Metrika

Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Evde Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Tarifi

Diyarbakır usulü kuru dolma, diğer kuru dolmalardan farklı yapılıyor. Peki Diyarbakır usulü kuru dolma nasıl yapılır? Evde Diyarbakır usulü kuru dolma tarifi…

Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Evde Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Tarifi
Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Evde Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Tarifi
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Son zamanlarda oldukça popüler olmaya başlamış olan yöresel lezzetler, Türkiye’nin bir gastronomi kültürü oluşmasına da zemin hazırlamış bulunuyor. Zengin bir yöresel mutfağa sahip olan Türkiye’de ana yemekten yardımcı yemeğe kadar coğrafi olarak işaretlenmiş birçok yemek bulunuyor. Bu yemeklerden biri olan Diyarbakır usulü kuru dolması da özellikle Diyarbakır ve çevresinde afiyetle tüketiliyor. 

Türk mutfağının sevilen dolmalarından biri olan kuru dolma, birçok yörede yapılıyor. Yöresel olarak değişiklik gösterebilen kuru dolmanın en çok beğenilen tariflerinden biri de Diyarbakır usulü kuru dolması oluyor. Diğer kuru dolmalardan farklı olarak hazırlanan Diyarbakır usulü kuru dolma, özellikle pişirilirken kullanılan suyla dikkat çekiyor. Peki Diyarbakır usulü kuru dolma nasıl yapılır? Evde Diyarbakır usulü kuru dolma tarifi… 

Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Evde Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Tarifi


DİYARBAKIR USULÜ KURU DOLMA FARKI NEDİR?

Birçok yörede yapılan kuru dolma, özellikle Diyarbakır yöresinde yapılan haliyle çok beğeniliyor. Lezzetini kanıtlamış olan Diyarbakır usulü kuru dolma, 2021 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış yemekler arasında bulunuyor. Malzemeleri diğer yörelerden farklı olan Diyarbakır usulü kuru dolmanın aynı zamanda diğer yörelerde olduğu gibi salçalı sosla yapılması da gerekmiyor. Bunun yerine sumaklı sosla yapılan Diyarbakır usulü kuru dolma, genellikle etli yapılıyor.  

Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Evde Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Tarifi

DİYARBAKIR USULÜ KURU DOLMA TARİFİ MALZEMELERİ NELERDİR?

Lezzetli bir Diyarbakır usulü kuru dolma yapmak için kullanılan malzemeler büyük önem taşıyor. İşte Diyarbakır usulü kuru dolma tarifi için gerekli olan tüm malzemeler: 

  • 1 adet soğan 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 paket 5 türlü köfte baharatı 
  • 1 su bardağı tane sumak 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 10 adet kuru biber 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 2 yemek kaşığı salça (biber ve domates karışık) 
  • 20 adet kuru patlıcan 
  • 300 gram kuşbaşı kuzu eti 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Evde Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Tarifi

DİYARBAKIR USULÜ KURU DOLMA NASIL YAPILIR?

Diyarbakır yöresinde oldukça popüler olan kuru dolma, Türk mutfağında en çok yapılan kuru dolma tarifleri arasında yer alıyor. Evde de yapılabilecek olan Diyarbakır usulü kuru dolmayı lezzetli bir şekilde yapabilmek için bazı adımları takip etmek gerekiyor. İşte evde Diyarbakır usulü kuru dolma tarifi: 


1- Bir tavaya kuşbaşı etler alınır.  
2- Kuşbaşı etler kendi yağını salıp, yeniden çekene kadar kavrulur.  
3- Bir küçük tencere içerisine alınan sumağın üzerine 1 litre su eklenir.  
4- Su ile sumak 5 dakika kadar kaynatılır.  
5- Kaynayan sumak ocaktan alınarak, demlenmesi ve dinlenmesi için kenarda bekletilir.  
6- Etler ve sumak dinlenirken dolmalık kurular sıcak su içerisinde 5 dakika kadar bekletilerek yumuşatılır.  
7- Yumuşayan kurulukların suyu süzülür.  
8- Dolmanın iç harcı için soğanlar küp küp doğranır.  
9- Doğranmış soğanlar bir kaba alınırken, üzerine incecik kıyılmış maydanoz eklenir. 
10- Yıkanmış ve suyu süzülmüş olan pirinç, soğanlı iç harç malzemeleri üzerine eklenir.  
11- Son olarak baharat ve salça gibi diğer tüm iç harç malzemeleri eklenerek, iç harç iyice karıştırılır.  
12- Dinlenen etler de karışıma eklenir ve karışım homojen bir hal alana dek karıştırılır. 
13- Hazır olan iç harç ile kurular doldurulur ve bir tencereye dizilir.  
14- Dizilmiş olan Diyarbakır usulü kuru dolmaların üzerine tabak gibi bir ağırlık konur ve sumak suyu ilave edilir.  
15- Orta ateşte yaklaşık 45 dakika kadar pişirilen Diyarbakır usulü kuru dolmalar, ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis edilebilir.  

Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır? Evde Diyarbakır Usulü Kuru Dolma Tarifi

DİYARBAKIR USULÜ KURU DOLMA NASIL SERVİS EDİLİR?

Diğer yörelerden farklı malzemelere ve yapım aşamalarına sahip olan Diyarbakır usulü kuru dolma, serviste ise diğer yörelerle benzerlik taşıyor. Dolmayla oldukça yakışan yoğurt, Diyarbakır usulü kuru dolmanın servisinde de kullanılıyor. Bu yoğurt damak zevkine bağlı olarak sarımsakla ya da sarımsaksız bir şekilde hazırlanabiliyor.  

27 Oca 2024 - 18:25 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.