Metrika

Afyon usulü ekmek kadayıfı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Afyon kaymaklı ekmek kadayıfı, Afyon’un coğrafi tescilli tatlarından biridir. Afyon’da bu lezzet tüm özel günlerde özenle hazırlanır ve davetlere gelen konuklara ikram edilir.

Afyon usulü ekmek kadayıfı nasıl yapılır Tarifi, püf noktası
Afyon usulü ekmek kadayıfı nasıl yapılır Tarifi, püf noktası
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Türk mutfağının birbirinden eşsiz lezzetleri arasında yer alan ekmek kadayıfı, Afyon ilimizin coğrafi tescil alan tatları arasında yer alır. Birçok kişi tarafından sevilen bu tatlı kaymak ya da dondurma ilavesi ile afiyetle tüketilmektedir. Daha önceleri Afyon halkının bayat ekmekleri ıslatıp pekmez ya da bal ile tatlandırarak yaptıkları ekmek tatlısı, zaman içerisinde Afyon usulü ekmek kadayıfına dönüşmüştür.

Afyon usulü ekmek kadayıfı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Afyon usulü ekmek kadayıfı tatlısı sıra yemeği geleneğine dayanmaktadır. Doğum, ölüm, sünnet, hac, düğün ve bayram gibi toplulukların dahil olduğu yemeklerde, tören, organizasyon ve tanıtım gibi etkinliklerde ekmek kadayıfı yörede özenle hazırlanarak afiyetle tüketilir. Afyon’a özel bu lezzeti evde kolayca hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeleri hazırlayarak hemen işe koyulabilirsiniz.

Afyon usulü ekmek kadayıfı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Afyon Usulü Ekmek Kadayıfı İçin Gerekli Olan Malzemeler

Akşam yemeklerden sonra genel olarak tatlı tüketimi hemen hemen herkes tarafından tercih edilir. Hem akşam taze demlenmiş çayın yanında tüketmek hem de özel günlerde sevdiklerinize ikram etmek için hazırlayacağınız Afyon usulü ekmek kadayıfı için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

* 1 adet hazır ekmek kadayıfı

* 3,5 kg toz şeker

* 3 litre su

* Yarım limonun suyu

* Yeterli miktarda kaymak

Afyon Usulü Ekmek Kadayıfı Nasıl Hazırlanır?

Coğrafi tescil alan lezzetlerimizden biri olan ekmek kadayıfını Afyon yöresine uygun olarak hazırlamak için ilk olarak tatlının şerbetinin hazırlanması gerekir. Bunun için uygun bir sos tenceresinin içerisine şeker, limon suyu ve su eklenir. Tencereye alınan malzemeler orta ateşte kaynatılır ve kaynama noktasına geldikten sonra ocağın altı kapatılır. Daha sonra ekmek kadayıfı pişirme işlemi için kullanılacak tepsinin içerisine alınır. Ekmek kadayıfı tepsinin içerisinde on ila on beş dakika kadar ılık su ile ıslatılır. Ardından ekmek kadayıfının suyu süzülür ve ekmek kadayıfı ocağın üzerine alınır.

Afyon usulü ekmek kadayıfı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Ocağın üzerine alınan ekmek kadayıfının üzerine hazırlanan sıcak şerbet dökülür. Pişirme işlemi devam ederken kadayıf ile tepsinin kenarı arasında biriken şerbet kepçe yardımı ile kadayıfın üzerinde gezdirilir. Bu işlem kadayıf şerbetin tamamını çekene kadar sürdürülür. Ekmek kadayıfı ters çevrilir ve pişirildiği tepsiden daha küçük bir tepsiye alınıp, soğumaya bırakılır. Ekmek kadayıfı soğuduktan sonra üzerine kaymak eklenerek servis edilir.

Afyon Usulü Ekmek Kadayıfının Püf Noktaları

Şerbetin yer aldığı birçok tarifte şerbet soğumaya bırakılır ve daha sonra ana malzemelerin üzerine dökülür. Ancak ekmek kadayıfı yaparken şerbetin sıcak bir şekilde kullanılması gerekir. Ekmek kadayıfı ocakta pişirilirken şerbet eklenir ve şerbetin eşit bir şekilde ekmek kadayıfı tarafından çekilmesi sağlanır. Bu işlemde kepçe kullanımı ile şerbetin yayılması daha kolay bir şekilde sağlanabilir.

Afyon usulü ekmek kadayıfı nasıl yapılır? Tarifi, püf noktası

Ekmek kadayıfını pişirdikten sonra soğuması için ortalama olarak beş saat kadar beklenmesi gerekir. Daha sonra istenilen şekilde kesilip üzerine kaymak eklenerek servis edilebilir. Afyon yöresinde bu tatlı dairesel ya da geometrik şekilde kesilerek servis edildiği gibi yan yüzünün orta kısmından merkeze doğru tabana paralel bir kesim tarzı daha çok tercih edilmektedir.

Afyon Usulü Ekmek Kadayıfı Kaç Kalori?

Sizler için derlediğimiz tarif ile ortalama olarak on ila on iki kişilik Afyon usulü ekmek kadayıfı elde edebilirsiniz. Afiyetle tüketeceğiniz bu eşsiz lezzetin orta büyüklükteki bir dilimi ortalama olarak 284 kaloriye denk gelmektedir.

16 Şub 2024 - 19:30 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.