Metrika

Ebegümeci yemeğinin faydaları nelerdir, nasıl yapılır?

Faydalı bir yemek için ebegümeci otundan yararlanmak uzmanlarca tavsiye ediliyor. Peki ebegümeci yemeğinin faydaları nelerdir, nasıl yapılır? İşte ebegümeci yemeğinin tarifi ve faydaları...

Ebegümeci yemeğinin faydaları nelerdir, nasıl yapılır?
Ebegümeci yemeğinin faydaları nelerdir, nasıl yapılır?
Haber albümü için resme tıklayın

Halk arasında birçok isimle anılan ebegümeci otu; ebegömeci, develangir, irbik ya da kazankarası olarak da bilinen ve Türkiye coğrafyasında sıklıkla kullanılan bitkiler arasında yer alıyor. Bilimsel açıdan sayıları yaklaşık 1500’e kadar dayanan bitkilerin genel adı olarak literatürdeki yerini almış olan ebegümeci, ebegümecigiller familyasında bulunuyor. Bu otun vücuda birçok faydası oluyor.

Yaklaşık 1500 çeşide sahip olan ebegümecinin sadece 8’i Türkiye coğrafyasında yetişen ve kullanılan bitkilerden oluyor. Genellikle meralık denilen alanlarda 20 ile 30 santimetre boyuna ulaşana dek yetişen bu bitki, kadife bir dokuya sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yuvarlak yaprakları bulunan ebegümecinin kenarları dişli olurken; sapları ise uzun oluyor.

Yaz boyunca çiçek verdiği için yılın bir mevsimi boyunca kolay bir şekilde bulunabilen bu bitki, pembe ve eflatun tonlarında çiçek açıyor. Türkiye’de kolaylıkla ulaşılabilecek olan ebegümeci otunun yemeği de yapılıyor. Peki ebegümeci yemeğinin faydaları nelerdir, nasıl yapılır? İşte ebegümeci yemeğinin tarifi ve faydaları...

EBEGÜMECİNİN FAYDALARI

Ebegümeci yemeğinde kullanılan ebegümeci otunun birçok faydası bulunuyor. Bu nedenle de ebegümeci yemeğini düzenli olarak tüketmek, uzmanlar tarafından sıklıkla tavsiye ediliyor. Ebegümeci yemeği aracılığıyla alınabilecek olan bu faydalar, vücut sistemlerini destekliyor. İşte ebegümeci yemeğinin faydaları:

  • Ağız ve diş sağlığını koruma, destekleme
  • Ateş gibi vücut ısısını yükselten sıcaklıkları düşürme
  • Bağırsakları düzenli olarak çalıştırma
  • Bağışıklığı güçlendirecek antioksidanlar içerme
  • Birçok kanser türüne karşı koruyuculuk
  • Cilt bariyerini ve dokusunu yenileme
  • Gastritin zorlayıcı semptomlarını geçirme
  • Kolesterolü dengeleme
  • Saçların yağlanmasını engelleme
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olma
  • Solunum yolu hastalıklarına iyi gelme
  • Virüse karşı koruyuculuk sağlama
  • Vücuttaki iltihapları giderme
Ebegümeci yemeğinin faydaları nelerdir, nasıl yapılır?

EBEGÜMECİ YEMEĞİ MALZEMELERİ NELERDİR?

Ebegümeci yemeğini en kolay haliyle yapabilmek için çok malzeme gerekmiyor. Oldukça ekonomik bir yemek olan ebegümeci, az malzemeyle lezzetli bir ana yemek yapmanızı sağlıyor. İşte ebegümeci yemeği için gerekli olan tüm malzemeler:

  • 1 adet kuru soğan
  • 1 fincan pilavlık bulgur
  • 1 tutam ebegümeci
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Yarım yemek kaşığı salça

EBEGÜMECİ YEMEĞİ NASIL YAPILIR?

Ebegümeci yemeğini en pratik şekilde yapabilmek için bazı adımları takip etmek gerekiyor. Bu adımlar, lezzetli bir ebegümeci yemeği ortaya çıkarıyor. İşte ebegümeci tarifi:

  1. Ebegümecini güzelce yıkayın ve suyunun geçmesi için bir kenara alın.
  2. Suyu süzülmüş olan ebegümeci otunu yaprakları ve sapları ile birlikte olacak şekilde ince ince doğrayın.
  3. Soğanı yemeklik bir şekilde doğrayın.
  4. Bir tencereye sıvı yağı ekleyin ve kızdırın.
  5. Doğranmış kuru soğanı yağın içerisine atın.
  6. Soğan ile yağı 5 dakika kadar kavurun.
  7. Kavrulmuş soğanın üzerine doğranmış ebegümecini ekleyin.
  8. Ara ara karıştırarak ebegümecinin kavrulmasını sağlayın.
  9. Kavrulan ebegümecinin üzerine salçayı ekleyin ve birkaç dakika kadar daha kavurma işlemini sürdürün.
  10. Salça ile diğer malzemeler birleştikten sonra bulguru ekleyin.
  11. Bulgurun üzerine sıcak suyu ilave edip, yemeğin tuzunu atın.
  12. Kısık ateşte yemeği pişirip, suyunu çekince servis edin.
Ebegümeci yemeğinin faydaları nelerdir, nasıl yapılır?

EBEGÜMECİ YEMEK DIŞINDA NASIL KULLANILIR?

Her ne kadar Türk mutfağında önemli ot yemeklerinin yapıldığı bir lezzet olsa da ebegümecinin kullanıldığı tek alan mutfak olmuyor. Yemek olarak kullanılabilen ebegümecini yemeği dışında kullanmak isteyenlerin birçok alternatif yöntemi bulunuyor. İşte ebegümecinin yemek dışında kullanım alanları:

ÇAY OLARAK KULLANMA

Ebegümeci de birçok bitki gibi çay olarak tüketilebiliyor. Diğer bitkiler gibi demleme usulü ile kullanılabilen bu çay, özellikle vücuttaki ağrılara çok iyi geliyor.

LAPA OLARAK KULLANMA

Ebegümecinin en sık kullanıldığı alanlardan biri olan lapa hali, ağrılı bölgeye sarılarak, ağrıları geçirmek için tercih ediliyor. Bunun için az miktarda ebegümeci ile suyu macun kıvamında karıştırmak yeterli oluyor.

BANYODA KULLANMA

Ebegümeci bitkisi ile yaklaşık 10 gram kadar çiçek kısmı ortalama 1 litre suda 8-10 saat kadar bekletildikten sonra süzülerek kalan sıvı, banyoda duş jeli olarak da kullanılabiliyor.

25 Oca 2024 - 12:43 - Yaşam



göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yenidevir Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yenidevir Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yenidevir Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yenidevir Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.