         2,5 bardak kaynar su

·         1 yumurta

·         2 yemek kaşığı un

·         1 tatlı kaşığı tuz

·         İsteğe bağlı 1 yemek kaşığı domates salçası

·         Karabiber

·         Kimyon

Sos kısmı için gereken malzemeler şunlardır:

·         1 orta boy soğan

·         5 diş sarımsak

·         1 tepeleme yemek kaşığı domates salçası

·         1,5 yemek kaşığı biber salçası

·         1 bardak zeytinyağı

·         1 bardak kaynar su

·         Karabiber

·         Tuz

·         Pul biber

·         Kuru reyhan

Adana usulü fellah köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Adana Usulü Fellah Köftesinin Tarifi Nasıldır?

Malzeme sayısı her ne kadar fazla olsa da Adana usulü fellah köftesini yapmak büyük bir ustalık gerektirmez. Tarife birebir uyulduğu taktirde kıvamı kolayca tutturulabilir. Hazırlama süresi az olduğundan ara öğünlerde çayın yanında tüketmek üzere hızlıca hazırlanabilir. Adana usulü fellah köftesinin tarifi şu şekildedir:

·         Bir çaydanlıkta 2,5 su bardağı suyu kaynatın.

·         Derin bir kâsenin içine bulguru alın Daha sonra kaynar su yardımıyla bulguru ıslatın.

·         Bulgurun kaynar suyu içine çekip şişmesi için üzerine havlu örtün.

·         Şişen bulgurun içine un, irmik, yumurta ve salça malzemelerini ekleyin.

·         Malzemelerin içine birer çay kaşığı karabiber ve kimyon ekleyin. Tercihe bağlı olarak bu baharatların miktarını ayarlayabilirsiniz.

·         Malzemeleri yoğurmaya başlayın. Bu aşamada mikser ya da spatula ucundan yardım alabilirsiniz.

·         Hamuru yoğururken ideal sertlikte olmasına dikkat edin. Eğer hamur çok sert bir kıvam aldıysa içine biraz su ekleyip yoğurun.

·         İyi bir kıvam alan hamurdan nohut büyüklüğünde minik parçalar kesin. Bu parçaları yuvarlanıp orta kısmına serçe parmağınızla düğme gibi görünün şekli verin.

·         Derin bir tencerenin içine 1 su bardağı kaynar su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyin.

·         Suyu kaynattıktan sonra içine nohut büyüklüğündeki köfteleri içine atın. Yaklaşık 10 dakika boyunca bu köfteleri haşlayın.

·         Bu esnada başka bir tencerenin içine yağı koyun. Daha sonra soğanları ekleyip kavurun.

·         Kavrulan soğanların üzerine salça, sarımsak, kara biber, tuz, pul biber ve kuru reyhan ekleyin. Baharatların miktarını damak zevkinize göre ayarlayın.

·         Köfte suyundan bir kepçe alıp hazırladığınız sosu biraz sulandırın.

·         Köfteleri sosu hazırladığınız tencerenin içine alın.

·         Köfte ile sos özdeşleşene kadar birkaç dakika boyunca pişirin.

·         Pişen fellah köftesini bir tabağa alıp servis edin.

Adana usulü fellah köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Adana Usulü Fellah Köftesi Yapımının Püf Noktası Nedir?

Fellah köftesini yaparken harcın dağılmaması çok önemlidir. Bu nedenle yoğurma işlemi düzgün ve uzun yapılmalıdır. Eğer köfte harcı fazla sertleşirse mutlaka su eklenmelidir. Ne cıvık ne sert kıvamda olana kadar yoğurma işlemi sürmelidir. Köfterlerin dağılmasını engellemek adına haşlamadan önce içine un serpiştirdiğiniz bir tepside bekletebilirsiniz.

Adana usulü fellah köftesi nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Adana Usulü Fellah Köftesi Hazırlama Süresi Ne Kadar?

Fellah köftesini hazırlamak için yalnız 20 dakika yeterlidir.

Adana Usulü Fellah Köftesi Kaç Kişiliktir?

Listedeki malzemelerle 4 kişilik Adana usulü fellah köftesi hazırlanır. 

 

19 Şub 2024 - 09:52 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.