Metrika

Patlıcan Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?

Kızartılan patlıcanların yağ çekmemesi için birtakım püf noktalara dikkat etmek gerekiyor. Peki patlıcan kızartırken yağ çekmemesi için ne yapılır? İşte püf noktaları…

Patlıcan Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?
Patlıcan Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye’nin gastronomi zenginliği, günümüzde bir kültür ve turizm ikonu haline dönüşmesini sağlamış bulunuyor. Türk mutfağının eşsiz lezzetleri her yıl milyonlarca turisti Türkiye’ye çekerken, bazı sebzeler mutfağımızda daha sık kullanılıyor. O sebzelerden biri olan patlıcanın birçok yemeği yapılıyor. Patlıcan yemeklerinin çoğunda kızartılarak kullanılan patlıcanlar gereğinden fazla yağ çektiği zaman yemeğin lezzetini kötü yönde etkiliyor.

Patlıcan Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?

Mutfakta sıkça kullanılan sebzelerden biri olan patlıcan, birçok yemeğin içerisine kızartılmış bir şekilde ekleniyor. Bu nedenle patlıcanları yağ çekmeden kızartmayı hem sağlık hem de yemeğin lezzeti açısından öğrenmek gerekiyor. Patlıcanın yağ çekmesini engellemek için kullanılacak birçok püf nokta bulunuyor. Peki patlıcan kızartırken yağ çekmemesi için ne yapılır? İşte püf noktaları…

PATLICAN KIZARTIRKEN NEDEN YAĞ ÇEKER?

Kızartma işleminde birçok sebze yağ çeker. Bu yağın çekmesini minimumda tutmak için bazı püf noktaların kullanılması gerekir. Özellikle kızartma yağının derecesi ve ateşin harlı olup olmaması, kızartılan sebzenin çekeceği yağı belirler. Bu nedenle gereğinden az açılmış ya da gereğinden fazla açılmış bir ocak tüm diğer sebzeler gibi patlıcanın da yağ çekmesine neden olabilir.

Patlıcan Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?

PATLICAN KIZARTMA NASIL YAPILIR?

Pratik bir şekilde yapılan yemekler arasında yer alan patlıcan kızartması, son derece lezzetli olmasıyla her evde tüketilen yemekler arasında yer alıyor. Patlıcan kızartması için sadece birkaç malzeme de yetiyor. İşte patlıcan kızartması için gerekli olan tüm malzemeler:

  • ·         2-3 adet patlıcan
  • ·         1 su bardağı zeytinyağı
  • ·         1 tatlı kaşığı tuz

Pratik bir şekilde hazırlanan patlıcan kızartması için sadece birkaç adımı takip etmek gerekiyor. Bu aşamalar, patlıcan kızartmasının en hızlı yapılışını ortaya koyuyor. İşte patlıcan kızartması tarifi:

1.    Patlıcanlar alacalı bir şekilde soyulur.

2.    İsteğe bağlı olarak uzun ya da yuvarlak bir şekilde doğranır.

3.    Soğuk ve tuzlu suya doğranmış patlıcanlar atılarak, suyun rengi değişene kadar suda bekletilir.

4.    Acılığını atmış olan patlıcanın suyu süzülür ve patlıcanlar kurutulur.

5.    Uygun genişlikte bir tavaya zeytinyağı eklenerek, kızartmak için yağın kızdırılması beklenir.

6.    Kızan yağa patlıcanlar atılır ve önlü arkalı bir şekilde kızartılır.

7.    Kızartılan patlıcanlar kağıt havlu üzerine alınarak fazla yağı süzülür, ardından yoğurt, sos ya da sade bir şekilde servis edilebilir.

PATLICAN KIZARTIRKEN YAĞ ÇEKMEMESİ İÇİN NE YAPILIR?

Kızartırken püf noktalarına dikkat edilmediğinde son derece yağ çekebilecek sebzelerden biri olan patlıcan için birtakım önlemler alarak, yağ çekmesini engellemek mümkün oluyor. Ancak patlıcanın yağ çekmesini engellemek için ilk kesildiği andan itibaren birtakım püf noktaları uygulamak gerekiyor. İşte patlıcanın yağ çekmesini engelleyecek püf noktaları:

·         Patlıcanın yağ çekmemesi için tuzlu ve soğuk su içerisinde bekletilmesi gerekiyor. Alacalı bir şekilde soyulan patlıcan soğuk su dolu bir kaba bol tuz atıldıktan sonra konulmalı ve suyun rengi değişene kadar bu su içerisinde bekletilmelidir. Tuzlu su içerisinde bekletilen patlıcanlar, bekletilmeyen patlıcanlara göre daha az yağ çeker.

  • ·         Patlıcanın yağ çekmesini engellenmenin bir diğer püf noktası, kızartma işlemi esnasında kullanılacak olan yağdan geçer. Zeytinyağı, ayçiçek yağına göre daha az yağ çeker. Bu nedenle patlıcan kızartırken, zeytinyağı kullanmak gerekir.
  • ·         Zeytinyağının yüksek ısılara dayanıklı olması, patlıcanların yağ çekmeden kızaracağı anlamına gelir. Ancak yağın içerisine ocağın altını açmadan önce 1 çay kaşığı kadar sirke ilave etmek, patlıcanın çekeceği yağı minimuma indirecektir.
  • ·         Yağın kızartma derecesine ulaşmış olması da patlıcanın yağı çekmesini engeller. Bu nedenle patlıcanları, kızgın yağa atmak gerekir.
  • ·         Kızartma için en uygun ateş miktarı, orta ateş ya da yüksek ateştir. Bu nedenle orta ya da yüksek ateşte kızartılan patlıcanlar, daha az yağ çeker.
  • ·         Patlıcanlar yağın içerisinde kızaracağı için minimum yağ çekme süreci bu püf noktalar ile sağlanabilecek olsa da patlıcanları kızardıktan sonra bir kağıt havlu üzerinde dinlendirmek, patlıcanın kalan yağının da emilmesini sağlayacaktır.Patlıcan Kızartırken Yağ Çekmemesi İçin Ne Yapılır?

KIZARTILMIŞ PATLICANLA HANGİ YEMEKLER YAPILIR?

Kızartılmış patlıcanı bir sos ya da yoğurt eşliğinde doğrudan tüketmek mümkün iken, aynı zamanda kızartılmış patlıcanı ilgili malzemelerle birleştirerek, başka yemekler yapmak da mümkün oluyor. Bu kapsamda kızartılmış patlıcanla Türk mutfağında birçok yemek yapılabiliyor. İşte kızartılmış patlıcanla yapılabilecek olan bazı yemekler:

  • ·         İmam Bayıldı
  • ·         Melanzane
  • ·         Patlıcan Balığı
  • ·         Patlıcan Kebabı
  • ·         Patlıcan Musakka
  • ·         Patlıcan Şımartma
  • ·         Patlıcanlı Domatesli Spagetti
  • ·         Tavuklu Alinazik

26 Oca 2024 - 08:39 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.